Marţi, 23 aprilie 2024 - 7:13:58
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Temeri de poluare cu substanţe toxice, în China


19 august 2015

Ploaia căzută marţi la Tianjin, în estul Chinei, locul exploziilor devastatoare care au provocat săptămâna trecută moartea a cel puţin 114 persoane, amplifică temerile de contaminare cu substanţe toxice, în timp ce în metropola portuară a fost ţinut un minut de reculegere în amintirea victimelor, potrivit Agerpres.

Conform unor surse oficiale, în jur de 700 de tone de cianură de sodiu, o substanţă extrem de toxică, erau stocate în depozitul din portul Tianjin devastat de două deflagraţii miercurea trecută.

Cianura de sodiu, care se prezintă sub forma unei pulberi cristaline, eliberează în anumite condiţii cianură de hidrogen, "un gaz extrem de toxic asfixiant", care poate avea rapid efect mortal, conform Centrului american pentru controlul maladiilor.

Autorităţile dau asigurări că aerul şi apa nu prezintă pericol pentru populaţie, însă locuitorii se arată din ce mai sceptici şi îngrijoraţi. Asociaţii precum Greenpeace au cerut Beijingului transparenţă.

Din eşantioanele de apă prelevate în 40 de puncte din zona interzisă publicului, 8 au relevat luni o prezenţă în exces de cianură, aceasta depăşind într-unul din cazuri de 28,4 ori nivelul recomandat, a explicat Bao Jingling, inginer-şef la Biroul municipal de mediu, într-o conferinţă de presă.

În alte 21 de eşantioane a fost depistată cianură în cantităţi mai mici.

Pentru a evita scurgeri de substanţe chimice, autorităţile au ridicat un baraj de nisip şi pământ în jurul unei suprafeţe de 100.000 m2 la locul exploziilor, iar canalizările au fost curăţate pentru a permite evacuarea apei.

"Suntem foarte atenţi la previziunile de ploaie pentru zilele următoare. Ne pregătim pentru tratarea a zeci de mii de tone de apă contaminată, în craterul zonei principale", a adăugat inginerul chinez. El a promis că aerul va fi "strict controlat" în 18 puncte diferite, iar opinia publică va fi alertată imediat dacă vor fi găsite niveluri excesive de cianură sau de alte substanţe.

Presa chineză, aflată sub controlul strict al autorităţilor, a arătat un deget acuzator înspre responsabilii locali şi întreprinderea care administra depozitul. Ruihai International Logistics era autorizată să manipuleze substanţe chimice periculoase, dar există unele întrebări legate de certificările sale, a scris Xinhua. Conform presei, zece membri ai conducerii companiei au fost arestaţi.

De asemenea, directorul agenţiei pentru securitatea muncii, Yang Dongliang, este anchetat pentru "presupuse încălcări grave ale disciplinei şi legii", a anunţat Comisia de inspecţie disciplinară a Partidului Comunist Chinez.

Potrivit televiziunii de stat CCTV, în depozite se aflau 3.000 de tone de produse chimice periculoase — nitrat de amoniu şi nitrat de postasiu, pe lângă cianura de sodiu.

Marţi, mai multe ceremonii comemorative au avut loc la Tianjin. Sirenele au răsunat şi au fost depuse flori albe, culoarea de doliu în China.

Catastrofa a lăsat în urmă cel puţin 114 morţi, 57 de persoane sunt în continuare date dispărute, iar 31 de trupuri nu au fost identificate.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro