Luni, 21 ianuarie 2019 - 5:45:27
EUR
EURO = 4.6975 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 4.1192 RON
Dolarul american a crescut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Bustul Regelui Franţei, Henric al IV-lea, dezvelit la Ploieşti


23 septembrie 2013

Duminică, deşi a fost  zi de sărbătoare, un mare număr de ploieşteni au ţinut să fie martori la un eveniment inedit, dar cu o adâncă semnificaţie în istorie, atât de dragă şefului administraţiei judeţene, Mircea Cosma ( providenţial născut într-o zi de 1 Decembrie):  inaugurarea  bustului regelui francez Henric al IV-lea de Bourbon, în faţa Colegiului Naţional ”Mihai Viteazul” din Ploieşti.

 Bustul, realizat din bronz – operă a sculptorului ploieştean Constantin Ionescu – este o donaţie a Societăţii cultural-istorice ”Mihai Viteazul”, condusă de acelaşi Mircea Cosma, a cărei admiraţie pentru marele voievod român este binecunoscută, Mihai Viteazul fiind şi ctitorul oraşului Ploieşti.  De remarcat faptul că sub egida acestei fundaţii s-au ridicat peste o sută de busturi şi statui ale unor mari domnitori şi oameni de cultură români în mai toate marile oraşe europene şi nu numai, Burebista, Decebal, Matei Basarab, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Al.I.Cuza, Mihai Eminescu, Mihail Sturza, Constantin Stere, Adrian Păunescu ş.a. aflându-se, la locuri de cinste, în Roma, Helsinki, Heidelberg, Baden-Baden, Chişinău, Tokyo etc.

De ce un bust al regelui Henric al IV-lea la Ploieşti?  La această întrebare au răspuns, în alocuţiunile lor:  Lia Maria Voicu – director al Muzeului de istorie şi arheologie Prahova, Mircea Cosma – preşedintele Consiliului judeţean Prahova şi Excelenţa Sa Philippe Gustin – ambasadorul Franţei la Bucureşti, prezent  la evenimentul de la Ploieşti. La cumpăna dintre secolele al XVI-lea şi al XII-lea, popoarele român şi francez au cunoscut amprenta a două figuri politice copleşitoare: Mihai Viteazul şi Henric al IV-lea de Bourbon, ambii având oarecum un destin asemănător. Obiectivele urmărite de către cei doi conducători vizau schimbarea situaţiei politice şi sociale ale propriilor popoare, Mihai Viteazul dorind eliberarea de sub asuprirea otomană a celor trei provincii româneşti şi unirea acestora într-un singur stat, iar regele Franţei a avut drept scop al politicii interne realizarea păcii religioase între catolici şi protestanţi, dar şi dezvoltarea economică şi unificarea Franţei. Politica  lui Henric al IV-lea a fost diferită de cea a domnitorului român. În timp ce Mihai Viteazul urmărea o distanţare de Imperiul Otoman şi o apropiere de Imperiul Habsburgic, regele Franţei,  inamic al Imperiului Habsburgic, dorea o apropiere de Imperiul Otoman. Ei bine, tocmai aceste contradicţii i-au apropiat pe cei doi mari conducători. Când francezii au aflat de victoriile voievodului român împotriva duşmanilor creştinătăţii, Henric al IV-lea şi l-a dorit ca amic al Franţei şi ca un inamic al habsurgilor pe Mihai Viteazul, a cărei valoare militară devenise cunoscută din presa timpului. Semnificativă în acest sens este scrisoarea lui Henric al IV-lea către ambasadorul Franţei la Constantinopol, din iulie 1600: ” ...se zice că Românul este foarte tare şi că planurile îi cresc potrivit cu victoriile”. Aceasta a fost doar una dintre dovezile de simpatie şi admiraţie ale lui Henric al IV-lea faţă de Mihai Viteazul, consemnate de către cronicari.

Din păcate, politica de unificare a Franţei, ţară care fusese divizată de războaiele interconfesionale, ca şi cea a lui Mihai Viteazul, cel ce dorea unificarea celor trei ţări române, avea să le aducă sfârşitul tragic, ambii fiind asasinaţi mişeleşte în urma unor comploturi: Henric al IV-lea la 14 mai 1610, la aproape 9 ani distanţă de moartea voievodului român.

 În conştiinţa istorică a francezilor, Henric a rămas cunoscut ca Henric cel Mare, tot aşa cum  Mihai va rămâne în memoria românilor cu supranumele Viteazul,  ca şi  Ştefan al Moldovei, supranumit cel Mare, aprecierea propriilor popoare fiind la fel de importantă ca şi faptele lor.

La dezvelirea bustului lui Henric al IV-lea au participat ambasadorul Philippe Gustin, Mircea Cosma şi Rodica Paraschiv – subprefectul judeţului, în aplauzele oficialităţilor locale şi a publicului prezent la eveniment. Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a anunţat că Fundaţia pe care o conduce va continua să finaţeze ridicarea unor busturi şi statui. Astfel, la 1 Decembrie a.c., tot aici, în faţa CN ”Mihai Viteazul”, va fi dezvelit bustul lui Mihai Viteazul, iar în anul viitor, busturile altor mari patru personalităţi franceze care au avut legături cu România.

Ca semn de preţuire pentru contribuţia sa la dezvoltarea relaţiilor  dintre cele două ţări, Mircea Cosma i-a acordat înaltului oaspete francez o Diplomă de Excelenţă, Trofeul ”Mihai Viteazul”, Albumul cu toate statuile şi busturile ridicate de fundaţia ”Mihai Viteazul”, precum şi un set de cărţi.

Festivitatea a luat sfârşit prin depunerea de buchete de flori la bustul Regelui Henric al IV-le, din partea Ambasadei Franţei, CJ Prahova, Prefectura Prahova, Muzeul judeţean de istorie şi Alianţa Franceză Ploieşti.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(145 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Servicii medicale de calitate la standarde europene

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Persoana iubita ar putea sa interpreteze gresit dorinta dumneavoastra de a avea mai multa libertate de miscare. Prin urmare, eastrolog.ro va sfatuieste sa va exprimati cat mai clar ideile, ca sa evitati o neintelegere cu consecinte neplacute. In plan profesional si in afaceri, va sfatuim sa va abtineti de la actiuni speculative, fiindca este posibil ca intuitia sa va insele. taur In prima parte a zilei este posibil sa aveti dificultati de comunicare, din cauza carora relatiile cu cei din jur pot avea de suferit. Se pare ca resimtiti oboseala acumulata in ultima perioada. N-ar strica sa va odihniti mai mult. Daca se iveste ocazia sa participati la o intrunire cu persoane apropiate impreuna cu persoana iubita, va recomandam sa profitati.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil ca relatia cu partenerul de viata sa aiba de suferit din cauza unor neintelegeri de moment. Pentru a evita o cearta, eastrolog.ro va recomanda sa va pastrati calmul si sa fiti cat mai diplomat. In a doua parte a zilei, sfaturile unui barbat va pot ajuta sa depasiti mai usor momentele tensionate si sa restabiliti armonia in camin rac Este posibil sa constatati ca o afacere in care v-ati pus mari sperante nu merge asa cum v-ati dorit si nu produce beneficii pe masura asteptarilor. Azi eastrolog.ro va recomanda sa nu va asumati niciun risc, pentru ca va puteti alege cu pagube importante. In familie, va sfatuim sa va temperati impulsivitatea si sa evitati discutiile in contradictoriu. In partea a doua a zilei este posibil sa primiti oaspeti din alta localitate, care va aduc o veste buna.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este posibil sa faceti o scurta calatorie in interes personal. Va sfatuim sa fiti foarte atent la acte si la bagaje, pentru ca exista riscul sa pierdeti ceva. Sunt sanse sa vi se propuna o colaborare tentanta. Sfatul eastrologului este sa nu va grabiti sa decideti azi. Ar fi bine sa luati in considerare timpul liber de care dispuneti si sa va consultati cu partenerul de viata fecioara In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam confuz si nehotarat si sa intampinati dificultati in comunicarea cu cei din jur. Va sfatuim sa nu va implicati mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca riscati sa nu le duceti la bun sfarsit si chiar sa faceti greseli costisitoare. Dupa-amiaza sunt sanse sa va reveniti din starea de confuzie si sa petreceti momente placute in mijlocul familiei.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Azi este posibil sa aveti dificultati de comunicare si, prin urmare, sa apara neintelegeri cu colegii sau chiar cu familia. Recomandarea eastrolog.ro este sa amanati discutarea chestiunilor importante, iar pe cele care nu suporta amanare sa le abordati cu multa atentie. S-ar putea sa va simtiti obosit si sa va ganditi sa renuntati la o calatorie planificata impreuna cu partenerul de viata scorpion Daca reusiti sa va temperati spiritul critic, azi puteti avea realizari importante si castiguri pe masura. Fiindca exista riscul sa declansati o cearta, eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti grija cum vorbiti cu partenerul de viata si cu persoanele mai varstnice. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti cautat de un prieten care v-a pregatit o surpriza placuta.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti posibilitatea sa incepeti o afacere la care va ganditi de multa vreme. Nu va lipsesc ideile, iar cu banii va puteti descurca usor. Dupa-amiaza s-ar putea sa va intalniti cu prietenii, dar exista riscul ca membrii familiei sa va reproseze ca ii neglijati. Va recomandam sa fiti cat mai diplomat in relatia cu persoana iubita. capricorn La locul de munca sau in afaceri, aveti tendinta de a deveni impulsiv si de a va pierde rabdarea destul de repede, riscand sa tensionati relatiile cu colegii sau cu partenerii. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti invitat la o intrunire la care partenerul de viata nu ar vrea sa mergeti. Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de flexibilitate si sa cautati o solutie de compromis. Nu este exclus sa vi se reproseze ca aveti obiceiul sa faceti numai ce va convine.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea ca partenerul de viata sa va reproseze ca nu va ocupati suficient de problemele familiei. Cu rabdare si tact, puteti evita o cearta. In plan profesional sau in afaceri, ar fi bine sa fiti cat mai prudent. Nu este exclus sa va confruntati cu probleme juridice. pesti Este posibil sa renuntati la plecarea intr-o calatorie, din cauza unei neintelegeri cu partenerul de viata. Chiar daca sunteti convins ca aveti dreptate, va sfatuim sa fiti diplomat pentru a evita o cearta. In activitatea profesionala este posibil sa resimtiti o stare de oboseala si sa nu fiti in cea mai buna forma intelectuala. Ar fi bine sa va limitati la activitati de rutina.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 ianuarie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro