Duminică, 8 septembrie 2024 - 4:51:19
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Corneşti:Nedreptatea devenită lege, provoacă tristeţe


1 septembrie 2014

O comunitate unde speranţele au dispărut demult, năpădite de obrăznicia unora. Da! Nedreptatea a devenit stare de fapt. În judeţul Dâmboviţa, amplasată cum nu se poate mai bine pentru o zonă prosperă şi întinsă pe o suprafaţă destul de mare, Corneştiul este o comună cu potenţial. Paradoxal vorbind, după '89 este o comună foarte slab dezvoltată.

Se spune că aici totul merge bine şi nici pe departe  administraţia locală nu este una defectuoasă. Nu contest acest lucru şi fără de tăgadă o spun că m-aş bucura din suflet ca oamenii acestei comunităţi să aibă frunţile senine, dar în schimb tristeţea dăinuie. Se resimte în rândul tuturor categoriilor de vârstă şi aproape fiecare om luat individual are câte un păs bine întemeiat în ceea ce priveşte traiul de zi cu zi.

Când mă gândesc la educaţia copiilor şi a nepoţilor noştri, nevoiţi să înveţe în unităţile de învăţământ din comuna Corneşti, mă trec fiorii. Ştiu că odată cu venirea iernii, deşi comuna dispune de reţea de gaze, iar şcolile şi grădiniţele dispun de centrale termice, încălzirea se face cu lemne. Probabil din cauza... transportului, acestea se mai pierd pe drum şi nu sunt suficiente, iar cei mici sunt nevoiţi să stea în clase îmbrăcaţi cu haine groase.

Strigător la cer este faptul că sunt desfiinţate clasele primare dintr-o şcoală gimnazială, copiii fiind repartizaţi într-o şcoală primară. Sigur, cauza poate fi una singură. Deficit de elevi, dar din câte ştim cu toţii, după clasele primare, urmează gimnaziul şi logica e clară. Mai degrabă muţi elevii de la şcoala primară la cea gimnazială, dar poate că nu e la îndemâna sau pe placul cadrelor didactice, nu? Mai bine îi lăsăm pe cei mici din clasa 0 să înoate iarna prin nămeţi în drumul spre şcoală, decât  să afundăm tocurile doamnelor prin zăpadă.

Cultura? E brici! Ştiu sigur că au o bibliotecă, dar nu sunt la fel de sigur că există şi bibliotecar. În rest un centru sau alte instituţii de cultură în afara lăcaşelor de cult, nu există deocamdată. 

Comuna beneficiază şi de reţea de apă, chiar funcţională. Cam din 100 în 100 de metri, au fost amplasaţi hidranţi cu robineţi pentru folosul comunitar... din păcate, la îndemnul nu ştiu cui, mânerele care acţionau curgerea apei au fost demontate, pentru a nu mai avea nimeni acces la apa potabilă. Un localnic îmi povestea acum câteva zile de o vecină vârstnică, care lua o găleată de circa 10 litri de apă pe zi de la hidrantul din faţa porţii ei. Acum femeia trebuie să parcurgă câteva sute de metri până la cea mai apropiată fântână din sat, pentru a lua apă. Mă bucur totuşi că aşa, compania care furnizează apa, a redus considerabil pierderile. S-a făcut dreptate!

Sunt sigur că toţi corneştenii sunt buni platnici ai impozitelor, taxelor şi amenzilor. Nimeni nu are datorii faţă de aministraţia locală. Aşa că nimeni nu trebuie să fie scutit sau privilegiat de cineva în schimbul foloaselor de tot felul, pentru că toţi sunt responsabili când vine vorba de bugetul local... Din păcate acesta este doar un vis al meu, ce sper ca într-o zi să devină realitate. Situaţia stă exact pe dos.

Cireaşa de pe tort este bezna. De câteva săptămâni bune, iluminatul public stradal nu funcţionează. Odată cu lăsarea serii, întunericul cuprinde străzile comunei, iar tranzitarea zonei fără o sursă de lumină, devine astfel un real pericol. Mi-am exprimat curiozitatea cu privire la iluminatul public pe Facebook, întrebând oare de ce nu funcţionează, un funcţionar al administraţiei corneştene răspunzându-mi franc... "De şmecher...."!!! Nu sunt în măsură să cataloghez în vreun fel anume această atitudine, dar am o altă curiozitate acum. Oare la cine sau la ce face referire că este "şmecher"? În acest context, oare încape discuţie de şmecherii?!

Oare pentru toate acestea are cineva vreo explicaţie de bun simţ?

P.S.: 3 întrebări pentru corneşteni: Cine este proprietarul clădirii fostului bufet din satul Corneşti? Ştiţi că această clădire a fost achiziţionată pe un preţ derizoriu în urma unei licitaţii? De către cine?

 

Va urma...


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 7 septembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro