Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN)îi asigură pe români că pâinea şi toate produsele de panificaţie fabricate în ţara noastră nu prezintă nici un risc pentru sănătatea consumatorilor. Totul a plecat de la anumite zvonuri apărute în mass-media, cum că anumite sortimente de pâine, dar şi alte alimente, ar putea fi otrăvitoare.
„În ultima perioada au apărut informaţii conform cărora o serie de alimente şi în special pâinea sunt otrăvitoare, afirmându-se că persoanele care consumă aceste produse se expun unor riscuri grave de îmbolnăvire. Aceasta campanie nu are ca scop corecta informare a populaţiei ci probabil are altă conotaţie: materială sau politică. Pentru combaterea acestor afirmaţii mincinoase referitoare la impactul utilizării substanţei 'Initium' asupra populaţiei care consuma produse de panificaţie şi pentru corecta înţelegere a contextului în care apar aceste articole. În pâinea şi produsele făinoase fabricate în România nu ajung în nici un fel substanţa 'Initium'. Subliniem faptul că produsele de panificaţie fabricate de membrii ROMPAN nu prezintă nici un risc pentru sănătatea consumatorilor”, se arată într-un comunicat ROMPAN.
Conform afirmaţiilor acestora, “Initium”, substanţa activă din unele fungicide, cunoscută şi sub denumirea de ametoetradină, este utilizată numai pentru protejarea culturilor de viţă de vie, cartofi şi legume împotriva atacului ciupercilor. Nivelul de „Initium” absorbit de plante este foarte limitat, fiind un produs foliar, care rămâne doar la nivelul frunzei. În ceea ce priveşte „Codex Alimentarius”, ROMPAN precizează că acesta este o colecţie de standarde, ghiduri şi coduri de practică alimentară ce se aplică voluntar de către fiecare stat membru semnatar, iar scopul Comisiei Codex Alimentarius este acela de a asigura siguranţa şi calitatea produselor alimentare