Războiul din Siria a adus în România numeroşi cetăţeni sirieni care solicită azil. Majoritatea acestora doresc să vină în Constanţa, fiind atraşi în special de specificul oraşului unde trăieşte o mare comunitate musulmană din ţara noastră.
În momentul de faţă în Constanţa sunt aproximativ 350 de cetăţeni sirieni cărora li s-a acordat dreptul de şedere în România. Conform Serviciului pentru Străini Constanţa, care este subordonat Oficiului Român pentru Imigrări, Siria se află pe locul trei din cadrul ţărilor din care provin imigranţi, după Turcia cu 1100 de cetăţeni şi Republica Moldova cu 500.
Majoritatea cetăţenilor sirieni cer permis de scurtă şedere, susţinând că se află în România în interes de serviciu sau la studii.
„Străinii n-au interes să stea fraudulos în România. Ei vor să primească sprijin, fie ca refugiat politic, fie prin protecţie subsidiară“, explică comisarul-şef Ioan Obreja.
Aproximativ 101 au solicitat un permis de lung şedere, dorind să aibă în România un domiciliu stabil. O altă categorie este reprezentată de toleraţi, în momentul de faţă 36 la număr, care nu au nevoie de ajutorul statului roman, care este de 100 de euro pe lună pe familie. Acest statut se acordă pe termen nedefinit, atâta timp cât durează războiul.
În cele mai multe cazuri însă Constanţa este prima opţiune a sirienilor, in special datorită faptului că Dobrogea este regiunea în care trăiesc aproximativ 97% din comunitatea română de musulmani.
Sosesc şi cei din Comunitatea Europeană, care nu sunt consideraţi cetăţeni străini, dar şi din state-terţe cu tendinţe de migrare. Sunt verificaţi la documente şi dacă există suspiciuni, le putem refuza şederea. Românii trebuie să evite să formuleze invitaţie de şedere persoanelor pe care nu le cunosc sau pe care le-au cunoscut pe Internet sau prin alte medii. Străinii trebuie cunoscuţi personal şi în niciun caz românii nu trebuie să accepte căsătorii de convenienţă“, recomandă comisarul Obreja.
„Migranţii trebuie valorizaţi ca membri ai comunităţii noastre. Facem cu ei cursuri de formare profesională pentru piaţa muncii, îi ajutăm material, atenuăm diferenţele culturale prin tot felul de reuniuni interetnice, iar Constanţa este locul ideal pentru acest lucru, fiind recunoscut modelul de armonie dobrogean. Printre ei sunt numeroşi oameni care merită puşi în valoare“, a declarat Cosmin Bârzan, coordonatorul Centrului pentru Resurse Civice Constanţa.
Constanţa, destinaţie pentru refugiaţii sirieni
28 august 2013
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Motoare, muzică rock, grătare şi distracţie! Unde? “La Moară”, la Breaza
-
Doliu la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Ploieşti: Profesoara de chimie Viorica Zaharia a trecut în nefiinţă.
-
Senzaţionalii producători de la "Happy Market" sunt in acest weekend la Piata Artizante din Păulesti
-
Prahova dă startul lunii octombrie cu un weekend plin de evenimente
-
FOTO Roz si la Ploiesti! Ziua Mondială împotriva Cancerului la San marcata de Medlife Ploiesti!
-
Explozie de butelie la Proviţa de Jos. Două persoane rănite
-
Primele acordate ilegal, descoperite după un control ANAF la Hale şi Pieţe SA
-
Un tânăr de 28 de ani şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier lângă propria casă, în Prahova
-
Incendiu devastator în comuna Ceraşu, două locuinţe distruse
-
Calendarul toamnei! Evenimente culturale şi recreative în judeţul Prahova
Anul - ediţia nr. 3586
Copyright © 2011 - 2024 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2024 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 9 octombrie 2024
Autentificare
Autentificare