Nouă judeţe din vestul ţării se află, până vineri, sub cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic, cu temperaturi ce pot ajunge la 39 de grade, în timp ce pentru restul regiunilor este valabilă o avertizare cod galben, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Judeţele aflate sub cod portocaliu sunt Satu Mare, Bihor, Arad, Alba, Hunedoara, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj.
Potrivit avertizării valabile în intervalul marţi - vineri, în Banat, Crişana, precum şi în vestul Olteniei şi al Transilvaniei, canicula va persista şi se va intensifica. Disconfortul termic va fi în continuare deosebit de accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi, pe arii extinse. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 37-38 de grade şi, izolat 39, de grad, în special miercuri, joi şi vineri.
În restul ţării, vremea va fi caniculară, cu temperaturi maxime de 35 - 37 de grade.
Aveţi grijă cu ieşitul la soare!
Ştiriactuale.ro recomandă populaţiei că în această perioadă de canicula să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 şi 18,00.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în perioadele cu temperaturi foarte ridicate este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 - 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.
Medicii sfătuiesc populaţia să consume în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă, dar şi o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
Potrivit MS, este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
"Pe parcursul zilei se recomandă duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezii trebuie folosită o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise", mai informează MS.
Trebuie evitate activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) şi este recomandat ca varsnicilor, copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi să li se ofere în mod regulat lichide, chiar dacă aceştia nu solicită ajutorul.
De asemenea, trebuie păstrat contactul cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi şi care au probleme de sănătate.