Marţi, 22 septembrie 2020 - 10:48:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Exerciţiul fizic modifică ADN-ul


27 decembrie 2014

Este cunoscut faptul că exerciţiul îmbunătăţeşte forma fizică şi reduce riscul apariţiei bolilor, dar până acum nu se ştia clar cum anume se produc schimbările. Un studiu recent arată că exerciţiul fizic modifică forma genelor şi modul lor de funcţionare, îmbunătăţind starea generală de sănătate şi condiţia fizică, scrie The New York Times.

Gradul în care o genă răspunde semnalelor biochimice ale corpului este influenţat de procesul fde metilare, prin care ciorchini de atomi, numiţi grupuri de metil, se lipesc de exteriorul genei ca nişte moluşte microscopice. Oamenii de ştiinţă ştiau deja că tiparele de metilare se modifică în funcţie de modul de viaţă, de alimentaţie, sau de expunerea la factorii poluanţi. Dar nu se ştia până acum ce măsură exerciţiul fizic practicat în mod regulat pe termen lung influenţează metilarea.

Într-un studiu publicat luna aceasta de cercetătorii de la Institutul Karolinska din Stockholm au fost recrutaţi 23 de bărbaţi şi femei tineri şi sănătoşi, le-a fost testată condiţia fizică şi au fost supuşi mai multor analize medicale, inclusiv unei biopsii musculare. Apoi li s-a cerut să pedaleze pe o bicicletă folosind un singur picior câte 45 de minute, de patru ori pe săptămână timp de trei luni. După această perioadă oamenii de ştiinţă au repetat biopsia musculară şi celelalte analize în cazul fiecărui voluntar.

Nu a fost nicio surpriză că piciorul antrenat a devenit mai puternic decât celălalt. Dar mai interesante au fost modificările apărute în ADN-ul celulelor musculare.

 Folosind o analiză sofisticată a genomului, cercetătorii au ajuns la concluzia că în peste 5.000 de locaţii de pe genomul celulelor musculare ale piciorului antrenat se găseau acum noi tipare de metilare. Schimbările erau semnificative şi nu se regăseau şi în cazul piciorului neantrenat. Exprimarea genelor s-a accentuat în mod vizibil în de gene ale celulelor musculare studiate de cercetători. Majoritatea genelor respective sunt cunoscute pentru rolul pe care îl joacă în răspunsul la insulină sau în inflamarea muşchilor. Cu alte cuvinte, ele sunt responsabile pentru sănătatea muşchilor şi pentru condiţia fizică. Aceste gene s-au modificat în cazul piciorului antrenat, dar nu în cazul celui neantrenat.

Concluzia studiului este clară. „Prin exerciţiu regulat putem crea modificări care afectează modul cum folosim genele pentru a dezvolta muşchi mai sănătoşi şi mai funcţionali care îmbunătăţesc calitatea vieţii”, spune Malene Lindholm, coordonatoarea studiului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(179 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Ganea_Primar

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Servicii medicale de calitate la standarde europene

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebookservicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 septembrie 2020
Autentificare
stiriactuale.ro