Ambrozia, licoarea despre care legendele spun că era secretul nemuririi zeilor greci, a ajuns după mii de ani marcă înregistrată de Maramureş, relatează digi24.ro. Cunoscută în România ca hidromel sau mied, licoarea este preparată de un localnic din regiune care a reuşit, după ani şi ani de încercări, să pună la punct reţeta perfectă a nectarului din miere şi polen.
În adolescenţă, Eugen Libotan a văzut filmul realizat după celebrul roman al lui Henryk Sienkiewicz, „Prin foc şi sabie”, şi s-a întrebat din ce era făcut „vinul” pe care îl beau cavalerii polonezi.
Aşa a început să caute reţeta ce părea pierdută în timp. Norocul i-a surâs când a dat peste un manual de apicultură, vechi de zeci de ani, care fusese lansat într-o ediţie limitată.
„Hidromelul este o băutură foarte cunoscută din vechime. Grecii şi romanii o consumau în cantităţi mari, iar în cultul zeilor era cea mai aleasă jertfă”, a povestit producătorul de hidromel pentru postul de televiziune. Legenda spune că hidromelul era o băutură rezervată zeilor şi oferea nemurirea.
Cunoscut şi sub denumirea de mied, hidromelul este o băutură alcoolică slabă, dulce şi parfumată, obţinută prin fermentarea mierii de albine şi a polenului.
„Am început să fac acea celebră mursă (băutură fermentată, n.r.) cu apă caldă, miere de albine, polen şi pâine neagră ca şi ferment şi o grămadă de plante aromatice. Primele s-au mucegăit, a doua oară nu s-a limpezit”, şi-a amintit el.Licoarea are un gust plăcut, acrişor şi acidulat, uşor alcoolizat.
„Nu este o băutură de şpriţ, de cursă lungă. Este o băutură foarte fină, delicată, cu un gust plăcut, catifelat şi se consumă ca desert”, a explicat Eugen Libotean.
Maramureşeanul nu produce mai mult de 150 de litri de mied pe an şi îl vinde doar la târguri de profil. O sticlă de 700 de mililitri costă 15 lei.