Dacă toţi angajaţii din ţară ar fi relaxaţi, odihniţi şi s-ar duce cu plăcere la muncă, România ar fi o ţară cu 14 miliarde de euro mai bogată. Cel puţin aşa reiese dacă aplici la datele economice de astăzi concluziile unui studiu despre impactul stresului la locul de muncă realizat acum zece ani.
Rezistenţa la stres este cea mai întâlnită cerinţă din anunţurile de angajare. Cine nu rezistă la stres nu există în ochii angajatorilor. Studiile psihologice şi medicale din ultimele decenii arată însă că această cerinţă este exagerată. Decât să caute oameni capabili să reziste la stres, companiile ar trebui să încerce să reducă stresul la locul de muncă.
Un studiu realizat în 2004 de Organizaţia Internaţională a Muncii arăta că în România economia funcţiona la 10% sub potenţial din cauza stresului de la serviciu. Într-un mediu stresant angajaţii îşi pierd concentrarea, productivitatea lor scade, iar în cazurile cu adevărat nefericite ajung să îşi ia concediu medical pentru tratarea bolilor cauzate de stres şi epuizare.