Miercuri, 9 octombrie 2024 - 3:45:53
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Particule de praf saharian au ajuns deja deasupra României


5 aprilie 2014

Centrul de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a identificat, în urma măsurătorilor, particule de praf saharian la altitudini cuprinse între trei şi şase kilometri, maximul fluxului de particule estimându-se să fie atins sâmbătă, scrie Mediafax.
   
Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, maximul fluxului de particule se estimează că va fi atins sâmbătă.
   
"Centrul de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului a UBB Cluj-Napoca împreună cu partenerii naţionali din reţeaua RADO au desfăşurat studii preliminare şi au pus în evidenţă stadiile incipiente de evoluţie ale intruziunii de praf saharian la nivelul oraşului Cluj-Napoca şi la nivel naţional. În urma cercetărilor s-au pus în evidenţă particule de praf la altitudini cuprinse între 3 şi 6 kilometri, având concentraţii estimate la 50 micrograme/metru cub. În perioada investigată, au fost observaţi, de asemenea, nori cirus la altitudini de 9-11 kilometri, iar alte formaţiuni noroase în formare au fost identificate la altitudini de patru kilometri. Maximul fluxului de particule se estimează că va fi atins sâmbătă", se arată în comunicat.
   
Reprezentanţii UBB susţin că, în aceste zile, Europa este supusă unor fenomene naturale deosebite din cauza unor intruziuni în atmosfera terestră a unor particule minerale de origine sahariană care pot ridica probleme deosebite, în multe ţări europene fiind semnalate alerte.
   
"Centrul de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor al UBB, împreună cu partenerii din reţea, continuă cercetările pentru o monitorizare atentă a fenomenelor fizice adiacente şi a gradului de poluare în relaţie cu intruziunile de particule minerale de origine sahariană", se mai arată în comunicatul UBB.
   
Horaţiu Ştefănie, doctorand în cadrul Centrului de Cercetări pentru Managementul Dezastrelor din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului a UBB, a declarat, vineri, că măsurătorile naţionale sunt făcute de mai multe staţii amplasate la Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, care fac parte din reţeaua RADO (Observatorul Român de Cercetare 3D a Atmoferei).
   
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), un ciclon din Atlantic care a antrenat şi nisp din Sahara şi a adus precipitaţii în ultimele zile în vestul şi sud-vestul Europei s-ar putea manifesta şi în România, vineri şi sâmbătă, având ca unic efect murdărirea maşinilor şi geamurilor locuinţelor.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 9 octombrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro