Viitoarele regiuni de dezvoltare se vor baza pe susţinerea câtorva poli socio-economici, reprezentaţi prin judeţe foarte bine dezvoltate, care vor avea misiunea de a susţine şi zonele sărace. Business24 prezintă harta bunăstării şi a sărăciei în România, în funcţie de viitoarea împărţire administrativ-teritorială.
În România există doar cinci judeţe dezvoltate bine din punct de vedere socio-economic, preponderent în partea de centru-vest a ţării: Ilfov, Braşov, Cluj, Sibiu şi Timiş. Ierarhizarea s-a făcut pe baza Indicelui de Dezvoltare Socială Locală (IDSL), care ia în calcul şapte indicatori diferiţi: nivelul de educaţie, vârsta medie, speranţa de viaţă, numărul de autoturisme la mia de locuitori, suprafaţa medie a locuinţei, consumul de gaze pe locuitor, categoria de mărime a localităţii.
Analiza întreprinsă asupra a aproape 90% dintre cele 3181 de localităţi urbane şi rurale indică faptul că localităţile cele mai dezvoltate în România sunt oraşe mari, situate în apropierea unor căi de comunicaţie importante, cu puternica atracţie a navetiştilor pentru lucru, localizate în special în Banat, Transilvania sau Dobrogea, în judeţe cu pondere mare a ocupării neagricole a populaţiei.
La polul opus, sărăcia maximă tinde să fie localizată în regiunile rurale cu densitate redusă a populaţiei, slabă conectare la reţelele de comunicare urbană şi naţională sau internaţională şi populaţie care dispune de un capital relaţional redus.
Pentru reducerea decalajelor dintre localităţi, judeţele dezvoltate vor avea misiunea de a impulsiona zonele sărace din viitoarele 7 sau 8 regiuni de dezvoltare propuse de raportul "Disparităţi şi fluxuri în fundamentarea social-economică a regionalizării administrative a României", realizat de Consiliul Consultativ CONREG:
Muntenia fără Ilfov, mai săracă decât Moldova
După cum indica harta de mai sus, cea mai săracă regiune este în momentul de faţă Muntenia: "Imaginea publică de situare a polului sărăciei în Moldova este corectata prin datele foarte puternice pe care este construit IDSL. Mai mult, dacă plasăm analiza cu un nivel teritorial mai jos vom constata că cele mai sărace judeţe ale ţării sub aspect social sunt nu în Moldova, ci în sudul ţării, la Teleorman (IDSL - 50) şi Giurgiu (IDSL - 53), comparativ cu Botoşani şi Vaslui, care au un indice de dezvoltare socială de 55", se arată în studiul CONREG.
În Moldova, factorii majori, responsabili pentru o astfel de schimbare, sunt asociaţi cu dinamica plecărilor pentru lucru în străinătate, a remitentelor asociate lor dar şi a veniturilor din agricultură. Emigrările din Moldova, preponderent în Italia, au fost realizate mai devreme decât în Muntenia. O altă explicaţie pentru situaţia Munteniei este dată de proximitatea judeţului Ilfov şi a Capitalei, care atrag forţa de muncă bine calificată, studenţi, investiţii etc.
În cazul în care Muntenia Sud nu va cuprinde şi zona Ilfov, polii de creştere ai regiunii rămân Argeş şi Prahova, cele mai dezvoltate două judeţe, care vor "duce în spate" Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Ialomiţa.
Dunărea de Jos, o regiune susţinută de porturi
Cel mai performant judeţ din regiunea Dunărea este Constantă, care nu atinge însă valori maxime ale IDSL. Totuşi, Galaţi şi Brăila vin din spate, pentru a susţine judeţe precum Tulcea, Buzău şi Vrancea.
Iaşi trage de Botoşani şi Vaslui, în Moldova Nord
Cel mai dezvoltat judeţ din regiunea Moldova Nord este Iaşi, care se află totuşi la un nivel mediu de dezvoltare, în comparaţie cu restul teritoriului. Suceava, Neamţ şi Bacău înregistrează niveluri de dezvoltare inferioare, iar în Vaslui şi Botoşani domneşte sărăcia.
Transilvania Centrală, o regiune echilibrată
Transilvania Centrală este singura regiune cu două judeţe care înregistrează un nivel maxim de dezvoltare socio-economica: Braşov şi Sibiu. Şi celelalte judeţe din regiune ţin pasul, Muresul având un nivel de dezvoltare mediu-superior, iar Covasna, Harghita şi Alba, mediu.
Transilvania de Nord-Vest între doi poli: Cluj-Salaj
Clujul este cel mai dezvoltat judeţ din Transilvania de Nord-Vest şi va avea misiunea de a susţine, mai ales judeţul Sălaj, cel mai sărac din regiune, înregistrând un nivel de dezvoltare mediu-inferior.
Banat Vest, cea mai performantă regiune administrativă
Banat Vest este cea mai performantă regiune a ţării, cu o situaţie socio-economica foarte bună. Timiş intra în categoria judeţelor dezvoltate, iar situaţia celorlalte zone este, de asemenea, optimistă: Arad şi Hunedoara înregistrează un nivel mediu-superior, cel mai sărac judeţ fiind Caraş-severin, care se afla, totuşi, la un nivel mediu, comparativ cu restul ţării.
Oltenia se zbate pentru o viaţă decentă
Cele mai dezvoltate judeţe din Oltenia, Dolj şi Gorj, înregistrează niveluri medii de dezvoltare. Vâlcea se află sub media naţională, iar Olt şi Mehedinţi sunt judeţe care se lupta cu sărăcia.
TITLURILE ZILEI:
• Eroare tehnică la Poliţia Băicoi. Un DrugTest defect a indicat fals pozitiv pentru un poliţist • Modificări temporare în circulaţia trenurilor • Două vieţi atârnă de un fir de păr după un accident cumplit la Ciupelniţa • Eroare tehnică la Poliţia Băicoi. Un DrugTest defect a indicat fals pozitiv pentru un poliţist • Modificări temporare în circulaţia trenurilor • Două vieţi atârnă de un fir de păr după un accident cumplit la Ciupelniţa
REGIONALIZARE/ Polii economici ai Romaniei cu cele mai grele pietre de moara
22 mai 2013

Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Gospodărie mistuită de flăcări. Mai multe persoane au suferit atac de panică
-
Tragedie pe un drum din Prahova: Bărbat de 60 de ani, mort după ce a luat cea mai proastă decizie din viaţa lui!
-
Crimă sau sinucidere în Parcul Municipal Vest din Ploiesti? Bărbat înjunghiat, descoperit într-un autoturism
-
Schimbare de conducere la CSJ Prahova! Cine îl înlocuieste pe Silviu Crângasu: Urzeală sau Nica?
-
Profesor de la Şcoala de Poliţie, găsit mort în maşină
-
Explozie violentă într-un bloc din Ploieşti! Persoane evacuate de urgenţă
-
Firmă din Prahova, prinsă cu nereguli. A păgubit statul cu peste 10 milioane de euro
-
Copil de 4 ani, ucis în bătaie de propriii părinţi. Frăţiorul lui, găsit aproape mort de foame!
-
Flăcări uriaşe în Starchiojd! Trei case distruse de un incendiu puternic
-
Abuz şocant în Prahova. Trei membri ai aceleaşi familii, reţinuţi pentru muncă forţată şi trafic de minori
Anul - ediţia nr. 3718
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 4 aprilie 2025
Autentificare
Autentificare