Sâmbătă, 15 mai 2021 - 4:08:26
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Cine este Bogdan Aurescu, noul ministru de Externe al României


24 noiembrie 2014

Bogdan Aurescu a depus jurământul la Cotroceni şi a devenit noul ministru de Externe. Preşedintele a ţinut să-l felicite pe Victor Ponta pentru această nominalizare la şefia MAE.

Numele lui Bogdan Aurescu - cel care a câştigat la Haga procesul României cu Ucraina pentru delimitarea platoului continental şi cel care a negociat din partea României acordul cu SUA privind scutul antirachetă - a mai fost vehiculat, pe surse, ca propunere pentru şefia MAE şi în 2009 (când în cele din urmă a fost numit Teodor Baconschi), dar şi în 2012, după demisia lui Teodor Baconschi (când a fost numit în cele din urmă Cristian Diaconescu).

Diplomat de carieră, Bogdan Aurescu a fost numit secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe la 4 februarie 2009.

În perioada august 2010 – februarie 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri europene, coordonând, de asemenea, Direcţia Politici de Securitate.

În perioada martie – iunie 2012 a fost secretar de stat pentru afaceri globale.

Din iunie 2012, este secretar de stat pentru afaceri strategice.

Lucrează în MAE din 1996, începându-şi activitatea în cadrul Direcţiei Juridice şi Tratate, ca referent relaţii.

Între 1998 şi 2003 a ocupat succesiv funcţiile de consilier în cadrul Cabinetului Ministrului, director adjunct al Direcţiei Juridice şi Tratate, director de cabinet, director al Direcţiei Juridice şi Tratate / Drept Internaţional şi Tratate, director general al Direcţiei Generale Afaceri Juridice.

În perioada 2003-2004 a deţinut, în cadrul MAE, funcţia de subsecretar de stat – Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar în intervalul 2004-2005 pe cea de secretar de stat pentru afaceri europene.

Începând din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, coordonând – pe tot parcursul procedurilor – activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat la data de 3 februarie 2009.

În perioada 2010-2011 a fost negociator-şef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă şi al Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA. Are, în prezent, gradul diplomatic de ministru-plenipotenţiar.

Este membru al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, membru supleant în Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei, reprezentant supleant al României la Comisia Dunării şi Arbitru desemnat de România în conformitate cu articolul 2 din Anexa VII la Convenţia ONU privind Dreptul Mării. Este, de asemenea, preşedintele Secţiei de Drept Internaţional a Asociaţiei de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale şi al Ramurii Române a „International Law Association” (Londra), redactor-şef al Revistei Române de Drept Internaţional, membru al Colegiului de Redacţie al revistei Curierul Judiciar, precum şi membru al Consiliului Ştiinţific al revistei ACTA Universitatis Lucian Blaga (Sibiu).


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(299 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 13 mai 2021
Autentificare
stiriactuale.ro