Marţi, 20 februarie 2018 - 1:18:36
EUR
EURO = 4.6609 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.753 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

România exilată


5 noiembrie 2015

Peste 4 milioane de români, aflaţi la muncă în străinătate, alcătuiesc, practic,  o altă Românie. Un număr aproape egal cu cel al salariaţilor care muncesc acum în ţară!Aceşti rătăcitori prin lume. Cei mai mulţi dintre aceşti rătăcitori prin lume sunt sclavi pe plantaţiile altora, pe şantierele şi fabricile  altora, în casele altora, care trudesc pentru bunăstarea altor naţiuni. De ce emigrează românii, ştim cu toţii. Politicienii, cei care ar fi trebuit să oprească această migraţie economică,  nu au fost preocupaţi să stăvilească acest exod, prin crearea de noi locuri de muncă, să acorde facilităţi angajatorilor, să atragă noi investitori, să ridice agricultura din ţărână… 

Cei mai mulţi dintre politicieni îşi amintesc de cei 4 milioane de români doar în campaniile electorale, atunci când merg înspre ei, cerşindu-le votul. Promiţând. Minţind. Vorbindu-ne apoi nouă, celor rămaşi  în ţară, despre cum contribuie la prosperitatea naţională cei plecaţi la muncă afară. Despre banii trimişi de ei. Despre „civilizarea” lor în occident. Despre puţinele exemple ale românilor care reuşesc să se descurce, pe cont propriu, printre străini. Iar noi ne amăgim şi îi credem, perpetuând visul. Pentru că habar n-avem câte lacrimi şi câtă umilinţă îndură românii care muncesc pentru străini... Tragedia lor nu ajunge până la noi, acasă, pentru că ea nu se tranzacţionează prin Western Union. 

Active News dezvăluie o parte a poveştilor nevăzute, a calvarului prin care trec românii noştri plecaţi la munci agricole în Italia la culesul roşiilor, pe care unii dintre noi le cumpărăm din supermarket-urile din România:


Sclavi sub soarele Italiei, pentru 2 euro/oră


Câmpurile din Puglia, Sicilia şi Langhe sunt pline de muncitori africani şi marocani, polonezi şi români, bărbaţi şi femei, care muncesc sub soarele dogoritor. Fără pauză şi fără apă. Sunt sclavi ai epocii moderne. Ȋn Puglia, de pildă, în 2013 erau înregistraţi oficial 11.204 de lucrători din România. Prin comparaţie, 3.803 erau bulgari şi doar 2948 din ţări africane (Maroc, Mali, Tunisia, Ghana, Coasta de Fildeş, Burkina Faso, Senegal, Guineea şi Nigeria).

Un jurnalist de la cotidianul italian „Avvenire” a fost, reporter sub acoperire, pe una din plantaţiile unde sunt folosiţi imigranţi. Acolo muncesc, cot la cot, africani, români, bulgari. „A fost un sezon extrem de fierbinte. Ȋn două săptămâni, recolta a ucis deja patru muncitori: doi africani, un român şi o italiancă”, consemnează jurnalistul italian, într-un reportaj publicat recent.

Românii trudesc şi pe câmpurile din Nardò (provincia Lecce), unde culeg roşii şi pepeni verzi. Ziua de lucru începe înainte de ivirea zorilor, cu caporalul care formează echipele: între şase şi zece persoane, aleşii fiind înghesuiţi în autoturisme şi microbuze.

Munca începe devreme, în jurul orei 5:00, pentru a se profita de orele mai puţin fierbinţi ale zilei.  Pentru a optimiza timpii şi costurile, muncitorii agricoli sunt obligaţi însă să lucreze în ritmuri epuizante şi după ora 10, când atmosfera este insuportabilă.

„Lucrătorii sunt deseori folosiţi chiar şi mai mult de douăsprezece ore pe zi”, denunţă sindicatul italian Flai-Cgil. Aproape întotdeauna, la orele prânzului, odată ce au încheiat munca, echipele de muncitori sunt mutate să lucreze pe un alt câmp. La cinci după-amiaza, în sfârşit, caporalul dă semnalul: după zece ore de muncă, muncitorii îşi pot îndrepta spatele. Plata pentru culegătorii de roşii este de 4 euro pentru fiecare cutie plină. Cei mai bravi ajung la şapte lădiţe, însă nu pot băga în buzunar cei 28 de euro ce le revin. Din această sumă trebuie scăzută cota pentru caporal, preţul transportului, al sandviciului şi al sticlei cu apă. Ȋntr-o zi bună, lucrătorilor agricoli le rămân în buzunar circa 20 de euro. Adică 88 de lei. O lună de muncă în continuu înseamnă un salariu de 2640 lei. Bani din care românii trebuie să-şi plătească chiria şi să-şi cumpere de mâncare. E greu să mai pui deoparte îndeajuns de mult, pentru împlinirea visului. Iar unii dintre români care speră că, trudind în continuu, vor avea o viaţă mai bună, sfârşesc într-un sicriu pe care famiile lor se îndatorează ca să-l aducă în ţară.

 

Pentru că sunt comunitari, românii sunt dublu penalizaţi

 

Pe câmpurile de lângă Nardò muncesc mii de lucrători proveniţi din Sudan, România şi India. Sunt exploataţi, pentru a culege roşiile, pepenii verzi şi căpşunile ce ajung pe mesele italienilor, dar şi în super-marketurile din întreaga Europă. Cei aprox. 400.000 de lucrători (din care 80% străini) se confruntă, însă, cu fenomenul muncii la negru. Sunt lucrători în acord, subplătiţi şi exploataţi. Constrânşi să trăiască în case abandonate şi dărăpănate, aproape întotdeauna fără curent, apă potabilă şi servicii igienice.

Vara reprezintă momentul în care exploatarea în muncă a imigranţilor are o mai mare vizibilitate (inclusiv mediatică), însă în marile concentrări de imigranţi, din locuri precum ghetoul din Rignano Garganico, din provincia Foggia sau în fosta Falegnameria din Nardò, fenomenul este prezent tot anul.

Pe terenurile din Trani, Teggiano, Ragusa – denunţă organizaţia umanitară “Caritas” – prezenţa unor imigranţi victime ale exploatării în muncă este înrădăcinată şi stabilă. În aceste zone, sunt foarte răspândite culturile în sere: munca nu se întrerupe aproape niciodată şi e nevoie permanent de forţă de muncă.

Lucrătorii sunt cu precădere români şi bulgari care, în mod paradoxal, pentru faptul că sunt comunitari sunt dublu penalizaţi. „Sunt izolaţi, ca să nu iasă la suprafaţă situaţia lor", denunţă raportul „Proiectului Presidio” al organizaţiei Caritas Italiana. Şi tot în sere (în special în cele din provincia Ragusa) sunt şi numeroase femei care, pe lângă faptul că trebuie să suporte condiţii dure de muncă şi salarii mizere, sunt deseori victime ale violenţei şi exploatării sexuale.

 

 „Angajarea ilegală a luat o dimensiune tentaculară"

 

Raportul „Proiectului Presidio”, dat publicităţii luna trecută de organizaţia „Caritas Italiana”, are ca scop studierea migraţiei, pentru a oferi asistenţă şi sprijin pentru integrarea migranţilor.

„Odată cu extinderea Uniunii Europene către alte ţări, inclusiv România, cadrul s-a schimbat considerabil. Situaţia economică şi socială dezastruoasă din ţările de origine a făcut ca mulţi neo-comunitari, în principal români, să-şi caute locuri de muncă în serele de Ragusa, să accepte salariile mizerabile (chiar şi 20 de euro pe zi, după zece ore de muncă) şi, prin urmare, să anuleze total toate drepturile câştigate de predecesorii lor, în special tunisieni şi marocani. Ca cetăţenii UE, în plus, şederea lor în teritoriul Italiei nu are nevoie de nici o „justificare” legată de locuri de muncă şi, prin urmare, muncitorii nu au fost încurajaţi să ceară condiţii mai bune, inclusiv contractuale. Ca urmare a acestei competiţii, întreaga populaţie străină şi-a pierdut drepturile legate de calitatea vieţii şi a muncii, generând exploatare, reducerea concurenţei între grupurile naţionale, precum şi şomaj şi disiparea cunoştinţelor acumulate în timp”, se precizează în Raportul „Proiectului Presidio” din 2015.  

Nivelul de educaţie şi de cunoaştere a legilor din Italia fiind scăzute facilitează înşelarea şi şantajarea muncitorilor de către maiştri, angajatori şi diferiţi exploatatori. 50% dintre ei nu au acte corespunzătoare; 57,7% au raportat că nu sunt angajaţi cu contract; 72% au făcut datorii pentru a emigra şi, apoi, pentru a lucra în Italia, devenind astfel vulnerabili la şantaj. 

La 31 martie a.c., carabinierii din Catania au arestat 9 inculpaţi acuzaţi că au exploatat mai mulţi lucrători români. Aceştia îi forţau, sub ameninţare, să muncească într-un ritm istovitor pe câmpuri, pentru a creşte astfel profiturile organizaţiei infracţionale. Anchetatorii au audiat mai multe victime, printre care se aflau atât femei, dar şi copii. Victimele erau racolate din România, iar apoi erau aduse într-o stare de supunere psihologică, pentru a fi forţate să accepte condiţii de muncă oneroase. Spre exemplu, în cazul în care încercau să se împotrivească, românii erau ameninţaţi că-şi vor pierde toţi banii câştigaţi.

 Şi, pentru că veni vorba de bani, să amintim faptul că românii care muncesc în Italia  contribuie cu 6,4 miliarde de euro pe an la economia acestei ţări!

Interesant de remarcat că aproape 10 la sută dintre cei plecaţi nu intenţionează să mai revină în ţară, 17 la sută vin o dată la câţiva ani, iar restul mai revin mai des acasă doar să-şi revadă familiile, cărora le lasă ceva din puţina lor agoniseală…


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(361 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu foto

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec S-ar putea sa fiti nemultumit din cauza ca trebuie sa amanati o calatorie in interes profesional sau de afaceri. Amanarea ar putea fi, de fapt, in avantajul dumneavoastra, pentru ca astazi nu sunt recomandate calatoriile lungi. In a doua parte a zilei aveti ocazia sa puneti la cale o colaborare pe termen lung, din care sunt sanse sa obtineti beneficii materiale importante. taur Schimbarile pe care intentionati sa le faceti in camin sunt bine primite de membrii familiei, dar va sfatuim sa tineti cont si de dorintele partenerului de viata. Este recomandat sa nu va implicati in mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca riscati sa nu duceti la bun sfarsit niciuna dintre ele. Spre seara, este posibil sa aveti parte de o surpriza placuta din partea unei persoane apropiate.
GEMENI RAC
gemeni In prima parte a zilei aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare inceputa mai demult in casa. O persoana mai in varsta din familie ar putea fi dispusa sa va ajute financiar, dar probabil ca va incerca sa-si impuna ideile in legatura cu schimbarile pe care doriti sa le faceti. Va sfatuim sa fiti foarte diplomat pentru a evita o cearta care ar putea sa tensioneze atmosfera din familie. Dupa-amiaza este posibil sa primiti o veste buna de la o ruda apropiata. rac Se pare ca azi aveti multe probleme de rezolvat. Eastrolog.ro va sfatuieste sa va menajati sanatatea si sa acordati mai mult timp odihnei. Aveti posibilitatea sa faceti anumite schimbari in camin, care ar putea contribui la imbunatatirea relatiilor cu partenerul de viata. In partea a doua a zilei s-ar putea sa fiti tentat sa cheltuiti o suma destul de mare. Va recomandam sa fiti prudent, fiindca nu este o zi favorabila investitiilor.
LEU FECIOARĂ
leu Este o zi buna pentru a va ocupa de rezolvarea unei probleme financiare mai vechi.Daca vi se propune o colaborare, ar fi bine sa nu o refuzati, pentru ca ar putea determina o schimbare in bine in viata dumneavoastra. N-ar strica sa va consultati cu partenerul de viata. fecioara Se anunta o zi destul de incarcata, asa ca ar fi bine sa va organizati cat mai riguros.S-ar putea sa fiti nevoit sa faceti cheltuieli neprevazute. Nu este exclus sa va schimbati programul in ultimul moment, pentru a va ocupa de o problema urgenta a unui partener de afaceri
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este momentul sa va concentrati atentia asupra problemelor din camin. Va puteti baza pe intuitie, dar va sfatuim sa tineti cont si de dorintele partenerului de viata. Dupa-amiaza, o ruda v-ar putea cere ajutorul intr-o chestiune financiara. scorpion Astazi s-ar putea ivi ocazia sa rezolvati o problema financiara care va preocupa de mai mult timp. In prima parte a zilei este posibil sa vi se propuna o afacere care se anunta profitabila pe termen lung. Va recomandam sa evitati speculatiile de orice fel.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti ocazia sa puneti in practica planurile pe care vi le-ati facut in legatura cu o afacere. Relatiile cu prietenii ar trebui sa fie foarte bune.Dorinta dumneavoastra de libertate ar putea genera tensiuni in familie. Va sfatuim sa fiti diplomat si sa nu refuzati comunicarea cu membrii familiei. capricorn Astazi aveti tendinta sa va ocupati de mai multe proiecte in paralel. Inainte de a incepe ceva nou, ar fi bine sa finalizati o parte dintre lucrarile deja incepute. Pentru a realiza ceea ce v-ati propus, este necesar sa fiti inventiv si perseverent. Se pare ca traversati o perioada de instabilitate financiara. Va sfatuim sa aveti rabdare si sa nu va lasati tentat de castiguri usoare si speculatii.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Se pare ca sunteti in forma si este un moment bun pentru a demara noi activitati. Azi sunt favorizate si planurile de viitor in ceea ce priveste locuinta si viata de familie. Partenerul de viata si familia va incurajeaza si sunt dispusi sa va ajute. Dificultatile cu care va confruntati in aceasta perioada sunt trecatoare. Eastrolog.ro va sugereaza sa fiti mai optimist. pesti Astazi creativitatea ar trebui sa fie la cote inalte si va poate ajuta sa rezolvati probleme dificile intr-un mod ingenios. Va recomandam sa tineti cont de sfaturile unei rude mai in varsta. Relatiile sentimentale parcurg o perioada favorabila. Atentie la tendinta de a-i face reprosuri nemeritate persoanei iubite!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 februarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro