30 de instante şi parchete din ţara ar putea fi desfiinţate, după ce Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat recent un document în acest sens. De asemenea, instituţia a dat aviz favorabil menţinerii în funcţiune, concomitent cu mărirea razei teritoriale, a altor 25 instante şi parchete
Grupul de lucru, format din reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, MInisterului Justiţiei şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a propus o serie de măsuri ce vizează eficientizarea actului de justiţie.
Una dintre aceste măsuri este raţionalizarea instanţelor şi parchetelor, ce presupune redesenarea hărţii administrative judiciare fie prin rearondare administrativă judiciară de localităţi din raza de competenta teritorială a unor instante şi parchete supraaglomerate cu cauze în raza de competenta teritorială a unor instante şi parchete mai puţin aglomerate, fie prin desfiinţare de instante şi parchete.
Mai mult, conform raportului, chiar Comisia Europeană a anunţat recent preocuparea sa pentru o justiţie eficienta, puternică şi capabilă de a face faţă provocărilor economice cu care se confruntă statele membre UE. "În mod evident, una dintre metode este şi raţionalizarea instanţelor şi parchetelor", se precizează în documentul citat.
Sistemul judiciar autohton nu poate face excepţie de la acest trend european privind raţionalizarea instanţelor şi parchetelor, astfel că, având în vedere recomandările CE, Plenul CSM a aprobat desfiinţarea a 30 de instante şi parchete la nivel naţional.
Este vorba despre instanţele şi parchetele din următoarele localităţi:
Haţeg
Orăştie
Agnita
Avrig
Buhuşi
Rupea
Jibou
Târgu Lăpuş
Dragomireşti
Hârşova
Macin
Segarcea
Baia de Aramă
Novaci
Balş
Lieşti
Însuratei
Adjud
Salonta
Bălceşti
Topoloveni
Pogoanele
Mizil
Gura Humorului
Darabani
Târnăveni
Moldova Noua
Chisineu Cris
Gurahonţ
Făget
De asemenea, instituţia a aprobat menţinerea în funcţiune a judecătoriei/parchetului concomitent cu mărirea razei teritoriale a acesteia/acestuia pentru 25 instante şi parchete, respectiv:
Câmpeni
Blaj
Sebeş
Brad
Sălişte
Podu Turcului
Beclean
Huedin
Şimleu Silvaniei
Babadag
Filiaşi
Corabia
Făurei
Panciu
Hârlău
Răducăneni
Huşi
Negreşti Oaş
Săveni
Costeşti
Luduş
Oraviţa
Ineu
Lipova
Sânnicolau Mare
În acelaşi timp, conform raportului aprobat, se vor menţine în funcţiune cu actuala circumscripţie alte 15 instante şi parchete, respectiv: Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc, Lehliu Gară, Videle, Gherla, Dej, Orşova, Târgu Bujor, Pătârlagele, Sinaia, Pucioasa, Vatra Dornei, Topliţa, Gheorghieni, Deta.
De ce se desfiinţează instanţele?
Conform raportului Grupului de lucru interinstituţional, sunt mai multe elemente care justifica aceste măsuri.
Mai exact, unul dintre motive este asigurarea, alocarea şi distribuirea, în mod echilibrat, a resurselor umane necesare, raportat la volumul de activitate înregistrat şi preconizat a se înregistra la nivelul instanţelor şi parchetelor.
"Aşa cum rezultă din rapoartele anuale ale CSM, volumul de activitate, concretizat în numărul de dosare, a crescut de la an la an, înregistrându-se supraaglomerări de număr de dosare la foarte multe instante şi parchete", susţine Grupul de lucru în raportul aprobat de CSM.
Pe de altă parte, însă, unele instante şi parchete înregistrează un număr mic de dosare, astfel că echilibrarea volumului de activitate reprezintă o soluţie pentru eficientizarea actului de justiţie. În acest context, echilibrarea se va realiza prin modificarea competenţei teritoriale rezultate în urma modificărilor circumscripţiilor unor instante judecătoreşti, fie prin desfiinţarea unor instante şi parchete, posturile fiind distribuite la instanţele şi parchetele încărcate.
"Analizele efectuate privind reorganizarea instanţelor şi parchetelor cu volum mic de activitate a privit exclusiv judecătoriile şi parchetele de pe lângă acestea", se mai arăta în raport.
În plus, conform documentului menţionat, în anii 2011-2014 au intrat şi vor intra în vigoare acte normative ce jalonează activitatea instanţelor şi parchetelor, respectiv codurile Civil, Penal, de Procedura Civilă şi de Procedura Penală.
Aceste acte normative presupun, de asemenea, raţionalizarea instanţelor şi parchetelor prin noile competente materiale, dar şi teritoriale ce le presupun şi care implică pregătirea instanţelor şi parchetelor din punct de vedere organizatoric şi funcţional pentru desfăşurarea activităţii judiciare în condiţii optime, inclusiv din perspectiva alocării raţionale a resurselor umane şi financiare.
Nu în ultimul rând, potrivit raportului, măsură reorganizării, prin desfiinţarea instanţelor/[parchetelor nefuncţionale din punctul de vedere al volumului de activitate, dar şi prin rearondarea de localităţi de la instanţele cu volum mare de activitate va avea consecinţe directe atât asupra resurselor umane (prin atenuarea dezechilibrelor între instanţele/parchetele cu volum mare de activitate şi cele supradimensionate şi prin reducerea numărului de posturi necesar a fi suplimentat), cât şi asupra resurselor financiare (economii la bugetul de stat, dar şi redistribuirea raţională a sumelor alocate pentru investiţii), raportat la finalitatea urmărită, respectiv eficientizarea actului de justiţie şi pregătirea sistemului judiciar în vederea intrării în vigoare a noilor coduri.
TITLURILE ZILEI:
• România implementează noi măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili în faţa creşterii preţurilor la energie • Gerul de aprilie a speriat agricultorii din Prahova. Rapiţa şi pomii, sub observaţie • Tinerii din Ploieşti îşi arată talentul într-un concurs de desen dedicat oraşului • România implementează noi măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili în faţa creşterii preţurilor la energie • Gerul de aprilie a speriat agricultorii din Prahova. Rapiţa şi pomii, sub observaţie • Tinerii din Ploieşti îşi arată talentul într-un concurs de desen dedicat oraşului
Judecătoria Mizil se desfiinţează
7 iunie 2013

Din aceeaşi categorie:
Vânătoare de ouă şi zâmbete la Sala Sporturilor! Copiii şi părinţii, invitaţi la „Egg Hunt” de Paşte

Top articole
-
Gospodărie mistuită de flăcări. Mai multe persoane au suferit atac de panică
-
Tragedie pe un drum din Prahova: Bărbat de 60 de ani, mort după ce a luat cea mai proastă decizie din viaţa lui!
-
Două vieţi atârnă de un fir de păr după un accident cumplit la Ciupelniţa
-
Abuzuri şi riscuri ascunse în Penitenciarul Elenei Udrea, Târgşorul Nou
-
Explozie violentă într-un bloc din Ploieşti! Persoane evacuate de urgenţă
-
Firmă din Prahova, prinsă cu nereguli. A păgubit statul cu peste 10 milioane de euro
-
Flăcări uriaşe în Starchiojd! Trei case distruse de un incendiu puternic
-
Tânăr şofer din Prahova implicat într-un accident mortal în Dâmboviţa
-
Accident mortal pe DN1. Un şofer şi-a pierdut viaţa într-un carambol rutier
-
De la Ploieşti la Yale: drumul spre excelenţă al unui elev de excepţie
Anul - ediţia nr. 3726
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 15 aprilie 2025
Autentificare
Autentificare