Miercuri, 21 februarie 2024 - 7:49:17
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Risc de avalanşă în munţii Bucegi, Făgăraş şi Călimani


12 ianuarie 2015

Diferenţele mari de temperatură din weekend au crescut riscul de avalanşă în toate masivele din România. Cei care sunt pasionaţi de sporturile de iarnă sunt sfătuiţi să evite zonele periculoase sau traseele interzise. Dacă vor totuşi să se aventureze pe pârtii, datele despre nivelul de alertă nivometeorologic pot fi obţinute de la fiecare post de salvamont sau online pe meteoromania.ro.

Specialiştii spun că riscul de avalanşă în munţii Bucegi, Făgăraş şi Călimani este mare. Aşa că sporturile de iarnă trebuie practicate doar în zonele considerate sigure de Salvamont.

Dacă sunteţi prins într-o avalanşă, simulaţi înotul pentru a rămâne la suprafaţă, iar în momentul în care avalanşa se opreşte, ţineţi mâinile strânse pe piept pentru a vă dezgropa ulterior din zăpadă. Ioan Căluşer a trecut printr-o asemenea experienţă, acum câţiva ani, în Călimani.

Echipamentul montan modern are sisteme de detectare prin satelit în cusăturile hainelor. O altă soluţie sunt dispozitivele Peeps pentru detectarea victimelor în zăpadă.
 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 februarie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro