Joi, 22 februarie 2018 - 1:15:42
EUR
EURO = 4.6606 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.7828 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Judecătoria Mizil se desfiinţează


7 iunie 2013

30 de instante şi parchete din ţara ar putea fi desfiinţate, după ce Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat recent un document în acest sens. De asemenea, instituţia a dat aviz favorabil menţinerii în funcţiune, concomitent cu mărirea razei teritoriale, a altor 25 instante şi parchete


Grupul de lucru, format din reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, MInisterului Justiţiei şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a propus o serie de măsuri ce vizează eficientizarea actului de justiţie.

Una dintre aceste măsuri este raţionalizarea instanţelor şi parchetelor, ce presupune redesenarea hărţii administrative judiciare fie prin rearondare administrativă judiciară de localităţi din raza de competenta teritorială a unor instante şi parchete supraaglomerate cu cauze în raza de competenta teritorială a unor instante şi parchete mai puţin aglomerate, fie prin desfiinţare de instante şi parchete.

Mai mult, conform raportului, chiar Comisia Europeană a anunţat recent preocuparea sa pentru o justiţie eficienta, puternică şi capabilă de a face faţă provocărilor economice cu care se confruntă statele membre UE. "În mod evident, una dintre metode este şi raţionalizarea instanţelor şi parchetelor", se precizează în documentul citat.

Sistemul judiciar autohton nu poate face excepţie de la acest trend european privind raţionalizarea instanţelor şi parchetelor, astfel că, având în vedere recomandările CE, Plenul CSM a aprobat desfiinţarea a 30 de instante şi parchete la nivel naţional.

Este vorba despre instanţele şi parchetele din următoarele localităţi:

    Haţeg
    Orăştie
    Agnita
    Avrig
    Buhuşi
    Rupea
    Jibou
    Târgu Lăpuş
    Dragomireşti
    Hârşova
    Macin
    Segarcea
    Baia de Aramă
    Novaci
    Balş
    Lieşti
    Însuratei
    Adjud
    Salonta
    Bălceşti
    Topoloveni
    Pogoanele
    Mizil
    Gura Humorului
    Darabani
    Târnăveni
    Moldova Noua
    Chisineu Cris
    Gurahonţ
    Făget


De asemenea, instituţia a aprobat menţinerea în funcţiune a judecătoriei/parchetului concomitent cu mărirea razei teritoriale a acesteia/acestuia pentru 25 instante şi parchete, respectiv:

    Câmpeni
    Blaj
    Sebeş
    Brad
    Sălişte
    Podu Turcului
    Beclean
    Huedin
    Şimleu Silvaniei
    Babadag
    Filiaşi
    Corabia
    Făurei
    Panciu
    Hârlău
    Răducăneni
    Huşi
    Negreşti Oaş
    Săveni
    Costeşti
    Luduş
    Oraviţa
    Ineu
    Lipova
    Sânnicolau Mare


În acelaşi timp, conform raportului aprobat, se vor menţine în funcţiune cu actuala circumscripţie alte 15 instante şi parchete, respectiv: Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc, Lehliu Gară, Videle, Gherla, Dej, Orşova, Târgu Bujor, Pătârlagele, Sinaia, Pucioasa, Vatra Dornei, Topliţa, Gheorghieni, Deta.
De ce se desfiinţează instanţele?

Conform raportului Grupului de lucru interinstituţional, sunt mai multe elemente care justifica aceste măsuri.

Mai exact, unul dintre motive este asigurarea, alocarea şi distribuirea, în mod echilibrat, a resurselor umane necesare, raportat la volumul de activitate înregistrat şi preconizat a se înregistra la nivelul instanţelor şi parchetelor.

"Aşa cum rezultă din rapoartele anuale ale CSM, volumul de activitate, concretizat în numărul de dosare, a crescut de la an la an, înregistrându-se supraaglomerări de număr de dosare la foarte multe instante şi parchete", susţine Grupul de lucru în raportul aprobat de CSM.

Pe de altă parte, însă, unele instante şi parchete înregistrează un număr mic de dosare, astfel că echilibrarea volumului de activitate reprezintă o soluţie pentru eficientizarea actului de justiţie. În acest context, echilibrarea se va realiza prin modificarea competenţei teritoriale rezultate în urma modificărilor circumscripţiilor unor instante judecătoreşti, fie prin desfiinţarea unor instante şi parchete, posturile fiind distribuite la instanţele şi parchetele încărcate.

"Analizele efectuate privind reorganizarea instanţelor şi parchetelor cu volum mic de activitate a privit exclusiv judecătoriile şi parchetele de pe lângă acestea", se mai arăta în raport.

În plus, conform documentului menţionat, în anii 2011-2014 au intrat şi vor intra în vigoare acte normative ce jalonează activitatea instanţelor şi parchetelor, respectiv codurile Civil, Penal, de Procedura Civilă şi de Procedura Penală.

Aceste acte normative presupun, de asemenea, raţionalizarea instanţelor şi parchetelor prin noile competente materiale, dar şi teritoriale ce le presupun şi care implică pregătirea instanţelor şi parchetelor din punct de vedere organizatoric şi funcţional pentru desfăşurarea activităţii judiciare în condiţii optime, inclusiv din perspectiva alocării raţionale a resurselor umane şi financiare.

Nu în ultimul rând, potrivit raportului, măsură reorganizării, prin desfiinţarea instanţelor/[parchetelor nefuncţionale din punctul de vedere al volumului de activitate, dar şi prin rearondarea de localităţi de la instanţele cu volum mare de activitate va avea consecinţe directe atât asupra resurselor umane (prin atenuarea dezechilibrelor între instanţele/parchetele cu volum mare de activitate şi cele supradimensionate şi prin reducerea numărului de posturi necesar a fi suplimentat), cât şi asupra resurselor financiare (economii la bugetul de stat, dar şi redistribuirea raţională a sumelor alocate pentru investiţii), raportat la finalitatea urmărită, respectiv eficientizarea actului de justiţie şi pregătirea sistemului judiciar în vederea intrării în vigoare a noilor coduri.
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(357 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu foto

Vaccinurile salveaza vietiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec S-ar putea sa va preocupe in mod special caminul si eventualele reparatii sau imbunatatiri necesare in locuinta. Se pare ca sunteti intr-o forma fizica si intelectuala foarte buna si aveti sanse sa duceti la bun sfarsit tot ce v-ati propus pentru azi. Este posibil sa aveti o controversa cu partenerul de viata in legatura cu investitiile planificate pentru casa. Chiar daca se intrevede o imbunatatire a situatiei financiare in curand, deocamdata ar fi prudent sa nu cheltuiti mai mult decat va puteti permite taur In prima parte a zilei s-ar putea sa simtiti dorinta de a face schimbari in casa si aveti mari sanse sa reusiti. S-ar putea sa fie nevoie sa faceti cateva drumuri si sa cheltuiti mai mult decat v-ati asteptat. Daca o ruda mai in varsta se ofera sa va ajute cu bani, va sfatuim sa profitati de ocazie. Astazi cheia reusitei in tot ceea ce faceti este o buna planificare a timpului.
GEMENI RAC
gemeni Ar fi bine sa acordati mai mult timp activitatilor casnice, chiar daca sunteti foarte preocupat de probleme profesionale. La locul de munca si in afaceri, intuitia va poate fi de mare ajutor, dar este indicat sa tineti cont si de ideile colegilor sau ale partenerilor. In a doua parte a zilei este posibil ca o ruda mai in varsta sa va solicite ajutorul intr-o problema de sanatate. rac Este o zi buna pentru a face o planificare amanuntita a activitatilor si proiectelor complexe de care urmeaza sa va ocupati, atat in plan profesional, cat si in camin sau in viata personala.Dupa-amiaza s-ar putea sa primiti o veste in legatura cu o ruda apropiata si sa va pregatiti pentru o calatorie.Se pare ca va faceti griji exagerate, iar problemele cu care va confruntati se pot rezolva mai usor decat credeti
LEU FECIOARĂ
leu Este posibil sa constatati ca aveti resursele financiare pentru a face in locuinta schimbarile la care va ganditi de mai mult timp.Pentru a cumpara cele necesare, ar fi bine sa va sfatuiti inainte cu partenerul de viata si sa va planificati cu atentie bugetul.Eastrolog.ro va recomanda sa acordati mai mult timp activitatilor relaxante si odihnei fecioara Aveti posibilitatea sa terminati o lucrare de reparatii sau de modernzare in locuinta, inceputa cu ceva timp in urma. Daca aveti de gand sa apelati la ajutorul material al unei rude mai varstnice, va sfatuim sa fiti diplomat si sa ii ascultati cu rabdare sfaturile, chiar daca vi se pare ca sunt prea insistente.Spre seara este posibil sa primiti un cadou deosebit de la persoana iubita.
BALANŢĂ SCORPION
balanta S-ar putea sa simtiti dorinta de a va ocupa mai mult de problemele caminului. In prima parte a zilei aveti posibilitatea sa descoperiti o modalitate avantajoasa de a face o schimbare la care va ganditi de ceva vreme. Pentru luarea deciziilor importante, ar fi bine sa va sfatuiti cu partenerul de viata. Va recomandam sa va ascultati intuitia si sa evitati orice fel de speculatii. scorpion Daca aveti de gand sa faceti anumite schimbari in locuinta, ziua de azi este tocmai buna, pentru ca va puteti baza pe sprijinul celor din jur. Pentru a duce la bun sfarsit tot ce v-ati propus pentru azi, va sfatuim sa va planificati cat mai bine timpul si sa nu cheltuiti mai mult decat va puteti permite.Seara puteti face planuri de viitor impreuna cu partenerul de viata
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Ar fi bine sa nu va planificati activitati importante pentru azi, fiindca este foarte posibil sa survina o serie de evenimente neprevazute care va obliga sa va schimbati programul. In prima parte a zilei s-ar putea sa aveti de facut cateva drumuri scurte pentru a rezolva diverse probleme ale caminului. Aveti mari sanse de reusita, inclusiv intr-o chestiune financiara. Va sfatuim sa va ascultati intuitia. capricorn Ziua de azi este favorabila in plan profesional si in afaceti, dar si activitatilor casnice si diverselor reparatii sau schimbari in locuinta. Acum este momentul sa va puneti ideile in practica, mai ales ca beneficiati si de ajutorul familiei. Ca sa puteti duce totul la bun sfarsit, eastrolog.ro va recomanda sa nu va implicati in prea multe activitati simultan.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Se pare ca sunteti hotarat sa incepeti o lucrare complexa si originala, la care va ganditi de ceva timp. Puteti sa faceti schimbari importante in locuinta. Este posibil sa fiti nevoit sa faceti cateva drumuri scurte in interesul familiei. Ar fi bine sa nu cheltuiti sume mari fara sa va sfatuiti cu partenerul de viata. pesti S-ar putea sa aveti problemele de natura sentimentala si nu este exclus sa deveniti melancolic. In a doua parte a zilei este posibil sa va dedicati activitatilor casnice. Azi sunt favorizate toate lucrarile de reparatii, renovare sau curatenie. Va recomandam sa nu ii neglijati pe cei tineri din familie.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 februarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro