Marţi, 19 martie 2024 - 11:28:47
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Premiu UE pentru o bijuterie arhitecturală din România


7 aprilie 2017

„Clădirea stabileşte un precedent naţional şi este un exemplu excelent pentru clădiri moderne construite cu ajutorul ruinelor”, se arată în concluziile juriului care a reprezentat instituţiile Europa Nostra, federaţia pan-europeană a ONG-urilor de patrimoniu şi de programul CE şi Europa Creativă. Clădirea este Palatul Cultural din Blaj şi a primit Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra 2017 la categoria „Conservare”.

Palatul a fost construit în 1930, după planurile arhitectului Victor Smigelschi şi a fost gândit pentru a găzdui evenimente culturale. În timpul comunismului, în 1960, clădirea a trecut printr-o serie de transformări pentru a include şi cinematograful oraşului, iar apoi a devenit Muzeul de Istorie şi Etnografie din Blaj, biblioteca şi Centrul de Transmisiune Radio.

Din păcate, în 1995, un incendiu puternic a transformat clădirea într-o ruină şi a fost ignorată total până în 2012. În urma incendiului au mai rămas doar pereţii exteriori şi pereţii despărţitori. A avut de suferit inclusiv structura de rezistenţă. În urmă cu cinci ani, municipalitatea din Blaj s-a decis să acorde fonduri pentru restaurarea sa.

Proiectul de transformare a ruinelor în clădirea de astăzi îi aparţine arhitectului Vlad Sebastian Rusu, de la Biroul de arhitectură ASIZA, din Cluj.

Potrivit jurnaliştilor de la Alba24.ro, arhitectul şi iniţiatorii proiectului de reabilitare au dorit ca vizitatorii şi participanţii la manifestările găzduite de Palatul Cultural să-şi amintească de trauma prin care a trecut acest imobil şi de aceea întregul ansamblu, ca un remember, face referire la incendiul din decembrie 1995, dar şi la cele mai importante momente din existenţa acestuia.

„Municipalitatea Blaj a reuşit să evoce cu succes arhitectura distrusă a acestei clădiri istorice în ruină, făcând intervenţii minime. Arhitecţii au utilizat ruinile fără a executa demolări şi cu adăugirile celor mai simple facilităţi şi elemente structurale”, se mai arată în concluziile juriului.

Premiile UE pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra au fost lansate în 2002 de către Comisia Europeană fiind organizate de către Europa Nostra. Distincţia marchează şi promovează cele mai bune practici legate de conservarea, managementul, educaţie şi comunicarea ce ţin de domeniul patrimoniului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro