Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 6:48:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Tezaur de galbeni dacici, recuperat din Londra


8 noiembrie 2013

Un lot de 145 de monede antice din aur, despre care se presupune că face parte din comorile furate de braconieri din siturile cetăţilor dacice, a fost readus în ţară.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a anunţat recuperarea şi repatrierea unui tezaur de monede antice din aur, de tip Koson, care provin din siturile cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Piesele au o vechime de peste 2.000 de ani,

"Monedele au fost indisponibilizate în urma controlului efectuat autoturismului unui inculpat, cetăţean român, la intrarea în tunelul Folkestone, din Marea Britanie. Artefactele urmau a fi transportate la o casă de licitaţie din Germania. Conform expertizei numismatice efectuate, monedele aparţin tezaurelor sustrase, în perioada 2003-2007 din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, clasat ca monument istoric pe lista monumentelor UNESCO. Faptele au fost comise de echipe de braconaj arheologic din judeţul Hunedoara, aflate în curs de urmărire sau judecare, pentru sustragerea şi valorificarea ilegală a mai multor tezaure de spirale, scuturi şi monede antice, comise în aceeaşi perioadă”, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Piesele vor fi depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti.

Potrivit procurorilor, din anul 2005 şi ână în prezent au fost recuperate următoarele tezaure antice, despre care se presupune că au fost sustrase din siturile cetăţilor dacice: 711 monede Koson din aur, 13 brăţări dacice din aur, un colier cu pandative şi o pereche de cercei din aur, trei scuturi dacice din fier forjat, depozite de unelte şi arme, zeci de mii de monede antice din aur, argint şi bronz.

Şase dosare penale au fost soluţionate până în prezent, în care au fost anchetaţi membrii unor grupări de braconieri şi traficanţi de tezaure dacice. „În cele şase dosare s-a dispus trimiterea în judecată a 34 inculpaţi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, şantaj, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, spălare de bani etc.”, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro