În primele şase luni ale acestui an, în România s-au născut aproape 90.000 de copii. Anul trecut, numărul celor veniţi pe lume în maternităţile autohtone a trecut uşor de 200.000, cu peste 100.000 mai puţini decât în urmă cu două decenii şi de două ori mai puţini decât acum 30-40 de ani. Nici nu e de mirare că numărul copiilor şi adolescenţilor români a scăzut de la 7,4 milioane, în 1990, la 5,8 milioane în 2000 şi până la circa 4,3 milioane în prezent.
Unii pun scăderea natalităţii pe seama problemelor economice, însă adevărul pare a fi cu totul altul: mentalităţile s-au schimbat, multe românce aleg să nască mai puţini copii decât mamele lor, şi, de cele mai multe ori, la vârste semnificativ mai mari.
„Am vrut întâi să am un loc de muncă stabil şi bine plătit, să ne cumpărăm o casă, să vedem o parte din lume“, îşi explică Diana, consilier juridic din Bucureşti, decizia de a face primul copil la 33 de ani (cu peste zece ani mai mult decât vârsta pe care o avea mama sa la prima naştere). În plus, deşi mai are doi fraţi, tânăra pare destul de hotărâtă să nu mai aducă pe lume şi un al doilea urmaş: „E deja destul de greu cu unul singur, dar poate ne vom schimba părerea peste câţiva ani“.
Pe lângă naşterile tot mai rare, România este martoră, în ultimele decenii, la un alt fenomen demografic cu impact direct în economie. Faţă de momentul căderii comunismului, speranţa de viaţă a crescut cu patru ani (de la 69,5 în 1990 la 73,5 ani în 2010). Cu alte cuvinte, românii trăiesc mai mult decât în urmă cu o generaţie, ceea ce accentuează modul în care evoluează proporţia bătrânilor în totalul populaţiei.
Sursa: capital.ro
TITLURILE ZILEI:
• Criză tăcută în farmacii. Plăţile întârziate pun în pericol accesul pacienţilor la tratamente în Prahova • Pensionări la 48 de ani? Bolojan trage frâna: „Nu mai putem susţine un sistem atât de nedrept” • Generaţia dependentă? Tot mai mulţi adolescenţi din România intră în lumea jocurilor de noroc, cu mult înainte de 18 ani • Criză tăcută în farmacii. Plăţile întârziate pun în pericol accesul pacienţilor la tratamente în Prahova • Pensionări la 48 de ani? Bolojan trage frâna: „Nu mai putem susţine un sistem atât de nedrept” • Generaţia dependentă? Tot mai mulţi adolescenţi din România intră în lumea jocurilor de noroc, cu mult înainte de 18 ani
România - o ţară îmbătrânită
29 august 2013
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Guvernul Bolojan face "victime": 11 comune din Prahova, rămân fără viceprimari!
-
Vara plină de evenimente în Prahova. O săptămână încărcată de poveşti, oameni şi emoţii
-
Lovită pe trecerea de pietoni, o femeie din Ploieşti a murit la spital. Fiul cere ajutor pentru a afla adevărul
-
Ucigaşul cu toporul din Lipăneşti. Tânără de 22 de ani, lovită mortal în plină zi. Agresorul a fost prins la scurt timp!
-
Femeie aproape ucisă în bătaie de un bărbat care fusese pus în libertate cu câteva ore în urmă
-
Groapă de gunoi cuprinsă de flăcări azi-noapte, în Prahova
-
După ce a îngropat financiar Clubul Sportiv Judeţean, Silviu Crângasu vrea (iar) la CSM Ploiesti
-
Barajul Paltinu rămâne intact! Operaţiunea de golire s-a blocat înainte să înceapă! Ce au descoperit inginerii
-
Acuzaţii grave după o operaţie de peritonită. O fetiţă din Ploieşti, cu corp străin uitat în abdomen
-
Atac la drumul mare! Mascaţii au descins în Prahova după o tâlhărie ca-n filme
Anul - ediţia nr. 3789
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 9 iulie 2025
Autentificare
Autentificare