Marţi, 10 decembrie 2024 - 6:40:25
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Fimul documentar „România: patru patrii”, prezentat în Austria


29 septembrie 2016


 

Filmul documentar ''România: patru patrii'', cu regia şi scenariul semnate de Alexandru Solomon, a fost prezentat miercuri, în premieră, în Austria, la cinematograful Village Cinema din Viena, cu versiunea fiind în limba germană, proiecţia fiind urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu scriitorul Norman Manea şi producătorul Ada Solomon. Evenimentul a marcat debutul unui turneu literar al scriitorului în Austria, informează ICR Viena.

Potrivit agerpres.ro, documentarul, realizat în 2015, îi are ca protagonişti pe Norman Manea, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu şi Florin Lăzărescu. Patru scriitori, patru stiluri şi patru generaţii diferite; doar o singură ţară: România. Filmul descrie experienţele lor de viaţă şi desenează astfel un cvadruplu portret al României: tânără în raport cu alte ţări, dezamăgită de imaginea sa peste hotare, deprimată sau exaltată de istoria sa recentă, mereu iritată de poziţia ei periferică în Europa. Şi totuşi plină de umor.

Pentru Norman Manea, România înseamnă şi experienţa exilului: deportat în Transnistria la 5 ani, s-a strămutat la New York la vârsta de 50 de ani. Şi-a luat însă cu el limba română — ''cum îşi duce melcul cochilia''. După 13 ani de gazetărie politică şi acţiune civică, Gabriela Adameşteanu s-a întors la literatură şi continuă să descrie ''dimineţile pierdute'' ale României. Pentru Mircea Cărtărescu ''să fii român înseamnă să fii păstor al ruinelor''. Cel mai tânăr dintre cei patru, Florin Lăzărescu, se împarte între organizarea unui festival literar, fotografie şi scris. În urmă cu douăzeci de ani un prieten i-a prezis că ''România va fi o ţară civilizată când vei vedea pe stradă maşini decapotabile. Cu toate acestea — observă Lăzărescu — decapotabilele au apărut, dar civilizaţia se lasă aşteptată''. Patru geografii subiective se suprapun şi alcătuiesc o hartă complexă şi surprinzătoare a unei ţări care încă îşi mai caută locul în lume.

''România: patru patrii'' face parte din seria de filme documentare ''Europa scriitorilor'' produsă de canalul Arte. Cele 16 documentare interoghează scriitori din tot atâtea ţări şi vorbesc astfel despre criza europeană, despre literatură şi despre identităţi naţionale. Ţările portretizate sunt Belgia, Portugalia, Islanda, Austria, Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Turcia, Germania, Grecia, Italia, Danemarca, Ungaria, Spania, Franţa şi România.

Filmul este o producţie Les Films d'Ici 2, ARTE France, Hi Film Productions în coproducţie cu TVR — Societatea Română de Televiziune, cu sprijinul Centre National de la Cinématographie et de l'image animée (Franţa).

Norman Manea (n. 1936) este unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români, profesor de literatură europeană şi ''writer in residence'' la Bard College, New York, scrie ICR Viena. De la debutul din 1966 şi până în 1986, când a plecat din ţară, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste). În 1992 a primit Bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur, în 1993 Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei de ''Literary Lion'' al bibliotecii, în 2002 i s-a atribuit Premiul internaţional de literatură Nonino pentru ''Opera omnia'', iar în 2006, Premiul Medicis Etranger pentru ''Întoarcerea huliganului''. În 2010 a primit distincţia ''Commandeur dans l'Ordre des Arts et des Lettres'' din partea guvernului francez, iar în 2011, prestigiosul premiu literar Nelly Sachs. În 2012, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Naţional pentru Literatură. În 2013 şi 2014, Uniunea Scriitorilor l-a nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Literatură.

Norman Manea a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer, în semn de înaltă apreciere pentru promovarea activă a culturii şi a valorilor româneşti, pentru înalta ţinută morală de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere. Norman Manea a câştigat Premiul Târgului Internaţional de Carte din Guadalajara (FIL 2016) pentru Literatură în Limbi Romanice. Premiul îi va fi înmânat pe 26 noiembrie, la inaugurarea celei de-a XXX-a ediţii a FIL (Feria Internacional del Libro) din Guadalajara.

Alexandru Solomon a debutat ca operator, apoi ca director de imagine, iar din 1993 semnează regia de documentare. S-a impus în cinematografia românească prin trei documentare de referinţă: ''Marele jaf comunist'' (2004) despre reconstituirea celebrei tentative de jaf a Băncii Naţionale a României din 1959, ''Cold Waves — Război pe calea undelor'' (2007) — povestea postului de radio Europa Liberă şi ''Kapitalism — reţeta noastră secretă'' (2010) care descrie drumul de la un comunism cu faţa urâtă la o democraţie originală de piaţă. Din 2006, Solomon este directorul Festivalului de Film Documentar One World România.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 9 decembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro