Joi, 2 februarie 2023 - 11:50:11
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Succes al campaniei „Salvează ciocârlia”


30 mai 2015

Campania „Opreşte barbaria – Salvează ciocârlia” a societăţii civile a fost încununată de succes, iar Legea vânătorii a fost adoptată cu modificările propuse de ONG-uri. În plus, Ministerul Mediului a redus cota de vânătoare pentru ciocârlie, se arată într-un comunicat de presă remis GreatNews.

Societatea Ornitologică Română şi Federaţia Coaliţia Natura 2000 România au salutat modificarea Legii vânătorii de către Camera Deputaţilor, ca urmare a campaniei „Opreşte barbaria. Salvează ciocârlia!”.

Societatea civilă a atenţionat că actul legislativ, în forma sa iniţială, ameninţa să încalce dreptul la proprietate şi legislaţia privind protecţia mediului. Forma care a trecut astăzi de Camera Deputaţilor conţine o bună parte din modificările propuse de către ONG-uri.

„A dispărut precizarea privind dreptul la servitute din articolul 4. Vânătorii au nevoie de acordul proprietarilor de teren pentru a-şi face instalaţiile temporare pe terenul acestora, aşa cum ar fi şi de bun simţ. S-au modificat în bine perioadele de vânătoare pentru 11 specii de păsări sălbatice, iar acest lucru s-a întâmplat după ce, la solicitarea noastră, pe adresa Ministerului Mediului a sosit o scrisoare din partea Comisiei Europene”, a precizat Luminiţa Tănăsie, directorul Coaliţiei Natura 2000.

Ministerul Mediului a redus cota de vânătoare la ciocârlie

„Un aspect extrem de important pentru noi este scoaterea gâştei de semănătură (Anser fabalis) de pe lista de specii care se vânează. În România în timpul iernii pot fi văzute aproximativ 20 de exemplare din această specie, cu rare excepţii, şi cu mult noroc maxim 100 de exemplare, iar cota de recoltă aprobată era de peste 25.000 de exemplare în 2014”, a declarat Marina Drugă, expert în legislaţie de mediu în cadrul Societăţii Ornitologice Române.

De asemenea, Ministerul Mediului a redus cota de vânătoare la ciocârlie în noul sezon de vânătoare 2015 – 2016 printr-un nou Ordin de Ministru. Astfel, a fost redus numărul de indivizi care pot fi vânaţi într-o singură zi, de la 100 la 50, iar cota totală de recoltă anuală a scăzut de la 600.000 la 363.000.

„În continuare, credem că această specie nu are ce să caute pe lista păsărilor care se vânează, dar este un prim pas pe drumul cel bun. Societatea Ornitologică Română îşi va continua eforturile pentru a opri vânătoarea de păsări cântătoare”, a concluzionat Marina Drugă.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Duo_best_gaz

Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook

Top articole
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 2 februarie 2023
Autentificare
stiriactuale.ro