Duminică, 21 iulie 2024 - 7:13:39
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


DNA: Stelian Fuia, urmărit penal că a înstrăinat fraudulos terenuri de la Staţiunea Fundulea


24 aprilie 2014

Procurorii DNA îl acuză pe fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia că a înstrăinat fraudulos, pe vremea când era director la Staţiunea de Cercetare Fundulea, terenuri în valoare de 1,6 milioane lei.
 
Stelian Fuia s-a prezentat miercuri la DNA, unde procurorii l-au anunţat că împotriva lui s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, informează Agerpres.
 
În acelaşi dosar, procurorii au pus în mişcare acţiunea penală faţă de două rude apropiate ale lui Fuia, respectiv Alexandrina State (soră) şi Daniel State (cumnat), precum şi faţă de Alin Dragoş Paraschivoiu şi Constantin Oprişan (executor judecătoresc), toţi fiind acuzaţi de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.
 
Potrivit ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale, Stelian Fuia, în calitate de director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, funcţie pe care a deţinut-o în perioada 1 martie 2005 - 15 decembrie 2008, a omis cu ştiinţă îndeplinirea unui act de serviciu, în cadrul unei proceduri de executare silită, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedura de licitaţie organizată de inculpatul Oprişan Constantin, la 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului, în valoare de 243.950 lei şi la îndestularea în acest mod a creditorului SC Procera Agrochemicals România SRL cu suma totală de 174.631 lei, societate la care sora fostului ministru era asociată. 
 
După încuviinţarea executării silite, mai arată DNA, cu acordul Staţiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanţă, de către SC Procera Agrochemicals. Avantajele patrimoniale obţinute în acest mod de SC Procera Agrochemicals s-au reflectat în mod direct în patrimoniul lui State Alexandrina şi State Daniel, care, susţine DNA, au cunoscut şi au acceptat prejudicierea statului prin modul de acţiune descris. 
 
"Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a rezultat că la activităţile menţionate a participat, în calitate de complice, şi inculpatul Paraschivoiu Dragoş Alin, care a acceptat să intre formal în proprietatea bunurilor înstrăinate fraudulos, prin licitaţie, plătind pentru aceste bunuri suma de 231.000 lei. Această sumă însă i-a fost virată în cont, la data de 21 decembrie 2005, de către Fuia Stelian. La data de 23 decembrie 2005 suma de 230.700 lei a fost virată de Paraschivoiu Dragoş Alin în contul executorului judecătoresc Oprţan Constantin, în vederea distribuirii acesteia către creditori", mai spun procurorii anticorupţie.
 
DNA mai arată că, prin activităţile desfăşurate în cadrul procedurii de executare silită, Constantin Oprişan a contribuit la scoaterea ilegală, din patrimoniul statului, a bunurilor imobile supuse executării silite, deşi cunoştea situaţia juridică reală a acestora şi faptul că prin vânzare se obţineau foloase necuvenite atât pentru adjudecatar, cât şi pentru creditorii Staţiunii Fundulea.
 

Din concluziile raportului de expertiză tehnică judiciară întocmit în cauză a rezultat că valoarea de piaţă actualizată, estimată pentru imobilele înstrăinate fraudulos este de 1.611.522 lei, valoare ce constituie prejudiciu nerecuperat, mai precizează DNA.

Procurorii Parchetului instanţei supreme au dispus, în 3 martie 2010, netrimiterea în judecată a lui Fuia, pentru fals în declaraţia de interese. Decizia a fost contestată de ANI la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 30 aprilie 2010, plângerea fiind respinsă ca nefondată în 23 iunie 2010.
 
În februarie 2012, Stelian Fuia, atunci deputat şi preşedinte al PDL Călăraşi, era propus la conducerea Ministerului Agriculturii, în Cabinetul Ungureanu. El a condus ministerul Agriculturii din 9 februarie 2012 până la sfârşitul lunii aprilie a aceluiaşi an.
 
Stelian Fuia a fost, între anii 2004 şi 2006, vicepreşedintele PD Călăraşi, apoi timp de un an a fost secretar general al filialei, iar din 2007 până în 2008 a îndeplinit funcţia de prim-vicepreşedinte al PD Călăraşi. În ianuarie 2011 a fost ales preşedinte al Organizaţiei Judeţene Călăraşi a PDL. Stelian Fuia a demisionat din PDL la jumătatea anului 2012.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 iulie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro