Majoritatea coordonatorilor sistemului de sănătate din Prahova au fost, miercuri, la Câmpina pentru a participa la lansarea proiectului “Consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 la spitalul Câmpina”, proiect prin care unitatea medicală din cel de al doilea municipiu al judeţului primeşte o finanţare nerambursabilă în valoare de aproximativ 18 milioane de lei. Banii provin din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar proiectul are o durată de implementare de 17 luni.
Ioana Loghin, directorul DSP Prahova, Cătălin Măguleanu, directorul CAS Prahova, medicul Simona Schnelbach, preşedintele Colegiului Medicilor Prahova, alături de Călin Tiu, managerul Spitalului Câmpina şi de primarul Alin Moldoveanu au profitat de întâlnire şi au făcut şi o scurtă radiografie a sistemului sanitar şi a modului în care pandemia de coronavirus a arătat hibele acestui sistem.
"Ne-am trezit peste noapte transformaţi în unitate COVID şi a trebuit să ne adaptăm din mers. A fost greu, mai ales că nu avem niciun medic infecţionist angajat. Din fericire pentru noi, unul dintre colegii radiologi are dublă specializare, fiind şi infecţionist, şi a preluat instruirea personalului pentru o asemenea situaţie. Dar cel mai greu a fost să facem faţă ştirilor prin care eram acuzaţi fie că tratăm un singur pacient, fie că avem deconturi uriaşe.", a spus doctorul Călin Tiu, managerul unităţii medicale.
Simona Schnelbach, preşedintele Colegiului Medicilor, a cerut o campanie de informare asupra posibilităţilor de angajare în spitalele din Prahova. "A fost o perioadă extrem de grea. Nu ştim dacă va mai fi un val patru sau dacă vom reuşi să vaccinăm suficienţi oameni pentru a ajunge la o imunizare în masă. Dar mi-aş dori o mai bună colaborare cu media pentru a putea atrage medici. Medicii tineri nu ştiu că există posturi disponibile în Prahova şi nici că autorităţile locale oferă o serie de facilităţi pentru cei care vin să lucreze în spitalele noastre.", a declarat Schnelbach.
"Vreau să vă felicit pentru ceea ce faceţi la spital. Din nefericire, această pandemie nu ne-a lăsat în pace. Dar consider că am trecut cu bine peste această nenorocire. Spitalul Municipal Câmpina este singurul spital generalist din zonă, iar transformarea lui în unitate COVID a fost greu înţeleasă de oameni. Până la urmă, pacienţii au înţeles această transformare şi s-au adaptat perioadei pe care o trăim cu toţii. Vreau să îi felicit pe toţi cei care au sprijinit spitalul, în diverse forme, în această perioadă. Consider că singura soluţie pentru dezvoltarea municipiului Câmpina, şi nu doar pentru spital, o reprezintă fondurile europene. Situaţia nu este roz, este gri, dar fondurile europene chiar reprezintă salvarea. Sunteţi cei mai importanţi în societatea actuală. Dumneavoastră salvaţi viaţa oamenilor, aveţi viaţa noastră în mâinile voastre. Aţi reuşit minuni în această perioadă dificilă şi mă închin cu respect în faţa dumneavoastră a tuturor: medici, asistenţi şi toţi cei care faceţi posibil ca viaţa să meargă mai departe", a spus Alin Moldoveanu, primarul independent al municipiului Câmpina.
Prin accesarea fondurilor europene, Spitalul municipal Câmpina va fi dotat cu o serie de echipamente medicale performante, necesare inclusiv în lupta cu virusul SARS-CoV-2, mai ales că pacienţii trataţi aici au afecţiuni foarte diferite şi patologii speciale, cu numeroase comorbidităţi, extrem de fragili. Dotarea spitalului cu apararatură şi dispozitive pentru prevenţia şi tratarea infectării cu virusul SARS-CoV-2 va contribui semnificativ la prevenţia mortalităţii sau a dezvoltării de sechele importante care ar putea apărea la aceşti pacienţi în urma infecţiei COVID-19.
De la debutul pandemiei de coronavirus şi de la transformarea Spitalului din Câmpina în unitate medicală COVID, aici au fost trataţi peste 2000 de pacienţi, 600 dintre aceştia fiind transferaţi din alte judeţe. Printre aparatura achiziţionată prin proiectul lansat miercuri amintim, printre altele: aparate de ventilaţie de înaltă generaţie, aparate de radiologie mobilă, ecograf cardiologie cu sonde, sistem de decontaminare a aerului, dispozitiv pentru ridicat persoane grele, dar şi o ambulanţă nouă. Ambulanţa achiziţionată prin acest program se adaugă celei existente deja în dotarea spitalului.
Medicul Tiu a povestit că la debutul pandemiei ambulanţa aflată în dotarea spitalului s-a defectat, iar primarul Alin Moldoveanu s-a mobilizat exemplar şi cu ajutorul mai multor voluntari a reuşit ca în câteva zile să doneze unităţii medicale o ambulanţă nou nouţă, extrem de utilă pentru transportul pacienţilor. Este salutară relaţia de colaborare dintre reprezentanţii unităţii medicale şi primarul Alin Moldoveanu şi avem certitudinea că la Câmpina mereu va exista asistenţă medicală la standarde înalte, iar pacienţii vor fi trataţi exemplar.