Spitalul Clinic de Urgenţă Oradea a devenit primul spital din România cu heliport pe acoperiş. Amenajarea heliportului a durat trei ani şi a costat un milion de lei, bani veniţi din donaţii, din bugetul spitalului şi de la Ministerul Sănătăţii. Medicii spun că heliportul va permite elicopterelor SMURD să scurteze timpul care îi desparte pe pacienţii în stare gravă de intervenţiile care le-ar putea salva viaţa, relatează digi24.ro.
Investiţia pentru platforma destinată aterizării elicopterelor SMURD se ridică la un milion de lei. Heliportul va scurta cu aproape jumătate de oră timpul până când persoanele aflate în stare gravă ajung pe masa de operaţie.
„Un pacient critic, pentru a ajunge la spitalul judeţean sau pentru a pleca de la spitalul judeţean, parcurge 20-25 de minute cu ambulanţa de la aeroport la spital. Mai sunt între 5 şi 10 minute procedurile de acces pe aeroport, de ieşire de pe aeroport, transferul de pe o targă pe alta”, a explicat doctorul Hadrian Borcea, şeful Unităţii de Primire Urgenţe Bihor (UPU Bihor).
Oradea este unul din cele mai importante centre de recoltare a organelor pentru transplant din România.
„Având în vedere importanţa donării de organe şi a centrului regional Oradea, heliportul este realmente fantastic de important, va scurta timpul în care aceste organe vor ajunge în centrele universitare unde se vor transplanta”, a declarat pentru digi24.ro medicul Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant Bihor.
Heliportul dispune de tunuri de spumă, sisteme de avertizare, sisteme de semnalizare, decantoare de hidrocarburi şi de alte dotări necesare în astfel de heliporturi. Odată dat în folosinţă, heliportul ar putea fi folosit, în medie, de două ori pe zi, estimează medicii.