Duminică, 24 noiembrie 2024 - 4:06:30
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Seceta a lovit jumătate din culturile din Iaşi


25 iulie 2012

seceta45% din suprafeţele cultivate au fost afectate de secetă. Situaţia cea mai gravă este înregistrată la porumb şi grâu. "Seceta usucă efectiv plantele, dar şi la cele verzi, chiar dacă arată bine, ar putea să nu se fi polenizat pentru că am avut canicula zi şi noapte", spune patronul SC Astra Trifeşti. Reprezentanţii DADR lucrează acum la întocmirea unei evidente integrale a culturilor calamitate, pe care o vor trimite vineri către Guvern, în vederea obţinerii unor despăgubiri.

Seceta crâncenă din ultimele săptămâni a afectat aproape jumătate din culturile agricole din judeţ. Până acum, primarii din 17 comune au raportat Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) peste 144.000 hectare cultivate care au avut de suferit din cauza lipsei ploilor. Chiar dacă secetă este un risc pentru care agricultorii nu pot încheia o asigurare, proprietarii celor aproximativ 28.600 ha calamitate care sunt asigurate vor primi despăgubiri, potrivit legii privind acordarea despăgubirilor în caz de calamităţi naturale în agricultură.

Doar o cincime din suprafeţele calamitate sunt asigurate

Reprezentanţii DADR lucrează acum la întocmirea unei evidente integrale a culturilor calamitate, pe care o vor trimite vineri către Guvern, în vederea obţinerii unor despăgubiri. „Astăzi (n.r. - Ieri) a avut loc o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. S-a discutat despre efectele secetei asupra culturilor agricole. La nivelul Direcţiei Agricole se lucrează împreună cu primăriile la o centralizare cu privire la aceste suprafeţe calamitate, ce va fi finalizata la sfârşitul acestei săptămâni. La această dată, avem afectate total sau parţial 144.289 ha de teren agricol, din care doar 28.600 ha sunt asigurate. Afectate în proporţie de 100% avem 527 ha de răpită şi 672 ha de porumb, însă toate aceste suprafeţe sunt asigurate. Avem o situaţie provizorie şi cu cele mai afectate culturi, iar din datele actuale au fost afectate de secetă excesivă peste 60.000 ha de porumb, 26.000 ha grâu, 9.500 ha cartofi şi 38.000 ha de nutreţ. Au fost afectate şi culturile orz, sfecla de zahăr sau floarea soarelui. Comunele care au anunţat probleme legate de secetă sunt Grozeşti, Răducăneni, Tutora, Holboca, Victoria, Trifeşti, Plugari, Andrieşeni, Bivolari, Şipote, Vlădeni, Popricani, Ţibana, Scheia, Butea, Erbiceni, Scânteia. Situaţia finală va fi transmisă spre analiză la nivelul Guvernului pentru a se vedea ce măsuri pot fi luate", a precizat Bogdan Abalasi, subprefectul judeţului Iaşi.

Seceta de două luni

Directorul interimar al DADR, Magneriu Jalba, susţine că judeţul Iaşi nu a mai cunoscut dinainte de 1989 o secetă atât de persistentă, însă spera să obţină fondurile necesare de la Guvern, prin Ministerul Agriculturii, pentru a-i despăgubi pe proprietarii căzuţi prada vremii caniculare. „Până în acest moment, 45% din suprafeţele agricole cultivate au fost afectate de această secetă persistenta. Din totalul suprafeţei calamitata, 20% este asigurată. A fost o secetă foarte puternică, n-am avut ploi o perioadă foarte lungă. Din mai, am avut doar ploi sporadice. Cei de la ANIF (n.r. - Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare) mi-au spus că de la revoluţie, şi chiar dinainte de revoluţie, nu a fost înregistrat un nivel aşa scăzut al râurilor. Noi vom face tot posibilul să obţinem şi de la Guvern despăgubiri", a declarat Magneriu Jalba.

Printre agricultorii ale căror culturi au fost afectate de canicula se numără şi unul dintre marii producători agricoli din judeţ, inginerul agronom Vasile Lungu, patronul fermei Astra Trifeşti. Chiar dacă foloseşte sisteme de irigaţie profesioniste, acesta spune că mai mult de jumătate din cultură proprie de cartofi este compromisă, dar este mulţumit că are toate culturile asigurate. „Asigurările nu pot fi făcute pentru secetă, dar ca să beneficiezi de despăgubiri în astfel de cazuri, legea spune că trebuie să fii asigurat pentru restul riscurilor. La mine totul este asigurat. A mai fost o secetă puternică în 2007, dar atunci a ţinut doar două săptămâni, acum avem două luni de zile. Părerea mea este că ar trebui să mai aşteptăm două săptămâni când putem vedea dacă a polenizat sau nu porumbul. Seceta usucă efectiv plantele, dar şi la cele verzi, chiar dacă arată bine, ar putea să nu se fi polenizat pentru că am avut canicula zi şi noapte. Că suprafaţă, cel mai afectat este porumbul în judeţ. La mine, din 80 de ha de cartofi, 50-60% este afectat de canicula", a precizat Vasile Lungu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro