Marţi, 20 februarie 2018 - 3:14:43
EUR
EURO = 4.6609 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.753 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Turişti ploieşteni, pe urmele istoriei milenare a românilor


19 octombrie 2016


 

La invitatia dnei Cornelia Gheorghiu PFA, am însoţit un grup de 40 de turişti ploieşteni, format din membri ai Clubului de goblen de la Palatul Culturii (initiatori: dna Laura Matei şi Jean Ioniţă), alături de un grup de cadre medicale, condus de dna Marcela Ciolan.

 

 

Îmbarcaţi într-un modern autocar, avându-l ca şofer pe tânărul Florin Şerban, de la firma de transport Totpol Srl, excursia a avut ca ţintă un traseu inedit: Târgovişte-Ştefăneşti-Mioveni-Goleşti, cu obiective turistice cultural-istorice şi religioase binecunoscute.

Primul popas a fost la catedrala şi mitropolia din Târgovişte, după care am intrat pe tărâmuri argeşene, judeţ comparat de cineva cu o carte de istorie, un album de cultură şi artă, în care sunt încă vii mărturiile meşterilor de odinoară şi respectul localnicilor de a păstra şi valorifica patrimoniul lăsat de înaintaşii lor:

 

 

- Complexul muzeal “Florica” din oraşul Ştefăneşti  – reşedinţa Brătienilor şi biserica de pe domeniul care adăposteşte mormintele familiei Brătianu. O moştenire materială şi spirituală pe care Brătienii au încorporat-o în civilizaţia şi spiritualitatea românească. Tezaurizarea unei asemenea experienţe de muncă şi luptă pilduitoare în cele mai importante compartimente ale societăţii: social, politic, diplomatic, cultural, plasează Centrul de cultură Brătianu pe harta monumentelor istorice renumite din România;

- Catedrala “Sf.Petru şi Pavel” din Mioveni - oraş modern cu vreo 50000 de locuitori - lăcaş sfânt impresionant, copie mai mică a celebrei catedrale din Sofia, unde parohul Puiu Andrei Diaconescu, consilier pe probleme sociale din localitate, a acceptat să facă o fotografie cu grupul nostru, chiar în faţa catedralei. Nu înainte de afla că ridicarea acestei biserici - care are o înălţime de 40m şi 60m lăţime - a durat 20 de ani, sfinţirea ei având loc la 1 iulie 2012.

- Cula Racoviţă - muzeu etnografic realizat de prof. Constantin Năstase, care ne-a onorat cu prezenţa sa. Deşi are aproape 102 ani, domnia sa, fost general al Armatei Române, scăpat prin minune de la măcelul de Cotul Donului din noiembrie 1942, ne-a condus, alături de fiul său, prin excepţionalul muzeu cu trei etaje, explicându-ne, cu lux de amănunte, momente din tumultoasa sa viaţă, în care a strâns – asemenea regretatului prof.ploieştean Nicolae Simache - peste 2000 de  piese de muzeu, multe dintre ele fiind exponate.

 

 

Ultimul popas a fost pe domeniul familiei Golescu, devenit complex muzeal, extins pe vreo 14ha, structurat pe mai multe secţiuni, denumit  “Muzeul Pomiculturii şi Viticulturii”, al treilea ca reprezentare naţională şi întâiul dedicat ocupaţiilor poporului român, unicul din Europa aflat în aer liber. Aici am remarcat, îndeosebi, prima şcoală slobodă obştească în limba română din Ţara Românească, iniţiată de Dinicu Golescu, dar şi câteva săli distincte dedicate mişcării revoluţionare a lui Tudor Vladimirescu din 1821. De asemenea, ne-au fost prezentate şi cele peste 30 de gospodării complexe, reprezentând principalele zone viticole şi pomicole din România, printre care câteva şi din Prahova.

Când s-a lăsat seara, frigul şi ploaia am pornit spre casă, luând cu noi amintiri de neuitat, dar şi dorinţa de a reveni, şi cu altă ocazie, pe aceste locuri minunate, încărcate de istorie.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(450 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu foto

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec S-ar putea sa fiti nemultumit din cauza ca trebuie sa amanati o calatorie in interes profesional sau de afaceri. Amanarea ar putea fi, de fapt, in avantajul dumneavoastra, pentru ca astazi nu sunt recomandate calatoriile lungi. In a doua parte a zilei aveti ocazia sa puneti la cale o colaborare pe termen lung, din care sunt sanse sa obtineti beneficii materiale importante. taur Schimbarile pe care intentionati sa le faceti in camin sunt bine primite de membrii familiei, dar va sfatuim sa tineti cont si de dorintele partenerului de viata. Este recomandat sa nu va implicati in mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca riscati sa nu duceti la bun sfarsit niciuna dintre ele. Spre seara, este posibil sa aveti parte de o surpriza placuta din partea unei persoane apropiate.
GEMENI RAC
gemeni In prima parte a zilei aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare inceputa mai demult in casa. O persoana mai in varsta din familie ar putea fi dispusa sa va ajute financiar, dar probabil ca va incerca sa-si impuna ideile in legatura cu schimbarile pe care doriti sa le faceti. Va sfatuim sa fiti foarte diplomat pentru a evita o cearta care ar putea sa tensioneze atmosfera din familie. Dupa-amiaza este posibil sa primiti o veste buna de la o ruda apropiata. rac Se pare ca azi aveti multe probleme de rezolvat. Eastrolog.ro va sfatuieste sa va menajati sanatatea si sa acordati mai mult timp odihnei. Aveti posibilitatea sa faceti anumite schimbari in camin, care ar putea contribui la imbunatatirea relatiilor cu partenerul de viata. In partea a doua a zilei s-ar putea sa fiti tentat sa cheltuiti o suma destul de mare. Va recomandam sa fiti prudent, fiindca nu este o zi favorabila investitiilor.
LEU FECIOARĂ
leu Este o zi buna pentru a va ocupa de rezolvarea unei probleme financiare mai vechi.Daca vi se propune o colaborare, ar fi bine sa nu o refuzati, pentru ca ar putea determina o schimbare in bine in viata dumneavoastra. N-ar strica sa va consultati cu partenerul de viata. fecioara Se anunta o zi destul de incarcata, asa ca ar fi bine sa va organizati cat mai riguros.S-ar putea sa fiti nevoit sa faceti cheltuieli neprevazute. Nu este exclus sa va schimbati programul in ultimul moment, pentru a va ocupa de o problema urgenta a unui partener de afaceri
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este momentul sa va concentrati atentia asupra problemelor din camin. Va puteti baza pe intuitie, dar va sfatuim sa tineti cont si de dorintele partenerului de viata. Dupa-amiaza, o ruda v-ar putea cere ajutorul intr-o chestiune financiara. scorpion Astazi s-ar putea ivi ocazia sa rezolvati o problema financiara care va preocupa de mai mult timp. In prima parte a zilei este posibil sa vi se propuna o afacere care se anunta profitabila pe termen lung. Va recomandam sa evitati speculatiile de orice fel.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti ocazia sa puneti in practica planurile pe care vi le-ati facut in legatura cu o afacere. Relatiile cu prietenii ar trebui sa fie foarte bune.Dorinta dumneavoastra de libertate ar putea genera tensiuni in familie. Va sfatuim sa fiti diplomat si sa nu refuzati comunicarea cu membrii familiei. capricorn Astazi aveti tendinta sa va ocupati de mai multe proiecte in paralel. Inainte de a incepe ceva nou, ar fi bine sa finalizati o parte dintre lucrarile deja incepute. Pentru a realiza ceea ce v-ati propus, este necesar sa fiti inventiv si perseverent. Se pare ca traversati o perioada de instabilitate financiara. Va sfatuim sa aveti rabdare si sa nu va lasati tentat de castiguri usoare si speculatii.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Se pare ca sunteti in forma si este un moment bun pentru a demara noi activitati. Azi sunt favorizate si planurile de viitor in ceea ce priveste locuinta si viata de familie. Partenerul de viata si familia va incurajeaza si sunt dispusi sa va ajute. Dificultatile cu care va confruntati in aceasta perioada sunt trecatoare. Eastrolog.ro va sugereaza sa fiti mai optimist. pesti Astazi creativitatea ar trebui sa fie la cote inalte si va poate ajuta sa rezolvati probleme dificile intr-un mod ingenios. Va recomandam sa tineti cont de sfaturile unei rude mai in varsta. Relatiile sentimentale parcurg o perioada favorabila. Atentie la tendinta de a-i face reprosuri nemeritate persoanei iubite!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 februarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro