Duminică, 24 noiembrie 2024 - 2:11:06
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Vin vremuri grele: Mâncarea se scumpeşte cu 30%


1 septembrie 2012

mancarePâinea, laptele, carnea, uleiul, zahărul şi chiar mămăliga vor costa cu 20-30% mai mult, avertizează specialiştii în agricultură.

Abia acum începem să decontăm seceta: preţurile produselor agricole cresc în medie cu 30%. Pâinea s-a scumpit deja cu 15%, iar alimentele de bază se vor scumpi continuu până la sfârşitul anului. Pâinea, laptele, carnea, uleiul, zahărul şi chiar mămăliga vor costa cu 20-30% mai mult, avertizează specialiştii în agricultură. Ei sunt cât se poate de pesimişti: chiar dacă vor apărea legume din culturi tomnatice, nici acestea nu vor fi mai ieftine, iar vârful se va atinge după 20 septembrie.

Scumpiri din două cifre

Culturi întregi au fost calamitate şi, la nivel naţional, s-au obţinut, cu mici excepţii, recolte foarte slabe, iar acest lucru se reflectă direct în preţul alimentelor. Pâinea este mai scumpă cu 40 de bani, zahărul la fel. Roşiile sunt cel puţin cu un leu mai scumpe decât anul trecut, iar gospodinele se plâng că le costă mai mult bulionul de casă şi zacusca. Vorbim de scumpiri „cu două cifre “, potrivit fostului ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. Culturile de câmp sunt cele mai afectate de secetă. „Culturile de roşii, ardei, castraveţi sunt toate calamitate: plantele s-au uscat de sus în jos, pentru că seceta atmosferică a fost mai puternică decât cea pedologică. Deja în piaţă preţurile sunt mai mari decât anul trecut. A început cu 15% şi mai urmează până la un prag maxim de suportabilitate “, a declarat Tabără.

Majorări în lanţ: cereale-furaje-carne

„Toate produsele care au baza în agricultură vor fi mai scumpe cu 30%. Este un maxim legat de puterea de cumpărare a românilor. Chiar dacă, pe anumite segmente, la problemele care au fost, s-ar impune scumpiri mai mari, acestea nu pot fi aplicate deoarece românii nu vor mai putea cumpăra acele produse, şi atunci producătorii nu îşi vor vinde marfa “, explică Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).
Primul aliment afectat de secetă este pâinea. Deja producătorii de panificaţie au crescut preţul cu 15% în luna august. Scumpirile însă, spun aceştia, nu se opresc. În septembrie urmează un nou val, deoarece preţul griului a crescut. „Producătorii care anul trecut vindeau grâul cu 0,7–0,9 lei/kg, îl vând acum cu 1,1 lei/kg “, a mai spus Matei. „În primăvară luam grâu de anul trecut cu 0,9 lei/kg, acum îl cumpărăm cu 1,2 lei, situaţie care ne-a obligat să creştem deja preţul pâinii. În septembrie probabil vom aplica o nouă creştere de preţ tot până în 15 procente “, a declarat omul de afaceri Mustafa Aytekin, patronul SC Lider Pan SRL, care procesează zilnic 20 de tone de pâine şi produse de panificaţie. În lunile următoare pe rafturile supermarketurilor vor ajunge şi pastele făinoase produse în ţară, care vor costa, de asemenea, mai scump. Toate cerealele se vând la preţ aproape dublu faţă de anul trecut. Orzul, de la 0,42 lei/kg la 0,78, ceea ce va duce şi la scumpirea furajelor, iar asta se va transfera asupra fermelor de animale: carnea de pui, de porc, lapte, brânza, ouă - toate vor fi mai scumpe. Legumele, cerealele şi floarea-soarelui, adică baza tuturor alimentelor s-au scumpit puternic din cauza secetei.

Veste proastă: şi berea se scumpeşte

Porumbul, cultură care a suferit cea mai mare calamitate în ţara noastră, se vinde la preţ dublu. „Anul acesta ar fi trebuit să recoltăm peste 10 milioane de tone de porumb boabe, or, noi ajungem abia la 5,5. Preţul a sărit de la 0,4–0,5 lei/kg cât era anul trecut, la 0,9 lei/kg. Există în ţară zone cultivate cu porumb care au fost calamitate complet. Între cele unde s-a mai făcut porumbul, există diferenţe mari: de la producţii de 1,1 tone/ha la 6 tone/ha “, a arătat Viorel Matei. Şi berea se va scumpi, pentru că e dependentă de preţurile la orz şi porumb.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro