Marţi, 19 martie 2024 - 6:42:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Marea Carte a Ploieştilor, vol.II


28 septembrie 2016


 

Aşteptat cu interes,  cel de al II-lea volum de al monografiei Marea Carte a Ploieştilor, dedicat Economiei,  realizat sub egida Societăţii culturale „Ploieşti-Mileniul III”, a fost lansat, marţi, în Sala Marii Uniri din Palatul Culturii, în prezenţa unui public numeros, printre care şi câţiva invitaţi de onoare, din rândul cărora i-am remarcat pe foştii primari ai municipului nostru Victor Săvulescu şi Romeo Hanganu, alături de actualul edil Adrian Dobre, precum şi pe fostul prefect de Prahova Rodica Paraschiv.

Reamintim faptul că primul volum, la care am avut onoarea să particip, a fost lansat la Bucureşti, sub auspiciile Academiei Române, în anul 2011. În acest prim volum au fost prezentate, într-o manieră enciclopedică, istoria, populaţia, urbanismul, administraţia, serviciile publice şi alte domenii menite să contureze fizionomia Ploieştilor în evoluţia sa pe parcursul sutelor de ani.

 

 

Actualul volum, rod al unei ample şi temeinice munci de cercetare în domeniul economiei timp de aproape patru ani, avându-i drept coordonatori pe  Constantin Trestioreanu – preşedintele Societăţii şi prof.dr.Gheorghe Marinică, i-a avut ca autori pe: prof.univ.dr.Gh.Buzatu, prof.Marian Chirulescu, prof.dr.Laura Cristina Geală, prof.dr.Dorin Stănescu, prof.Ion Ştefănescu, prof.dr.Constantin Vrânceanu, alături de ing.Constantin Trestioreanu şi prof.dr.Gh.Marinică; consultant ştiinţific: prof.univ.dr.Ion Alexandrescu. De remarcat şi faptul că în lipsa unui sprijin din partea municipalităţii, la care s-a apelat fără succes, octogenarul pensionar ing.Constantin Ilie, unul dintre autorii volumului, a sprijinit financiar seria de 150 de exemplare a acestui volum!

Un alt aspect demn de reţinut, consemnat pe coperta interioară a cărţii, este şi omagiul adus petroliştilor şi tuturor celorlalţi ploieşteni care, prin munca şi creativitatea lor, au contribuit, în mod esenţial, la propăşirea economico-socială a Ploieştilor, la consacrarea renumelui de Capitală a aurului negru

Volumul este structurat în 7 părţi : agricultură, comerţ, meşteşuguri şi industrii, construcţii, transporturi şi comunicaţii, instituţii publice şi organizaţii profesionale, ultima parte fiind consacrată vieţii economice a Ploieştilor, într-o cronologie selectivă. Un loc aparte a fost rezervat, de asemenea, muncii şi protecţiei sociale.

 

 

În cuvântul său, ing. Constantin Trestioreanu a mulţumit instituţiilor centrale şi locale care şi-au adus aportul la realizarea volumului, inclusiv acad.Mircea Petrescu – Membru de Onoare al Academiei Române, pentru aprecierile încurajatoare cuprinse în Cuvântul înainte, precum şi prof.univ.dr. Gheorghe Buzatu, Membru de Onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, căruia i s-a adus un omagiu postum pentru sprijinul său în publicarea primului volum, care a încredinţat Editurii „Ploieşti-Mileniul III” ultima sa lucrare ştiinţifică consacrată Ploieştilor, publicată în acest volum. Domnia sa a ţinut să menţioneze şi faptul că Marea Carte a Ploieştilor, ca şi cele peste 80 de cărţi editate de către membrii societăţii pe care o conduce, reprezintă o pledoarie pentru tânăra generaţie care s-a născut, s-a format şi a trăit pe aceste meleaguri, dorinţa noastră, a celor care am editat aceste cărţi, este să fim alături de ei, să-i facem să iubească locul natal, lucru greu de realizat fără sprijinul administraţiei judeţene şi municipale. Mă refer la faptul că, în ultimii 4-5 ani, atât Consiliul judeţean, cât şi Primăria reprezentată de acei înlocuitori de primari şi aşa-zişii specialişti care-i înconjoară nu şi-au arătat interesul pentru cultură, prin achiziţionarea cărţilor pentru a fi donate şcolilor şi bibliotecilor locale, aleşii noştri găsind fel de fel de justificări. Promisiuni pentru cumpărarea Marii Cărţi a Ploieştilor au fost: 70 de către Consiliul judeţean şi 200 de către Primărie, dar acestea au fost uitate! Fără să fiu răutăcios, mă întorc la anul 1937 când, pentru editarea Monografiei oraşului Ploieşti a lui Mihail Sevastos, Primăria a dat, în avans, 140 000 de lei (cca 120 de salarii medii actuale) pentru cercetarea şi scrierea cărţii, iar numai pentru scrierea capitolului al IV-lea a mai dat 60000 de lei!

Invitat să ia cuvântul, primarul Adrian Dobre  a urcat la tribună, mărturisind că nu ar fi vrut să intervină în discuţii (despre Marea Carte a Ploieştilor fiind vorba), dar reproşurile dlui Trestioreanu l-au obligat să intervină. Domnia sa a mulţumit pentru invitaţie, chiar dacă instituţia pe care o reprezintă a fost dojenită pe bună dreptate. Primarul a menţionat faptul că, într-adevăr, istoria economică acestui oraş, redată pe larg în Marea Carte a Ploieştilor, trebuie cunoscută, volumul al II-lea mai ales fiind un reper, un punct de plecare pentru viitoarea dezvoltare a municipiului nostru. Edilul a criticat strategia de dezvoltare economică a Ploieştiului din ultimele două decenii, când au dispărut întreprinderi mari, reprezentative atât pe plan local cât şi naţional. Ceva trebuie făcut, pentru că, la ora actuală, industria municipiului nu mai reprezintă, ca valoare economică, decât cca 20 la sută, aspect care se repercutează şi asupra dezvoltării edilitare. Primarul a recunoscut că administraţia locală nu prea s-a implicat în domeniul culturii şi al istoriei, dar a promis că, în următoarea perioadă, acestea se vor afla mai des pe agenda sa (cineva din sală spunea: păi ar putea face asta chiar acum, prin achiziţionarea unui număr de cărţi”, gând citit şi pe faţa dlui Trestioreanu...). Interesant de urmărit cum va  privi dna Crăciunoiu,directorul economic al Primăriei, acest ataşament declarat faţă de cultură şi istorie al  primarului Dobre, cunoscut fiind faptul, de notorietate, că acesta nu a avut nicio explicaţie logică privitoare la recenta dispariţie, prin nefinanţare, a unor echipe sportive de nivel naţional (baschet şi handbal), care reprezentau Clubul sportiv municipal! Ca să nu mai amintim şi de degringolada de la echipa de fotbal FC Petrolul, care în numai în doi ani a ajuns în Liga I în cea judeţeană!... 

 

 

Dar să las sportul – domeniu cu mare impact la public - şi să revin la cultură. Ca şi primul volum, şi acest volum dedicat Economiei are aproape o mie de pagini, bogat ilustrate, în condiţii grafice de excepţie, tiparul fiind realizat la TipoMoldova Iaşi.

Alături de volumul al III-lea, aflat în pregătire, proiectul de mare anvergură Marea Carte a Ploieştilor, unicat în România, va îmbogăţăţi, fără îndoială, zestrea monografică a marelui oraş prahovean, entitate urbanistică de frunte a ţării.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro