Sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 10:52:50
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Patru universităţi din România apar într-un top al celor mai bune instituţii de învăţământ superior


13 septembrie 2017

România are patru universităţi clasate în topul celor mai bune instituţii de învăţământ superior din Europa Centrală şi de Est, conform clasamentului Quacquarelli Symonds (QS) 2018, realizat pe baza informaţiilor indexate de Scopus, instrument al Elsevier şi cea mai mare bază de date de abstracte şi citări a literaturii academice peer-reviewed, care include instrumente pentru a urmări, analiza şi vizualiza cercetarea academică.

Conform topului QS al universităţilor din Europa Centrală şi de Est, cele mai performante universităţi din România sunt: Universitatea din Bucureşti (locul 42), Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (locul 49), Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (locul 50) şi Universitatea de Vest Timişoara (locul 64).

Primul loc în clasamentul QS Europa Centrală şi de Est este ocupat de Universitatea de Stat din Moscova M.V. Lomonosov. Criteriile care au stat la baza evaluării instituţiilor academice includ numărul de citări în publicaţii de specialitate per facultate (informaţii disponibile datorită Scopus), reputaţia instituţiei şi numărul de studenţi şi profesori internaţionali.

Scopus face parte din portofoliul Research Intelligence al Elsevier, unul dintre cei mai mari furnizori de produse şi servicii de informare din lume, care evaluează constant rezultatele din cercetare şi performanţa Universităţilor, cu scopul de a participa cu soluţii aplicate la dezvoltarea cercetării mondiale.

„Rezultatele din ultimii zece ani ale cercetătorilor români, reprezentanţi ai comunităţii academice şi ştiinţifice locale, au contribuit la consolidarea reputaţiei României ca hub de cercetare ambiţios pe plan regional. Calitatea lucrărilor de cercetare desfăşurate în multe dintre centrele de cercetare şi în Universităţile din România este superioară mediei mondiale, lucru reflectat de frecvenţa citării lucrărilor semnate de autori români sunt citate în mediul academic.

Pentru noi este o prioritate să le oferim cercetătorilor români acces la resurse academice de înaltă calitate, doarece ne dorim să creăm un mediu prielnic pentru dezvoltarea şi schimbul de informaţii, care vor contribui la progresul ştiinţific local”, a declarat Oana Stoian, Account Manager al Elsevier pentru Europa Centrală şi de Est.

Potrivit datelor indexate de Scopus, analizate cu ajutorul instrumentului SciVal, numărul de cercetători din România a crescut în ultimul an cu 3.500. Oamenii de ştiinţă români au publicat peste 78.400 articole în utimii cinci ani, iar principalele domenii de interes ale acestora sunt: inginerie, fizică şi astronomie, medicină, ştiinţa calculatoarelor şi ştiinţa materialelor.

Raportat la calitatea lucrărilor ştiinţifice şi la reputaţia lor internaţională, cele mai performante domenii sunt ştiinţa planetelor şi a spaţiului, astronomie şi astrofizică, cardiologie şi medicină cardiovasculară, psihiatrie şi sănătate mintală, epidemiologie, medicină de urgenţă, dar şi unele ramuri ale ingineriei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro