Vineri, 29 martie 2024 - 9:21:47
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Buşteni, capitala sporturilor montane din România


10 august 2015

Sfârşitul săptămânii ce a trecut a transformat oraşul de la poalele Caraimanului într-un veritabil pol de atracţie pentru un număr extrem de mare de iubitori ai muntelui şi ai sportului deopotrivă, dar şi a numeroşi turişti care apreciază la justa valoare oportunităţile de relaxare, de destindere activă pe care le oferă cu generozitate această staţiune.

Programul manifestărilor sportive desfăşurate în acest weekend la Buşteni a fost unul pe cât de incitant, pe atât de cuprinzător şi variat deopotrivă. Competiţiile – care au beneficiat de o organizare ireproşabilă – au debutat vineri 7 august 2015 cu o cursa de alergare verticală intitulată sugestiv  Vertical Race. Sâmbătă 8 august 2015 competitorii s-au întrecut în Finala Campionatului Naţional de Alergare Montană 2015, iar duminică 9 august a venit rândul alergătorilor montani să-şi demonstreze aptitudinile în cadrul Buşteni Sky Race, concurs  desfăşurat pe unul din cele mai frumoase trasee din Bucegi.

Concursul „VERTICAL RACE”, vineri 7 august

Această apreciată întrecere sportivă s-a desfăşurat pe distanţa de  5.4 km şi a avut 1250 metri diferenţă de nivel. Face parte din categoria  Skyrunning, având un parcurs foarte dificil. Competitorii se întrec pe trasee unice, cunoscute tuturor iubitorilor de munte din România. De data aceasta „Vertical Race” a avut loc pe deja vestitul traseu turistic Jepii Mici, cu scopul declarat de a fi o competiţie la care efortul concurenţilor să fie maxim, iar scopul final acela de a doborî RECORDUL NAŢIONAL stabilit de Ionuţ Zincă, în 2013.

Clasamentul concursului din acest an i-a avut pe protagonişti pe următorii sportivi: locul I -  Palici Viorel, locul II - Pepene Paul şi locul III – Preda Andrei.

Campionatul Naţional de alergare montană – sâmbătă 8 august

De această dată am avut parte de o surpriză de proporţii. Cel mai titrat alergător montan român, Ionuţ Zincă, nu a reuşit să îşi păstreze titlul de campion naţional şi în acest an, clasându-se pe locul doi. Pe primul loc s-a aflat un alergător mai puţin cunoscut, şi anume Szabolcs Istvan Gyorgy de la CSM Cluj. Acesta a realizat timpul de 57min:26sec pe distanţa de 12,8 km, având 970 metri diferenţă de nivel. Ionuţ Zincă, legitimat la CSU Craiova, a alergat în 57min:52sec, iar pe locul treia sosist Robert Hajnal, de la CSM Cluj.  La fel, prezenţa pe podium a sportivului Robert Hajnal se poate spune că a fost o surpriză în condiţiile în care el este mult mai puţin experimentat decât sportivii clasaţi pe locurile imediat următoare.

Pe echipe, situaţia clasamentul s-a prezentat în felul următor: locul 1 a fost obţinut de CSM Cluj, urmat de CS Pandurii Tg.Jiu, ultima treaptă a podiumului fiind ocupată de CS Mişcarea CFR.

La senioare, însă, nu s-au înregistrat surprize. Marea favorită, Denisa Dragomir (CSM Piteşti) a câştigat detaşat titlul national, înregistrând un timp de 45min:32sec pe distanţa de 9 km (cu 670 m diferenţă de nivel). Ea a fost urmată de Cristiana Ghiţă (CSU Galaţi) – 48min:47sec şi de Adela Bălţoi (CS Pandurii Tg. Jiu) – 50min:07sec.

Iată şi clasamentul pe echipe: Locul 1 - CSU Galaţi , locul 2 - CSM Cluj, iar  locul 3 - CSM Craiova.

La junioare campioană naţională a devenit Iulia Melinda Zudor (CSS Mediaş) care a alergat pe distanţa de 4.8km, cu 370 metri diferenţă de nivel în 23min:40sec, iar pe echipe prima treaptă a podiumului a fost cucerită de LPS Botoşani. Cel mai rapid junior s-a dovedit a fi Gabriel Bulardă de la CSM Dorna, care a alergat pe distanţa  de 9km, având +670 de metri diferenţă de nivel. De această titlul naţionalpe echipe a fost câştigat de CS Pandurii Tg. Jiu.

La această competiţie naţională au participat un număr de 95 de atleţi, legitimaţi la 25 de cluburi sportive din ţară, dintre care 33 la feminin şi 62 la masculin.

BUŞTENI SKY RACE – 9 august

Busteni SkyRace se constituie într-un eveniment de alergare montană complet. Acesta este o parte integrantă a seriei de concursuri organizate de Asociaţia Sport La Orice Vârstă. Apariţia acestuia s-a datorat obiectivelor organizatorilor de a promova sportul pe orizontală, dar şi pe verticală, oriunde şi la orice vârstă, de a contribui cu spirit şi emoţie la consolidarea comunităţii de alergători montani, de a rasplati adecvat performantele sportivilor câstigatori, dar si de a face din Busteni capitala sporturilor montane din Romania.

 Cursa de SkyRace  se desfăşoară pe poteci de munte cu zone tehnice de o dificultate aparte, cu lanţuri şi zone alpine cu peisaje splendide. Acest traseu reprezintă o îmbinare perfectă pentru cei care urmăresc să îşi facă debutul în skyrunning.

Clasamentul concursului din acest an a fost următorul: locul I – Palici, Viorel, locul II – Preda Andrei şi locul III -  Bînzaru Plesa David.

 

Important de menţionat faptul cu sâmbătă, 15 august 2015, Primăria Buşteni, în parteneriat cu Federaţia Română de Atletism, vor organiza Campionatul Balcanic de Alergare Montană, competiţie la care vor participa reprezentanţi din 15 ţări.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro