Marţi, 16 aprilie 2024 - 4:57:01
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Substanţa cancerigenă care se găseşte în toate locuinţele din România


26 ianuarie 2017

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj arată că un gaz radioactiv se găseşte în România în cantităţi mult mai mari decât în restul Europei.

Este vorba de Radon, un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, care, la rândul său, provine din dezintegrarea uraniului.

Radonul este un gaz periculos, care provoacă moartea a sute de mii de oameni în fiecare an, provocând cancerul la plămâni. Această substanţă se găseşte în sol, roci şi apă.

Studiul realizat de cercetătorii clujeni, în cadrul căruia s-au realizat peste 5.000 de măsurători, acoperind aproape jumătate din harta României, arată că media României la poluarea cu radon este de 176 de Becquereli/metru cub, în timp de media europeană este de 98 Bq/m3.

Cele mai mari concentraţii au fost găsite în clădiri publice, cât şi în peşterile Urşilor, Polovragi şi Muierii. Radonul se infiltrează în case prin structura de rezistenţă. Pentru scăderea nivelului acestui gaz, cea mai simplă soluţie este aerisirea.

România va trebui să dezvolte o strategie anti-radon până în 2018.

Radonul, al cincilea element chimic radioactiv descoperit, a fost inclus în tabelul periodic în 1900, după ce a fost izolat de către Friedrich Ernst Dorn.

Creşterea concentraţiei de radon în atmosferă anunţă apropierea unui cutremur. Radonul este inodor, incolor, insipid, dar la temperaturi scăzute sub punctul de înghet, care este de −71 °C, are o culoare fosforescentă strălucitoare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro