Miercuri, 29 ianuarie 2020 - 6:51:10
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Recuperarea Tezaurului getic, aflat într-un muzeu din Detroit (SUA)


20 iunie 2013

,,Luna aceasta a început să se întrezărească o şansă nesperată pentru recuperarea de către România a uneia dintre moştenirile culturale majore ajunse în străinătate, în urma anunţului făcut de administratorul judiciar al oraşului Detroit (SUA), privind cârpirea bugetului municipalităţii prin eventuala vânzare a unei părţi a colecţiilor prestigiosului muzeu Detroit Institute of Arts. În aceste colecţii se află şi un tezaur getic din argint, compus dintr-un coif şi câteva pocale, asemănătoare celor din tezaurul de la Agighiol-Dobrogea, datând din secolul IV î.Ch,, aflăm dintr-un comunicat de presă făcut de Al. Surcel, preşedintele Asociaţiei România Vie.

Printr-o coincidenţă astrală, anul acesta se împlinesc exact 100 de ani de la descoperirea acestui tezaur, cunoscut şi drept tezaurul de la Porţile de Fier, el fiind găsit în anul 1913, apele Dunării, de către un marinar. Acesta l-a vândut unui colecţionar particular din Viena, de unde avea să ajungă, în final, la celebrul muzeu de artă din Detroit.

În vederea recuperării acestor piese de patrimoniu cultural naţional, Asociaţia România Vie a adresat o petiţie Ministerului Afacerilor Externe, în primul rând, ministrului Titus Corlăţean, care sperăm că va acţiona ca atare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(109 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Servicii medicale de calitate la standarde europene
Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 27 ianuarie 2020
Autentificare
stiriactuale.ro