Marţi, 19 martie 2024 - 8:59:59
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Romit TV – televiziune comunitară româno-italiană


1 februarie 2014

În Italia, românii şi moldovenii sunt diaspora majoritară şi foarte privilegiată. Mai nou, conaţionalii noştri se pot bucura de o televiziune a lor, care produce emisiuni destinate lor şi problemelor cu care aceştia se confruntă în peninsulă.

Aflat recent la Chişinău, Emanuele Latagliata, om de afaceri Italian şi preşedintele-fondator al Romit TV, a vorbit despre ideea sa de a înfiinţa o televiziune neafiliată politic, pentru toţi românii. ”Romit TV a fost fondată acum trei ani, fiind prima televiziune comunitară româno-italiană, care reuşeşte să cuprindă tot publicul vorbitor de română, aflat în peninsulă. Este primul experiment de acest gen în toată Europa. Acum românii au televiziunea lor şi doar în Italia există un asemenea proiect. Nicio altă comunitate din peninsulă nu beneficiază de aşa ceva. Televiziunea are o acoperire de peste 85% în toată peninsula şi zilnic se bucură de aproximativ 800 000 de telespectatori. A fost fondată graţie comunităţii româneşti foarte numeroasă din Italia – peste două milioane, plus cetăţenii Republicii Moldova (care nu pot fi calculaţi exact deoarece mulţi au dublă cetăţenie)”, a declarat Emanuele.

În general, televiziunea transmite emisiuni şi ştiri preluate de la alte canale din România, dar are şi producţii proprii, care sunt în română sau italiană, în funcţie de invitaţi. „Sunt prezentatorul emisiunii de divertisment Vox Populi, în italiană. De obicei, mă prezint la emisiune cu clopul pe cap (o caciulă populară din Oaş-Maramureş), ca să fiu mai aproape de oamenii pentru care lucrăm, devin un adevărat român. Proiectul televiziunii Romit TV a fost conceput la nivel european, însă din cauza timpurilor marcate de criză nu a reuşit să găsească sponsorii interesaţi să investească. Acum televiziunea e ca o familie mare, care se măreşte pe zi ce trece cu noi telespectatori fideli, care ne urmăresc şi aşteaptă cu nerăbdare emisiunile noastre. Admir cultura românească şi am un respect deosebit faţă de orice om care ne priveşte. Astfel, mă strădui să abordez orice problemă a lor cu mult tact şi profesionalism”, a mai mărturisit Emanuele.El este invitat de onoare la diverse sărbători organizate de românii şi moldovenii din Italia, iar de ziua lui, telespectatorii fideli au ţinut să-i aducă felicitări, dar şi sarmale chiar în studio. „M-au emoţionat până la lacrimi şi m-au surprins telespectatoarele care ne-au scris că au plâns împreună cu noi. Îmi place să le ofer şansa de a-şi aminti de tradiţii – recent au cântat colinde în direct şi m-am mirat de talentul multor doamne aflate la muncă aici. Mai mult, cineva ne-a recitat extraordinar de frumos din Eminescu”, a spus italianul.

Romit TV a discutat semnarea unui acord de colaborare cu Televiziunea Publică Moldova 1, care presupune difuzarea buletinelor de ştiri şi a diferitor emisiuni cultural-artistice la postul dedicat diasporei. Astfel, moldovenii din Italia ar putea fi mereu la curent cu noutăţile din ţară. “M-am bucurat să găsesc la Chişinău o deschidere şi o socialibilitate nemaipomenită din partea Consiliului Coordonator al Audiovizualului, a conducerii Moldova 1, Moldova Film dar şi a altor posturi TV cu care am discutat. Mă bucură că întâi de toate este pus interesul cetăţeanului, şi abia apoi partea financiară. O televiziune comunitară, de fapt, nu este un business, este ceea de ce am înţeles eu că au nevoie vorbitorii de română din Italia. Suntem în parteneriate şi cu un trust media din România, astfel că din martie, atât românii cât şi moldovenii vor avea parte de noutăţi şi emisiuni culturale direct de la baştina lor”, a spus satisfăcut Emanuele Latagliata.

Despre moldoveni, Latagliata are doar cuvinte frumoase: “moldovenii sunt nişte oameni minunaţi şi conştiincioşi, acest lucru se vede la locul lor de muncă. Chiar dacă Moldova este o ţară săracă, cetăţenii ei sunt foarte deschişi la proiecte noi. Din păcate, sunt puţini jurnalişti care să mediatizeze cazurile şi poveştile de succes despre moldoveni, despre talente sau personalităţi care merită să fie cunoscute. Încercăm să le aducem şi la Romit TV pentru ca toţi românii să le cunoască”.

În Moldova i-a mai plăcut foarte mult să meargă la piaţă şi să observe lumea de acolo, să-i întrebe ce au de vânzare. El a povestit cum le studia expresia feţei, încercând să le înţeleagă viaţa. Referitor la planurile pentru televiziune, Emanuele şi-ar dori mult mai multe proiecte:“În afara semnării acordului cu Moldova 1 pentru jurnalul de ştiri, mi-ar plăcea să putem realiza un duplex între Italia şi Moldova, în care să punem în legătură persoanele din străinătate cu rudele de acasă şi viceversa. Ar fi chiar minunat. Ar mai fi în curs o tratativă de acord cu un canal de muzică şi un altul de sport din Moldova, pentru a le retransmite programele în Italia. Sperăm să ne reuşească”.

 

Sursa:pentruea.md


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro