La initiativa cunoscutului om de afaceri ploiestean Adrian Tudor Moroianu, actualul presedinte al Clubului Rotary Ploiesti, in orasul resedinta de judet a Prahovei, unul dintre cele mai poluate orase din Romania, s-a desfasurat miercuri, 9 aprilie, o actiune de plantare a unei perdele forestiere de protectie impotriva poluarii industriale pe Centura de Est a municipiului, in zona rampei de gunoi Teleajen.
La conferinta de presa organizata de conducerea Clubului Rotary cu o zi inainte, am aflat ca acest inedit proiect civic nu ar fi fost posibil fara implicarea Primariei Ploiesti (prin RASP si SGU) si a unor parteneri si sponsori, precum Rafinaria Petrotel Lukoil, Directia Silvica Prahova si Inspectoratul Scolar Prahova. Principalii ”actori” ai actiunii au fost insa tinerii ploiesteni, elevi ai Colegiului Economic “Virgil Madgearu”, Liceul Tehnologic “Ludovic Mrazek”, Liceul Tehnologic “Anghel Saligny”, Liceul Tehnologic “Toma N.Socolescu”, Scoala Postliceala Sanitara “Thoma Ionescu”, alaturi de numerosi membri si simpatizanti Rotary si Rotaract. Cu totii interesati sa creeze un mediu cat mai curat si sa dea un exemplu civic demn de urmat pentru alte ONG-uri.
Proiectul de impadurire si intretnere a unor terenuri, in suprafata de 5 ha, inceput in primavara anului trecut, se deruleaza pe o durata de 5 ani, prin plantarea anuala, a cate un hectar de cires, frasin, salcam s.a., puieti asigurati de Romsilva si Directia Silvica Prahova.
De la ing.silvic Paul Dima, purtator de cuvant al Clubului Rotary, am aflat ca, in acest proiect de impadurire nationala, exista interes din partea mai multor firme de profil forestier din Romania, astfel incat, in fiecare an, sa se planteze circa 100 ha, ajungandu-se la un total de 1000ha de impaduri in 1o ani. Ingrijorarea acestora provine si de la dezastrul forestier intreprins in ultimii ani, cand din padurile Romaniei au fost taiati, ilegal, peste 145000 mc de material lemnos.
Interesant de retinut si faptul ca protectia mediului revine ca o prioritate in educatia tinerilor, entuziasmul lor fiind remarcat de catre toti participanti la actiunea de impadurire si intretinere a terenurilor din Ploiesti.
Prezent la actiune cu elevele viitoare asistente medicale, Gheorghe Pop, managerul Scolii Postliceale Sanitare “Thoma Ionescu” si, in acelasi timp, viceguvernator in Districtul Rotary 2241 Romania-Republica Moldova, a tinut sa precizeze faptul ca scoala pe care o conduce are un parteneriat cu Muzeul de Biologie Umana Ploiesti, in vederea participarii la amenajarea viitoarei gradini botanice din Parcul “Constantin Stere”.
O alta idee interesanta, comunicata de Adrian Tudor Moroianu, este cea referitoare la Parcul din zona de Vest a Municipiului Ploiesti. “Aici intentionam ca fiecare copil sa planteze un pom, de care sa aiba grija pana la varsta majoratului. Pe o placuta legata de pom va fi mentionat numele si data nasterii copilului, astfel incat acesta sa se mandreasca cu fapta sa. Este un proiect de suflet al meu, pe care sper sa-l vad realizat, cu ajutorul Primariei Ploiesti, care mi-a promis tot sprijinul sau”, a mentionat actualul presedinte al Clubului Rotary Ploiesti.
Reprezentanta administratiei locale, dna Viorica Avram, sefa biroului de protectie a mediului, Primaria Ploiesti, a precizat faptul ca pe agenda Primariei se afla si ecologizarea actualei gropi de gunoi de pe Centura de Est, care face obiectul unui proiect, cu finantare europeana, inclus in sistemul integrat de gestionare a deseurilor menajere din judetul Prahova. Lucrarile la acest proiect vor demara in anul 2015.