Miercuri, 1 aprilie 2020 - 7:52:18
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Cât costă carnea de miel în pieţe şi în magazine


7 aprilie 2015

Un kilogram de carne de miel costă, în pieţe, între 20 şi 28 de lei, în timp ce în unele supermarketuri ajunge chiar şi la 37 de lei, preţurile fiind similare celor de anul trecut. Mielul viu, cumpărat direct de la crescători, se vinde cu preţuri cuprinse între 9 şi 15 lei kilogramul.

În multe cazuri, preţurile la carnea de miel sunt similare sau chiar uşor mai mici decât cele de anul trecut, în Bucureşti sau în judeţe precum Arad, Argeş, Sibiu, Timiş sau Suceava. Unul dintre judeţele în care un kilogram de carne de miel costă mai mult faţă de alte zone este Hunedoara, unde în pieţe un kilogram de carne de miel este vândut cu 28 de lei, faţă de Bucureşti, de exemplu, unde un kilogram de carne de miel costă 21-22 de lei.

Există şi situaţii în care preţurile din supermarketuri le depăşesc mult pe cele din pieţe. Astfel, un supermarket vinde cotlet de miel cu coaste cu 87,99 lei kilogramul, în oferta publicată pe site-ul magazinului precizându-se că este vorba despre miei din Noua Zeelandă.

ALBA

În judeţul Alba, mieii vii se vând cu 10 lei kilogramul, în timp ce un kilogram de carne costă între 24 şi 25 de lei.

”Estimările pentru zilele dinaintea Paştelui sunt că preţul carcasei de miel va fi 24 - 25 de lei pe kilogram”, spune Horia Moruţan, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Alba.

Potrivit acestuia, oferta de miei este similară celei din anii trecuţi, când în judeţul Alba s-au sacrificat în centrele de tăiere autorizate aproximativ 4.000 de animale, iar alte câteva mii de miei au fost sacrificaţi în gospodăriile oamenilor.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba spun că în judeţ există patru abatoare autorizate pentru sacrificarea mieilor, dar au fost autorizate temporar şi şapte centre de sacrificare a mieilor în Alba Iulia, Aiud, Abrud, Sebeş, Teiuş, şi Câmpeni. În centrele de sacrificare, DSVSA Alba asigură gratuit controlul sanitar-veterinar pentru animalele tăiate, astfel ca după sacrificare carnea să poată fi vândută.

ARAD

În Arad, DSVSA a autorizat două pieţe pentru comercializarea carcasei de miel. Astfel, producătorii pot vinde carnea în hala agroalimentară din Piaţa "Mihai Viteazul" şi în hala din Piaţa Catedralei. În judeţ nu există puncte de vânzare a carcasei de miel în pieţe.

Preţul afişat de către comercianţi este uşor scăzut faţă de anul trecut, respectiv 23-24 de lei, faţă de 25-26 de lei pe kilogram în 2014. În 2013, preţurile erau mult mai mari, fiind cuprinse între 28 şi 30 de lei.

În magazinele din Arad, preţurile la carnea de miel sunt cuprinse între 26 şi 29 de lei.

Miei vii pot fi vânduţi în doar patru pieţe din judeţ, respectiv la Pâncota, Beliu, Chişineu-Criş şi Hălmagiu. Preţul pentru mielul viu este cuprins între 13 şi 15 lei kilogramul.

ARGEŞ

În Argeş, mielul se vinde în marile pieţe din oraşe şi în supermarketuri la preţuri începând de la 22 de lei kilogramul, preţuri comparabile sau chiar puţin mai mici decât cele de anul trecut. Cele mai mari pieţe din Piteşti unde se vând miei sunt Smârdan, Găvana şi Ceair. De asemenea, şapte din cele opt abatoare autorizate în judeţul Argeş au aviz şi pentru sacrificarea mieilor, atât pentru piaţa internă, cât şi pentru exporturi intracomunitare, cel de-al optulea abator din judeţ fiind destinat exclusiv sacrificării porcilor.

BRAŞOV

Carnea de miel se vinde în Braşov la preţuri între 20 şi 25 de lei pentru un kilogram, la fel ca anul trecut, însă înainte de Paşte preţul ar putea creşte cu aproximativ 20%.

Primii comercianţi în pieţele Astra şi Dacia din Braşov au venit încă de joia trecută. Preţurile pentru un kilogram de carne de miel variază între 20 şi 25 de lei, la fel ca anul trecut. Unii comercianţi cer 25 de lei pentru un kilogram de carne de miel, însă se mai poate negocia.

În municipiul Braşov există locuri special amenajate pentru vânzarea mieilor în pieţele Star, Tractorul, Astra, Dacia şi Bartolomeu, iar preţul de la tarabă variază, mai ales în funcţie de piaţa unde este pusă în vânzare carnea de miel, cea mai scumpă piaţă din oraş fiind cea din centrul vechi - Piaţa Star.

De asemenea, în această perioadă preţul pentru un kilogram de miel în viu la stâne este de 10 lei.

Totuşi, cu câteva zile înainte de Paşte preţul cărnii de miel este posibil să mai crească, aşa cum se întâmplă în fiecare an, şi să ajungă la 12-13 lei kilogramul pentru mielul viu şi 30 de lei kilogramul de carne. În pieţele publice din Braşov nu existã locuri amenajate pentru comercializare de miei vii şi nici pentru sacrificarea acestora.

BUCUREŞTI

Preţul cărnii de miel în pieţele din Capitală variază între 21 şi 26 de lei pe kilogram, ca şi anul trecut. În acelaşi timp, o pungă de un kilogram cu ogane şi prapur pentru drob costă între 21 şi 25 de lei, iar kilogramul de drob gata preparat şi ambalat în caserole porneşte de 16 lei şi ajunge până la 28 de lei.

În Piaţa Obor din Sectorul 2 al Capitalei, kilogramul de miel costă între 21 şi 22 de lei, indiferent de porţiunea de miel cumpărată.

La Piaţa Sudului din Sectorul 4, este 25 de lei kilogramul, dacă este cumpărat un miel întreg, însă dacă se optează pentru anumite porţiuni preţurile diferă - pulpa din faţă costă 25 de lei kilogramul, în timp ce un kilogram de pulpă din spate costă 30 de lei. Kilogramul de drob este 22 de lei.

Tot în Sectorul 4, dar la piaţa din Apărătorii Patriei, există un târg de miei şi iezi vii, de unde clienţii îşi pot alege animalul, care este apoi tăiat de către vânzător, într-un loc special amenajat, în apropierea ţarcurilor. Mielul este cântărit după tăiere şi vândut cu 25 de lei kilogramul. Unii ciobani sunt dispuşi să negocieze, însă nu lasă preţurile mai jos de 23 de lei pentru un kilogram.

În cazul în care clientul doreşte să cumpere mielul viu, preţul acestuia scade până la 15 lei kilogramul.

La Piaţa Trapezului din Sectorul 3, kilogramul de carne de miel se vinde cu 26 de lei, preţ la care sunt scoase la vânzare şi pulpele, organele sau drobul gata preparat.

Preţurile din hipermarketuri nu diferă foarte mult de cele din pieţe, în condiţiile în care carnea de miel se vinde cu 24,99 de lei kilogramul. În galantare se pot găsi bucăţi mai mici de pulpă, ceafă ori organe, gata cântărite.

PRAHOVA

În Prahova, carnea de miel se vinde în supermarketuri, dar şi în pieţele din zonele urbane, iar preţul unui kilogram de carcasă de miel poate depăşi 30 de lei. Astfel, în marile lanţuri de magazine carcasa de miel se vinde la preţuri cuprinse între 26 şi 31 de lei pentru un kilogram, în timp ce în pieţe preţul mielului este de 25 de lei kilogramul. Organele de miel au preţuri cuprinse între 18 lei kilogramul, în cazul celor congelate, şi 25 de lei kilogramul pentru cele proaspete.

În cea mai mare piaţă din Ploieşti, la Halele Centrale, cumpărătorii pot alege, în loc de carne de miel, carne de ied, care se vinde tot cu 25 de lei kilogramul. În supermarketuri, cea mai mare concurenţă pentru miel o reprezintă carnea de curcan. La raioanele din marile magazine carnea de curcan ajunge să fie mai ieftină decât cea de miel, vânzându-se cu preţuri între 15 şi 32 de lei pe kilogram.

SIBIU

La Sibiu, preţurile la carnea de miel sunt comparabile cu cele de anul trecut. În pieţe şi târguri, producătorii vând carnea de miel cu 25 de lei kilogramul, iar mieii vii se vând cu 11 - 12 lei pentru un kilogram.

Potrivit asociaţiilor de producători din judeţ, mieii sunt în acest an pentru toate gusturile. Sunt şi miei mai mici, de 6 - 8 kilograme, dar şi miei mai mari, de până la 15 kilograme.

În pieţe, însă, deocamdată sunt puţini producători care vând marfă. Aceştia spun că cea mai mare vânzare se va face în zilele următoare.

"Tăiem mai mulţi şi o să-i aducem în piaţă. Zilele acestea n-am venit decât cu câte unul - doi pentru că lumea încă nu cumpără. De marţi, miercuri va începe vânzarea şi sper să fie un an bun" spune Maria Olteanu, unul dintre producătorii din judeţul Sibiu.

În marile magazine, carnea de miel se vinde la preţuri cuprinse între 26 şi 28 de lei pentru un kilogram de pulpă cu os.

SUCEAVA

În judeţul Suceava, kilogramul de miel în viu se vinde cu 9-10 lei, în timp ce la carcasă preţurile variază între 20 şi 25 de lei, fiind similare celor de anul trecut.

Un kilogram de carne de miel poate fi vândut şi cu 17-18 lei, dacă animalul este cumpărat direct de la stână şi apoi sacrificat într-un abator autorizat.

În judeţ sunt nouă abatoare de capacitate mare şi mică.

TIMIŞ

La Timişoara, mieii se vând în trei pieţe din municipiu - Piaţa "Badea Cârţan", Piaţa 700 şi Piaţa Iosefin. Preţul la carnea de miel este cuprins între 20 şi 25 de lei kilogramul, ca şi anul trecut.

Comercianţii de carne de miel spun că oamenii deocamdată nu se înghesuie să cumpere, ci mai mult se interesează de preţuri.

Mieii vii pot fi cumpăraţi doar din Piaţa "Badea Cârţan" din Timişoara, cu preţuri care pornesc de la 12 lei pe kilogram.

VASLUI

Preţul kilogramului de miel variază în municipiul Vaslui în funcţie de locul de unde este cumpărat şi de modul în care este oferit spre vânzare. Astfel, în unele supermarketuri mielul se vinde doar la sfert, un kilogram de carne costând 29,99 lei pentru partea anterioară, şi 36,99 lei pentru cea posterioară.

Preţul cărnii de miel este mult mai mic în cele două pieţe din municipiul Vaslui, unde se vinde doar în carcasă întreagă, cu tot cu cap şi organe pentru drob.

Apărut în galantare la începutul acestei săptămâni, un kilogram de carne de miel costă 22 de lei, iar pentru o carcasă întreagă vasluienii trebuie să scoată din buzunar între 150 şi 250 de lei, în funcţie de mărimea animalului.

”22 de lei pe kilogram este preţul cu care testăm acum, la început de săptămână, piaţa din Vaslui. Dacă vom avea cerere, îl vom menţine, dacă nu, o să scădem şi la 18-20 de lei kilogramul”,spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Vaslui, Ion Agafiţei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(183 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Servicii medicale de calitate la standarde europene
Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie

ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 30 martie 2020
Autentificare
stiriactuale.ro