Vineri, 29 martie 2024 - 8:05:04
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sfântul Ştefan: tradiţii, obiceiuri, superstiţii


27 decembrie 2016

Pe 27 decembrie, românii botezaţi Ştefan şi Ştefana îşi adună familia şi prietenii la chef. Mai întâi însă, se cuvine să meargă la slujbă, la biserică, pentru a-l cinsti pe patronul lor, Sfântul Apostol Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, primul martir creştin. Şi să respecte tradiţiile populare, ca să aibă parte de sănătate şi linişte în casă.

Sfântul Ştefan a fost unul dintre ucenicii care îl urmau pretutindeni pe Iisus Hristos şi unul dintre cei şapte bărbaţi “plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune” pe care i-au ales apostolii pentru a îndeplini rolul de diaconi (personaje mult mai importante în ierarhia bisericii de pe vremea aceea decât în zilele noastre). Datorită virtuţilor sale, Sfântul Ştefan a fost ridicat la rangul de Arhidiacon (conducător al diaconilor).

Pe 27 decembrie, creştinii trebuie să ducă icoana mucenicul martir Ştefan la biserică, pentru a fi sfinţită, apoi s-o aşeze pe un perete din casă. Se spune că Sfântul îi va ajuta pe cei care se luptă cu boala să se însănătoşească, iar pe cei care au conflicte cu oameni orgolioşi îi va îndruma, ca să poată face pace.

Ziua este prielnică, de altfel, pentru reconciliere, de aceea, creştinii trebuie să fie blânzi şi prietenoşi, să-şi ierte unii altora greşelile şi să facă numai bine cu gândul, cu vorba şi cu fapta. Tot în această zi se dă de pomană pentru sufletele celor care au pierit în împrejurări dramatice. Pachetele se împart şi tinerilor care poartă numele primului mucenic Ştefan, conform libertatea.ro.

În anumite zone din Muntenia se mai păstrează tradiţia numită “Pâinicile lui Ştefan”: gospodinele frământă un aluat ca de cozonac şi fac din el pâini mici, rotunde, pe care le ung cu miere, le coc şi le duc la biserică, pentru ca, după slujbă, să le împartă copiilor săraci.

Pâinicile amintesc de pietrele cu care l-au ucis iudeii pe Sfântul Ştefan. Un alt preparat specific sărbătorii sunt mucenicii cu miere şi nucă, ce amintesc de moartea sfântului pe care îl cinstim în această zi. Tradiţia mai recomandă să se evite deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care pot pune viaţa în primejdie.

Peste 400.000 de români poartă numele sfântului prăznuit pe 27 decembrie. Mai exact, 273.159 de bărbaţi poartă numele Ştefan, 18.656 se numesc Istvan şi 8.727 au fost botezaţi Fănel, 3.306 se numesc Ştefănel, 1.031 – Ştefănuţ şi 581 – Fane. 84.399 de femei răspund la prenumele Ştefania, 9.114 au fost botezate Fănica, 1.036 – Fănuţa, iar 339 – Fana.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro