Joi, 25 aprilie 2024 - 9:55:08
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Băutura zeilor a ajuns marcă înregistrată de Maramureş


14 aprilie 2015

Ambrozia, licoarea despre care legendele spun că era secretul nemuririi zeilor greci, a ajuns după mii de ani marcă înregistrată de Maramureş, relatează digi24.ro. Cunoscută în România ca hidromel sau mied, licoarea este preparată de un localnic din regiune care a reuşit, după ani şi ani de încercări, să pună la punct reţeta perfectă a nectarului din miere şi polen.

În adolescenţă, Eugen Libotan a văzut filmul realizat după celebrul roman al lui Henryk Sienkiewicz, „Prin foc şi sabie”, şi s-a întrebat din ce era făcut „vinul” pe care îl beau cavalerii polonezi.

Aşa a început să caute reţeta ce părea pierdută în timp. Norocul i-a surâs când a dat peste un manual de apicultură, vechi de zeci de ani, care fusese lansat într-o ediţie limitată.

„Hidromelul este o băutură foarte cunoscută din vechime. Grecii şi romanii o consumau în cantităţi mari, iar în cultul zeilor era cea mai aleasă jertfă”, a povestit producătorul de hidromel pentru postul de televiziune. Legenda spune că hidromelul era o băutură rezervată zeilor şi oferea nemurirea.

Cunoscut şi sub denumirea de mied, hidromelul este o băutură alcoolică slabă, dulce şi parfumată, obţinută prin fermentarea mierii de albine şi a polenului.

„Am început să fac acea celebră mursă (băutură fermentată, n.r.) cu apă caldă, miere de albine, polen şi pâine neagră ca şi ferment şi o grămadă de plante aromatice. Primele s-au mucegăit, a doua oară nu s-a limpezit”, şi-a amintit el.Licoarea are un gust plăcut, acrişor şi acidulat, uşor alcoolizat.

„Nu este o băutură de şpriţ, de cursă lungă. Este o băutură foarte fină, delicată, cu un gust plăcut, catifelat şi se consumă ca desert”, a explicat Eugen Libotean.

Maramureşeanul nu produce mai mult de 150 de litri de mied pe an şi îl vinde doar la târguri de profil. O sticlă de 700 de mililitri costă 15 lei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro