Marţi, 23 aprilie 2024 - 9:52:30
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


OMV Petrom a scumpit din nou benzina


25 august 2012

benzina_2012082409Un litru de benzină în România este în prezent mai scump, în medie, cu 10-12% faţă de preţul de la începutul lunii ianuarie. OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră de pe piaţa românească, a majorat în noaptea de miercuri spre joi preţurile carburanţilor comercializaţi în staţiile proprii. Cel mai scump sortiment de benzină a ajuns la unele staţii şi la 6,75 lei. Preţurile au crescut cu 9 bani/litru, aceasta fiind cea de-a treia majorare efectuată de OMV Petrom în luna august.


Cu toate acestea, preţul mediu al benzinei de la staţiile de carburanţi din România sunt cele mai mici din Uniunea Europeană, în timp ce motorina cea mai ieftină se găseşte în Bulgaria, urmată de cea din România, după cum reiese din datele Comisiei Europene. Astfel, preţul mediu al benzinei în UE este de 1,659 euro/litru, iar în România, 1,285 euro. În Bulgaria, un litru de benzină costă 1,298 euro, iar în Suedia - cel mai mare preţ, 1,833 euro/litru. Preţurile menţionate sunt de la jumătatea lunii august. Chiar dacă nu plătim cea mai scumpă benzină la pompă din UE, raportat la nivelul salariilor din România preţul combustibilului este foarte ridicat. Pe deasupra, aşa cum am învăţat deja din experienţa ultimilor ani, scumpirea combustibilului va aduce după sine majorarea preţului tuturor produselor şi serviciilor. La care se adaugă şi o rectificare bugetară anunţată ieri de Guvern şi construită pornind de la o creştere economică mai mică, de 1,2%, o inflaţie de 3,5%, peste estimările anterioare, un curs leu/euro de 4,45 lei/euro, şi un deficit bugetar de 2,2%.


Luna trecută preţul benzinei Standard 95 a fost modificat de trei ori, preţul crescând de la 5,66 lei (la 1 iulie 2012) la 5,92 de lei (la 31 iulie), la staţia de pe str. Mihai Eminescu din Bucureşti, benzinărie monitorizată de capital.ro. Faţă de începutul anului, Petrom a scumpit benzina fără plumb în medie cu 11,8%, reiese dintr-un calcul realizat pe baza datelor companiei. În luna august, preţurile au fost modificate astfel: cu 5 bani/litru pe data de 7, cu 9 bani/litru pe data de 17, respectiv ieri tot cu 9 bani/litru.


Reprezentanţii companiei au declarat că majorarea preţurilor a fost cauzată de creşterea cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi la produsele petroliere. Din primăvara anului trecut, compania publică pe site-ul propriu preţurile carburanţilor din fiecare staţie, astfel că preţurile pot varia între plus/minus 5% faţă de cele de referinţă.


La sfârşitul săptămânii trecute şi Lukoil a majorat preţurile la combustibili. Astfel, sortimentul Euroluk 95 a fost scumpit cu 9 bani pe litru, la fel ca şi Euro Diesel, care costă în prezent 6,09 lei pe litru. La începutul anului, la Lukoil sortimentul Euroluk 95 avea un preţ de 5,4 lei pe litru, mai mic cu 12% faţă de actualul preţ.
De la începutul anului şi până în prezent Rompetrol a scumpit un litru de EFIX Benzina 95 cu 11,7%.
Cu toate acestea, în România, preţul mediu al benzinei fără plumb este cel mai mic din Uniunea Europeană, în timp ce motorina cea mai ieftină se găseşte în Bulgaria, urmată de cea din România, după cum reiese din datele Comisiei Europene. Astfel, preţul mediu al benzinei în UE este de 1,659 euro/litru, iar în România, 1,285 euro. În Bulgaria, un litru de benzină costă 1,298 euro, iar în Suedia - cel mai mare preţ, 1,833 euro/litru. Preţurile menţionate sunt de la jumătatea lunii august.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro