Joi, 8 decembrie 2022 - 7:27:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Universitatea Bucureşti are disponibile 80 de locuri de cazare pentru refugiaţi


8 septembrie 2015

Universitatea Bucureşti va putea pune la dispoziţia refugiaţilor, dacă va fi nevoie, 80 de locuri de cazare în căminele din Măgurele şi va putea acorda şi consiliere psihologică, în timp ce Universitatea de Medicină şi Farmacie nu are locuri de cazare disponibile.

”Am răspuns acestei solicitări a ministrului Educaţiei şi punem la dispoziţie 80 de locuri în căminele noastre din Măgurele şi în acelaşi timp oferim, dacă vom fi solicitaţi, şi consiliere psihologică acestor persoane care sunt într-un moment atât de greu al vieţii lor. Noi vrem să ajutăm cu tot ceea ce poate universitatea. În momentul de faţă, am fost rugaţi să punem la dispoziţie aceste locuri în cămin, o vom face, iar asta nu va afecta capacitatea noastră de cazare pentru studenţii universităţii", a spus rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru.

Rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, a spus, la rândul său, că universitatea ar putea pune la dispoziţie 50 de locuri în cămine.

La rândul său, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, Ionel Sinescu, a spus că insituţia de învăţământ are locurile de cazare limitate.

"Cazarea în UMF Carol Davila se face pe criterii foarte riguroase. Spaţiile sunt la limită. Dacă ni se va cere, într-o situaţie specială, să eliberăm un cămin, o vom face, dar, repet, noi nu avem spaţii disponibile", a mai spus academicianul Ionel Sinescu.

Ministerul Educaţiei a solicitat marţi, universităţilor şi inspectoratelor şcolare judeţene să identifice evantuale spaţii de cazare pe care ar putea să le pună la dispoziţia refugiaţilor ce ar ajunge în România, fără afectarea procesului de învăţământ.

Marţi, inspectoratele judeţene din ţară şi universităţile au primit de la Ministerul Educaţiei solicitarea de a transmite o situaţie a locurilor de cazare disponibile în căminele liceelor şi în campusurile universitare, care ar putea fi puse la dispoziţia refugiaţilor ce ar ajunge în România, în cazul în care numărul acestora ar fi mai mare decât capacitatea de cazare din cele şase centre prntru imigranţi.

Ministerul Educaţiei răspunde la toate solicitările Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. (...) Ministerul Educaţiei poate acorda sprijin, de exemplu, pentru cazare şi consiliere psihologică”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la finalul şedinţei de coaliţie, că poziţia expimată de preşedintele Klaus Iohannis legată de primirea refugiaţilor în România este foarte "clară", respectiv statul român poate primi maximum 1.780 de imigranţi.

"Poziţa exprimată ieri de preşedintele Iohannis este poziţia statului român adoptată în baza consultărilor cu instituţiile, adică cu Guvernul, cu celelalte instituţii şi domnul Iohannis v-a spus foarte clar, maximum 1.780. Eu v-am dat detaliul tehnic că deja vreo 200 de locuri sunt ocupate, mai mult de atât nu putem acum. Dacă se va pune la un moment dat problema, o să discutăm şi o să vă informăm, dar ceea ce a precizat ieri (luni - n.r.) preşedintele cred că e foarte clar pentru toată lumea", a precizat Ponta, adăugând că nu poate fi de acord cu "cote obligatorii" care depăşesc posibilităţile reale ale statului român.

"Ne pregătim şi informăm CSAT cu toate datele" a răspuns premierul întrebat fiind de jurnalişti despre existenţa unui ordin dat de ministerului Educaţiei pentru a fi căutate locuri de cazare în cămine studenţeşti pentru refugiaţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, luni, că spune că România nu poate primi mai mult de 1.785 de refugiaţi, cifrele prezentate de ”diverse gazete” fiind ”speculaţii jurnalistice".


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Duo_best_gaz

Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 5 decembrie 2022
Autentificare
stiriactuale.ro