Astăzi, 13 mai, debutează Evaluarea Naţională pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a din sistemul de învăţământ românesc. Peste 500.000 de elevi din întreaga ţară se pregătesc să susţină examene la limba română, matematică şi ştiinţele naturii, alături de limba maternă.
Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat că în perioada 13 – 29 mai este programată sesiunea de evaluări naţionale la finalul claselor menţionate, oferind elevilor şansa de a-şi demonstra cunoştinţele şi abilităţile dobândite în ultimii ani.
Calendarul evaluărilor este structurat foarte bine, începând cu evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II-a, care debutează astăzi, 13 mai, cu proba scrisă de Limbă şi Comunicare – Limba română, respectiv proba de Limbă şi Comunicare – Limba maternă pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale.
Mâine, 14 mai, elevii claselor a II-a vor susţine proba de citire la Limba română, iar miercuri, 15 mai, cei aparţinând minorităţilor naţionale vor participa la proba de citire la Limba maternă.
Joi, 16 mai, va avea loc proba la matematică şi ştiinţele naturii, iar vineri, 17 mai, se va încheia Evaluarea Naţională pentru clasele a II-a cu proba de Limbă şi Comunicare – Limba română pentru minorităţile naţionale.
Pentru elevii de clasa a IV-a, evaluarea competenţelor fundamentale începe pe 21 mai cu proba la Limba română, continuând pe 22 mai cu matematica şi pe 23 mai cu limba maternă.
Calendarul de administrare a evaluării naţionale la finalul clasei a VI-a este programat pe 28 mai pentru Limbă şi Comunicare şi pe 29 mai pentru matematică şi ştiinţele naturii.
În timp ce aceşti elevi îşi pregătesc cunoştinţele şi abilităţile, pregătirile sunt intense şi pentru cei de clasa a VIII-a, care se pregătesc pentru Evaluarea Naţională. Cu rezultate sub aşteptări de la simularea Evaluării Naţionale, elevii de gimnaziu trebuie să-şi demonstreze abilităţile diverse, inclusiv capacitatea de a identifica ideile principale ale unui text şi de a redacta corespunzător.
Deşi se aşteaptă ca aceştia să aibă cunoştinţele de bază la finalul celor 8 ani de gimnaziu, rezultatele simulării au arătat altfel. Peste un sfert dintre elevii de clasa a VIII-a nu au reuşit să obţină nici măcar nota 5, iar doar 7% au obţinut note peste 9, cu doar 44 de candidaţi care au reuşit să obţină nota 10.
Elevii mai au puţin timp să se pregătească, prima probă a Evaluării Naţionale, la limba şi literatura română, fiind programată pe 25 iunie, iar cea la matematică pe 27 iunie. Rezultatele vor fi afişate pe 3 iulie, iar candidaţii vor putea depune contestaţii dacă sunt nemulţumiţi de notele obţinute.