Marţi, 21 mai 2024 - 2:04:29
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Grevă generală în administraţia publică


30 aprilie 2015

Activitatea din primăriile şi consiliile judeţene din toată ţara va fi blocată joi, din cauza grevei generale, care începe la ora 08.00, funcţionarii din administraţia publică locală cerând majorarea salariilor cu 10 la sută şi acordarea tichetelor de masă sau a normei de hrană.

Acţiunea de protest începe la ora 8.00 şi se încheie la ora 16.00, funcţionarii urmând să meargă la serviciu, însă fără să lucreze, fiind eliberate doar certificate de deces.

Tot joi, aproximativ 600 de funcţionari publici vor participa, între orele 10.00 şi 12.00, la un miting în faţa Primăriei Capitalei.

Greva generală de joi este organizată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), acţiunea de protest fiind sprijinită de Confederaţia "Cartel Alfa".

Potrivit secretarului general al FNSA, Bogdan Şchiop, acţiunea de protest este declanşată ca urmare a nepăsării şi dezinteresului manifestate de Guvern faţă de problemele generate de salarizarea deficitară a angajaţilor din administraţia publică locală, cea mai slab plătită categorie de salariaţi din sistemul bugetar.

"Au fost colectate aproape 18.000 de semnături din partea membrilor de sindicat care susţin declanşarea grevei. Activitatea în instituţiile publice va fi întreruptă aproape în totalitate, urmând să asigurăm în ziua grevei generale doar serviciile de decese şi de plată a amenzilor care trebuie achitate în 24 de ore", a spus Suciu.

Sindicaliştii din administraţia publică locală cer reglementarea şi liberalizarea acordării tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică, începând cu anul 2015, în limita bugetelor aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii sunt finanţate parţial şi din venituri proprii.

De asemenea, sindicaliştii cer majorarea cu aproximativ 10 la sută a salariilor pentru angajaţii din administraţia publică locală sau aplicarea, din acest an, a Legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

În grevă generală vor fi aproximativ 30 la sută din totalul salariaţilor din administraţia publică locală, respectiv aproximativ 29.000 de persoane, cele care au făcut, în februarie, o grevă de avertisment, a declarat Petru Dandea, vicepreşedintele "Cartel Alfa", confederaţie sindicală la care este asociată Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie.

După greva generală de o zi, va fi organizat un miting la Bucureşti, în 27 mai, la care sunt aşteptate să participe 3.000 de persoane. De asemenea, va fi organizată o acţiune de strângere de semnături pentru a fi declanşată greva generală pe termen nelimitat în administraţia publică, în septembrie sau octombrie.

Petru Dandea a mai spus că sindicaliştii nu înţeleg de ce preşedintele Klaus Iohannis a chemat sindicatele la discuţie joi, exact când ei declanşează greva generală de o zi, dar că vor merge la discuţii şi îi vom comunica problemele cu care se confruntă.

El mai spune că reprezentaţii Guvernului acuză FNSA de faptul că ar organiza ilegal acţiunea de protest de joi, însă a precizat că sindicatele nu au voie să facă grevă pentru a cere aprobarea unui act normativ, dar în acest caz confederaţia sindicală cere aplicarea unei legi deja aprobată, respectiv Legea salarizării unitare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 mai 2024
Autentificare
stiriactuale.ro