Marţi, 19 martie 2024 - 8:13:56
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Controale în hipermarketuri din cauza salamurilor alterate


22 februarie 2014

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a făcut controale în marile magazine din toată ţara, după ce a fost găsit salam alterat în judeţul Timiş şi există suspiciunea că ambalatorul a modificat data de expirare a produsului, informează Mediafax.

Peste 3,4 tone de mezeluri au fost retrase din magazine şi au fost aplicate amenzi de 370.000 de lei, în cadrul controlului de joi şi vineri, din toată ţara, după depistarea unui salam alterat, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Joi şi vineri, au fost verificate 16.526 de kilograme de produse din carne de la 222 de operatori economici, marea majoritate magazine, dar şi firme de ambalare. Din cantitatea controlată, au fost oprite definitiv de la comercializare, fiind improprii consumului uman, 3.456 de kilograme de produse şi oprite temporar de la comercializare 2.413 de kilograme. Amenzile aplicate totalizează 370.000 de lei.

Inspectorii ANPC au constatat nereguli la trei firme, din judeţele Braşov, Mureş şi Sibiu, care ambalau salam produs într-o altă ţară UE, care era comercializat sub diferite mărci. Potrivit reprezentanţilor autorităţii, produsul era adus în ţară în bune condiţii, dar ambalarea era necorespunzătoare, ducând la alterarea produsului, iar termenul de valabilitate al produsului ar fi fost prelungit de firma de ambalare.

Inspectorii au găsit inclusiv produse ambalate fără elemente de identificare, ceea ce a condus la concluzia că sunt nesigure şi la scoaterea lor de la comercializare, neeconcordanţe între datele produsului original şi cel feliat, capete de salam la care lipsea data durabilităţii minimale, precum şi produse care aveau pe ambalaj steagul românesc, deşi proveneau din UE, fiind doar ambalate în ţară.

Reprezentanţii ANPC au declarat vineri că un consumator din Timiş a reclamat că a cumpărat o marcă de salam, feliat, care prezenta semne evidente de alterare, iar la verificări s-a constatat că ambalajul nu era vidat corespunzător.

Astfel, începând de joi seară se fac controale în hipermarketurile din toată ţara, până în prezent fiind verificate 38 de magazine. În urma controalelor au fost oprite de la comercializare 2.678 de kilograme din produsul respectiv de salam şi au fost date amenzi de 100.000 de lei.

Inspectorii ANPC au fost în control şi la firma care ambalează salamul respectiv, fiind vorba de un produs dintr-o ţară UE. În urma controalelor, există suspiciuni că firma, care feliază şi ambalează salamul, ar fi modificat datele de expirare. De asemenea, întrucât produsul nu era bine ambalat, a oxidat.
De la firma care ambalează salamul au fost oprite de la comercializare, până la finalizarea verificărilor, 4.225 de kilograme, au precizat reprezentanţii ANPC.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro