Sâmbătă, 15 iunie 2024 - 5:56:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cursuri gratuite online în 11 ţări europene


26 aprilie 2013

Aproximativ 40 de cursuri, care acoperă o mare varietate de subiecte, vor fi disponibile, în mod gratuit, în 12 limbi diferite, în 11 ţări din Europa, într-o iniţiativă paneuropeană MOOC (Massive Open Online Courses, cursuri online deschise şi în masă), lansată cu sprijinul Comisiei Europene.

Parteneri din 11 ţări şi-au unit forţele pentru a lansa iniţiativa paneuropeană MOOC (Massive Open Online Courses, cursuri online deschise şi în masă), cu sprijinul Comisiei Europene şi vor oferi aproximativ 40 de cursuri gratuite, care acoperă o mare varietate de subiecte, în 12 limbi diferite, se arată într-un comunicat oficial al Comisiei Europene (CE). ”MOOC sunt cursuri universitare online care oferă acces la o educaţie de calitate, de acasă”, susţin reprezentanţii CE. Iniţiativa este condusă de Asociaţia europeană a universităţilor de învăţământ la distanţă (European Association of Distance Teaching Universities - EADTU) şi reuneşte în principal universităţi deschise. Partenerii sunt din Franţa, Italia, Lituania, Ţările de Jos, Portugalia, Slovacia, Spania, Regatul Unit, Rusia, Turcia şi Israel.

Cursurile acoperă domenii care merg de la matematică la economie, de la competenţe informatice la comerţ electronic, de la schimbări climatice la patrimoniu cultural, de la responsabilitatea socială a întreprinderilor la Orientul Mijlociu modern şi de la învăţarea limbilor la scrierea de ficţiune. Fiecare partener oferă cursuri prin intermediul propriei platforme de învăţare, cel puţin în limba sa naţională.

În prezent, se poate alege dintre cele 11 limbi ale partenerilor, plus limba arabă, se arată în comunicat.

Cursurile pot fi urmate fie într-o perioadă fixă, fie oricând, în ritmul propriu al studentului. În general, acestea cuprind între 20 şi 200 de ore de studiu.

”Toate cursurile pot fi recunoscute, în urma absolvirii lor obţinându-se un certificat de absolvire, un atestat sau un certificat de credite care poate fi luat în considerare pentru obţinerea unei diplome universitare. În acest ultim caz, studenţii trebuie să plătească pentru certificat, costurile variind între 25 şi 400 de euro, în funcţie de amploarea cursului (numărul de ore de studiu) şi instituţie”, susţin reprezentanţii CE.

Universităţile care oferă cursuri online gratuite:

TR Universitatea Anadolu

Cengiz Hakan Aydin / +90 222 3201304 sau +90 532 2372821 (mobil)

LT Universitatea de tehnologie

Kaunas Gytis Cibulskis / +37 037300611 sau +37 068238080 (mobil)

FR Ministerul învăţământului superior şi al cercetării Anne Boyer

RU Universitatea de stat de economie, statistică şi informatică din Moscova

Maria Tatarinova / skype - mary1621

NL Open Universiteit din Ţările de Jos

Marga Winnubst / +31 45 5762646

 IL Universitatea deschisă din Israel

Naama Eliyahu / +972 52 7448889

ES Universidad Nacional de Educación a Distancia

Dr. Timothy Read / +34 619 292 575

PT Universidade Aberta

Dr. Antonio Teixeira / +351 963 055965

 IT Università Telematica Internazionale  UNINETTUNO

Nicola Paravati / +39 3393366208

UK The Open University

Open University Media Relations / +44 1908 654316

SK Universitatea de tehnologie slovacă din Bratislava (FEI)

Prof. Peter Ballo / +421 260291516 sau +421 904879370

UE EADTU

Darco Jansen / +31 6 1482 9106

 

Androulla Vassiliou, comisar european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, salută noua iniţiativă: „Este vorba de o noutate interesantă, care sper că va oferi acces la educaţie pentru zeci de mii de studenţi şi va stimula şcolile şi universităţile să adopte metode de predare mai inovatoare şi mai flexibile. Mişcarea MOOC s-a dovedit deja populară, în special în SUA, însă lansarea sa la nivel paneuropean va marca trecerea la un nou nivel. Aceasta reflectă valorile europene precum echitatea, calitatea şi diversitatea, iar partenerii participanţi oferă garanţia unui învăţământ de calitate înaltă. Considerăm că această iniţiativă este un element central al strategiei de a creşte accesul la educaţie pe care Comisia o va lansa în această vară.”

Profesorul Fred Mulder, preşedintele grupului de lucru al EADTU privind educaţia deschisă şi preşedinte în cadrul UNESCO pentru resursele educaţionale deschise, este cel conduce iniţiativa.

„Avem multe de oferit în Europa, explorând pe deplin posibilităţile create de revoluţia MOOC, însă cu o perspectivă mai largă asupra deschiderii educaţiei. Scopul nostru este de a răspunde nevoii de a avea un sistem de învăţământ superior mai accesibil, care plasează cursantul în centrul acţiunii sale.

Cursurile MOOC europene vor oferi materiale de studiu individual de calitate şi vor asigura o punte între învăţarea informală şi învăţământul formal. O parte dintre cursuri vor oferi credite oficiale, care vor fi luate în considerare pentru obţinerea unei diplome universitare, de exemplu. În plus, preţuim diversitatea, atât lingvistică, cât şi culturală”, a adăugat Mulder, care a fost rector al Open Universiteit din Ţările de Jos între 2000 şi 2010.

 „De decenii, universităţile deschise europene şi partenerii lor oferă un învăţământ şi metode de învăţare de cea mai înaltă calitate tuturor celor interesaţi. Iniţiativa MOOC paneuropeană demonstrează pasiunea noastră colectivă pentru continuarea procesului de inovare. Dorim să lărgim gama de cursuri propuse de partenerii iniţiali şi vom fi bucuroşi să ni se alăture noi parteneri din lumea întreagă care împărtăşesc ideile noastre şi practicile noastre pentru un învăţământ superior flexibil şi reactiv”, a declarat Will Swann, preşedintele EADTU.

 Printre membrii EADTU care plănuiesc să se alăture iniţiativei se numără: Universitatea deschisă din Cipru, DAOU/Universitatea Aarhus (Danemarca), Universitatea Tallinn (Estonia), Universitat Oberta de Catalunya (Spania), FIED Fédération Interuniversitaire de l’Enseignement à Distance (Franţa), Universitatea deschisă din Grecia, AGH-Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie Centrul de Învăţământ Online (Polonia), Universitatea Maria Curie Sklodowska (Polonia) şi Universitatea din Ljubljana (Slovenia).

Vassiliou, împreună cu prof. Mulder şi dl Swann, preşedintele EADTU, vor lansa iniţiativa MOOC europeană printr-o conferinţă de presă internaţională organizată de Open Universiteit din Ţările de Jos, care va avea loc joi, 25 aprilie şi care va fi difuzată pe internet. Acestora li se va alătura dl Xavier Prats Monné, director general adjunct al direcţiei de educaţie şi cultură a Comisei.

 Informaţii privind deschiderea educaţiei Comisarul Vassiliou şi vicepreşedintele Neelie Kroes, responsabilă cu Agenda digitală, vor lansa noua iniţiativă a Comisiei - „Deschiderea educaţiei” - în această vară. Scopul acesteia este de a promova utilizarea TIC şi a resurselor educaţionale deschise la toate nivelurile de învăţământ, pentru a le oferi generaţiilor actuale şi viitoare de studenţi competenţele de care au nevoie.

Asociaţia europeană a universităţilor de învăţământ la distanţă EADTU este o reţea instituţională formată din zece universităţi europene de învăţământ deschis la distanţă/online, 14 asociaţii naţionale de universităţi tradiţionale care oferă învăţământ la distanţă/online pentru studenţii din afara campusului şi două universităţi cu învăţământ combinat, în campus şi online. Activităţile EADTU sunt sprijinite prin acţiunea Jean Monnet, care face parte din programul de învăţare pe tot parcursul vieţii al UE.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 14 iunie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro