Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 12:57:34
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


2011 a fost anul condamnărilor


28 februarie 2012

DNA„A fost anul hotărârilor judecătoreşti, mai multe decât al rechizitorilor”, a anunţat şeful DNĂ, Daniel Morar, la începutul bilanţului de activitate pe 2011.
Este ultimul bilanţ al acestei instituţii pe care-l prezintă Morar. În august îi expiră delegarea în funcţie, după cele două mandate şi două prelungiri de şase luni, adică un total de şapte ani. Se retrage în plină glorie, lăsând în urmă o instituţie "maturizată", cum a spus Morar, "consolidată şi trainică, pe care societatea se poate baza", cum a calificat-o ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Morar rămâne în sistem

Întrebat ce va face din august, Daniel Morar a răspuns foarte firesc: „O să fiu procuror". Nu a dorit să spună unde anume, iar ministrul Justiţiei a evitat şi el să dezvăluie ce poziţie va ocupa Morar peste câteva luni: "Este prematur să mă pronunţ", a fandat Predoiu, întrebat dacă îl va propune procuror general al României. În octombrie anul acesta expiră şi mandatul Laurei Codruţa Kovesi, actualul şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mai multe condamnări decât rechizitorii

Anul trecut, 298 de persoane au fost condamnate definitiv pentru fapte de corupţie, în timp ce s-au trimis în instanţă 233 de rechizitorii. Numărul condamnărilor definitive câştigate de DNA este, aşadar, aproape dublu faţă de cel din 2010, când 154 de persoane au primit sentinţe defintive. Rechizitorii au fost anul trecut în număr de 233, cu 1.091 de inculpaţi, din care 333 au fost arestaţi preventiv (faţă de 155 de arestaţi în cursul urmăririi penale, în 2010).

Sentinţe foarte blânde

Din cele aproape 300 de persoane condamnate, doar 181 au primit pedepse cu executare, în timp ce restul de 117 vinovaţi de fapte de corupţie s-au bucurat de pedepse cu suspendare. Se păstrează procentul de aproximativ 40% de suspendări în totalul condamnărilor, ca şi în anii precedenţi.

Explicaţia pentru aceste decizii merită o evaluare logică, a spus ministrul Predoiu, fiindcă e clar că dosarele au avut probe solide şi care i-au convins pe judecători de vinovăţia inculpaţilor. Inconsecvenţă a fost cuvântul pe care l-a folosit ministrul când a vorbit de soluţiile foarte blânde pronunţate de unele instanţe.

În dosarele de mare corupţie au fost condamnaţi definitv doi deputaţi (Ilie Morega şi Cosmin Popescu), un fost deputat (Mihail Sireţeanu) şi un subprefect.

Morar: „Am fost şocaţi în cazul Dinel Staicu"

Nu despre inconsecvenţă, ci despre o abatere disciplinară pe care trebuie să o constate CSM, sau chiar o faptă penală, a spus Daniel Morar, este vorba în cazul judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti care au anulat condamnarea lui Dinel Staicu la şapte ani închisoare, în dosarul fraudării BIR. „Am fost şocaţi", a declarat Morar despre momentul în care cei de la DNA au aflat decizia CAB.

Sursa: adevarul.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro