Sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 11:29:02
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Ce şanse au românii infectaţi cu HIV?


6 iulie 2015

O parte dintre copiii infectaţi cu HIV în anii ’90 au supravieţuit, însă boala le-a afectat copilăria, au fost stigmatizaţi, respinşi, copleşiti de povara bolii sau a discriminării. Astăzi, ei sunt tineri adulţi, îşi întemeiază familii, au copii la rândul lor şi vor să lucreze, să fie integraţi în societate.

La 25 de ani de la primele cazuri de HIV diagnosticate în România, Fundaţia World Vision România a organizat o dezbatere care a abordat problemele cu care se confruntă pacienţii infectaţi cu HIV, dar şi progresele care s-au făcut în ultimii ani, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.

Potrivit participanţilor la dezbatere, România a făcut progrese semnificative în ultimii ani în domeniul tratamentului specific al afecţiunii, datorită introducerii tratamentului ARV şi a informării pacienţilor cu privire la drepturile lor.

Tratamentul antiretroviral (ARV) este unul dintre cei mai importanţi factori care contribuie la menţinerea unei stări de sănătate bune pentru persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. Tratamentul antiretroviral a fost introdus în Romania în perioada 1996-1998, iar acesta a redus semnificativ numărul deceselor în rândul persoanelor seropozitive, conform formaremedicala.ro.

Pe de altă parte, România are probleme majore în a preveni infecţia cu virusul HIV. Participanţii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de creşterea cazurilor noi de tineri seropozitivi, aflaţi în grupa de vârstă 20-29 de ani, consumatori de droguri injectabile şi care au relaţii sexuale neprotejate.

“Vorbim despre o analiză nu a persoanelor seropozitive, ci a infecţiei HIV în România, de unde s-a plecat şi unde s-a ajuns, vorbim despre schimbarea unor indicatori, date şi factori. Dacă la început s-a numit „accident epidemiologic”, în prezent nu mai poate fi vorba despre asta, deoarece infecţia cu virusul HIV s-a mutat către alte niveluri sociale, vorbim despre consumatorii de droguri, în special de droguri injectabile, şi vorbim despre o nouă cohortă de copii seropozitivi. Cum s-a ajuns aici? Simplu: prin diminuarea de la an la an a bugetului programului naţional de combatere, monitorizare şi tratare a infecţiei HIV/SIDA în paralel cu creşterea numărului de noi cazuri (900 în 2014), în special la consumatorii de droguri injectabile, şi cu lipsa programelor coerente de prevenire”, a declarat Cristian Roşu, preşedinte al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA şi vicepreşedinte al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, ONG-uri care au organizat conferinţa alături de World Vision România.

Participanţii au subliniat necesitatea demarării unor programe de prevenţie, consiliere psihologică şi educaţie sanitară în şcoli şi licee, precum şi de asistenţă medicală, socială şi psihologică pentru recuperarea şi reinserţia socioprofesională a bolnavilor.

În urma dezbaterii, reprezentanţii Fundaţiei World Vision România şi ai UNOPA vor înainta către autorităţi un document cu mai multe soluţii propuse pentru creşterea calităţii vieţii persoanelor seropozitive.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro