Joi, 28 martie 2024 - 8:07:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Artefacte dacice sustrase din Munţii Orăştiei au fost recuperate din Cehia


17 aprilie 2016

Mai multe loturi de bunuri arheologice dacice, din argint, cupru, bronz şi fier, precum şi loturi monetare din argint şi bronz, tezaure sustrase de un grup de cetăţeni cehi din rezervaţia arheologică a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, monumente UNESCO, au fost recuperate de procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES.

Bunurile respective, exportate ilegal şi puse în urmărire prin INTERPOL, au fost recuperate, în perioada 11-14 aprilie, prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile competente din Republica Cehă, menţionează sursa citată.

"Prin ordonanţa din 02.12.2015 s-a dispus continuarea şi extinderea urmăririi penale faţă de patru suspecţi, cetăţeni cehi, identificaţi după ample investigaţii, pentru săvârşirea infracţiunilor privind accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizaţie, furt calificat, distrugere, efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică. Conform stării de fapt reţinute, în perioada 12-20.09.2015, cei patru suspecţi, utilizând autoturisme de teren şi şase echipamente de detecţie, au efectuat detecţii neautorizate şi au sustras din siturile arheologice ale cetăţilor dacice loturi de artefacte susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, producând distrugerea stratigrafiei arheologice a monumentelor istorice de la Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Băniţa, jud. Hunedoara", arată procurorii PC Alba Iulia.

Au fost efectuate mai multe percheziţii la domiciliile suspecţilor din Republica Cehă, la care au asistat ofiţeri specialişti ai Poliţiei Române, respectiv ai I.P.J Hunedoara.

Tezaurele identificate la locuinţele suspecţilor reprezintă loturi eterogene de bunuri antice, majoritatea de factură dacică, dar şi importuri din lumea greco-romană.

"Remarcabile sunt monedele din argint, imitaţii dacice de tetradrahme greceşti, dar şi de denari republicani, un fragment din scuturile regale din fier (al căror context de păstrare a fost identificat la cetatea de la Piatra Roşie), diverse arme şi unelte, piese de podoabă, obiecte de uz casnic, ţinte din fier ornamentate, fragmente de vase din bronz importate din lumea romană, elemente de decor decorativ, piese cu destinaţie cultică, piese de harnaşament şi de echipament militar etc", precizează procurorii din Alba Iulia.

Conform primelor evaluări de specialitate, toate artefactele studiate — obiecte de podoabă din argint şi bronz (inele, paftale de centură, pandantive, cuţite, vârfuri de suliţe) sunt autentice şi specifice culturii dacice din secolele II a.Chr — I p. Chr.

Provenienţa lor este din Transilvania, mai precis din arealul de sud-vest al acesteia, al cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Majoritatea pieselor prezintă depuneri de sol şi oxid de fier, ceea ce constituie dovada faptului că au fost extrase din sit.

Piesele analizate aparţin cu siguranţă unor tezaure care au fost dezmembrate de către descoperitori, se precizează în comunicatul PC Alba Iulia.

Operaţiunea, desfăşurată împreună cu autorităţile din Republica Cehă, reprezintă o continuare a demersurilor anterioare ale organelor judiciare române.

Urmărirea penală este efectuată de PC Alba Iulia, precum şi de ofiţeri specialişti din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro