Miercuri, 24 aprilie 2024 - 10:44:32
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


De ce fac unii hipertensiune atunci când văd un halat alb


27 februarie 2017

Halatul alb a devenit vestimentaţia medicilor la începutul anilor 1900. După ce Robert Koch a primit premiul Nobel pentru Fiziologie de Medicină în 1905, reuşind să demonstreze cauza bacteriană a mai multor boli transmisibile, mai mulţi medici au stabilit că trebuie ca personalul medical să respecte reguli de igienă foarte stricte şi să se poarte halate medicale.

De ce halatul alb? Pentru că petele de sânge şi murdăria erau foarte vizibile, iar materialul, fiind alb, nu se decolora chiar dacă era spălat şi sterilizat la temperaturi foarte ridicate. Apoi, alte argumente ţin şi de simbolistica albului, care reprezintă purititate, seriozitate şi perfecţiune.

Dacă pe halate trebuie să se observe şi cel mai mic punct de murdărie, la polul opus în ceea ce priveşte echipamentele de serviciu sunt salopetele de lucru, ale căror culori, din contră au rolul de a camufla, pe cât se poate, murdăria care apare în timpul lucrului.

De ce au apărut halatele medicale combinate cu alte culori? Mai multe studii au arătat că sunt şi oameni care au probleme atunci când văd halatul alb. Există chiar şi o teorie care spune că se poate face „hipertensiune de halat alb”.

Mai exact, este o hipertensiune care nu ascunde în spate o afecţiune cardiacă sau renală, cum este în cazul hipertensuiunii propriu-zise, ci are o componentă în special neurologică, o anxietate de medic sau spitale.

Din cauza aceasta au apărut şi halatele medicale colorate sau albe cu inserţii de culoare. De exemplu, tot pentru a se observa petele de sânge, în Statele Unite chirurgii poarte de multe ori uniformă verde, întrucât aceasta este opusă roşului şi prin contrast se observă foarte uşor.

Potrivit unui studiu făcut public de American Medical Association, halatul alb este foarte popular în continuare în ţări precum România, Suedia, Finlanda sau Norvegia. Tot în Europa, halatele colorate au fost adoptate de ţări precum Marea Britanie sau Danemarca.

Însă trebuie precizat că cei mai mulţi pacienţi sunt influenţaţi pozitiv atunci când sunt consultaţi de un medic în halat alb.

Mai exact, unele studii au arătat că pacienţii, chiar şi cei care fac hipertensiune, ar lua mult mai în serios sfaturile care vin de la un doctor cu halat alb.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro