Joi, 23 mai 2024 - 2:56:55
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Giratoriul suspendat de la Păuleşti e gata! Hora Unirii, între români şi moldoveni dansată la inaugurare


9 aprilie 2016


 

Primul giratoriu suspendat din România, lucrare de infrastructură care a demarat în 2013, a fost inaugurat sâmbătă după-amiază, la ieşirea din Ploieşti spre Păuleşti. Evenimentul ar putea intra în Cartea Recordurilor, fiind probabil pentru prima oară când peste 500 de persoane dansează Hora Unirii pe o astfel de construcţie.

 

Inaugurarea a avut loc în prezenţa a aproximativ 350 de primari şi reprezentanţi raionali din Republica Moldova, ajunşi cu destul de mare greutate la Ploieşti. Întârzirea oaspeţilor moldoveni s-a datorat însă greoaielor formalităţi vamale, formalităţi care vor dispărea odată cu ReUnirea celor două teritorii româneşti.

 

„Astăzi este ziua unirii Basarabiei cu România, după calendarul gregorian (27 martie/9 aprilie 1918), de aceea i-am invitat pe primarii din Moldova la mai multe evenimente din Prahova şi pentru a vizita câteva proiecte pe fonduri europene din judeţ“, a explicat Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova,  prezenţa acestora.

 

Oaspeţii moldoveni au făcut proba de rezistenţă a giratoriului, prin traversarea în autocare, testele principale fiind realizate zilele trecute cu utilajele şi maşinile de mare tonaj ale constructorilor.

 

Fraţii moldoveni au descoperit printre cei care îi aşteptau prieteni români şi nu au ezitat să se prindă într-o Horă a Unirii demnă de Cartea Recordurilor. La eveniment au participat, printre alţii, Bogdan Toader, vicepreşedintele CJ Prahova, consilierii judeţeni Ludmila Sfîrloagă, Diana Niculescu, Dan Şepşi, Rareş Enescu, Ion Ionică, Critian Ganea, primarul intrimar al Ploieştiului, Răzvan Ursu, viceprimarul Ploieştiului, consilierii locali George Botez şi Gabriel Minea, precum şi şefi ai mai multor instituţii din subordinea CJ Prahova.

 

Vă reamintim că pasajul rutier, o soluţie arhitecturală unică în România, este construit deasupra uneia dintre cele mai aglomerate şi periculoase intersecţii din Prahova, la ieşirea din Ploieşti (pe DJ 102) către Păuleşti, Braşov (DN 1A) şi Buzău (DN 1B).

 

Valoarea contractului a fost asigurată din fonduri europene, aproximativ 79 milioane de lei (în jur 17,5 milioane de euro). Pasajul are forma unei giraţii cu raza interioară de 40 m, cea exterioară de 51,50 m, iar lăţimea carosabilului este de 11 m.

 

Lungimea acestuia are aproximativ 1 km, iar înălţimea, cu tot cu parapeţii de protecţie, de aproximativ 7 metri.

 

Pasajul înlocuieşte astfel intersecţia semaforizată, asigurând legătura dintre DJ102 (Ploieşti-Păuleşti) şi DN 1B (Ploieşti-Buzău) prin bretele de acces. În acelaşi timp, podul deviază şi separă fluxurile de trafic, respectiv traficul general de tranzit de cel comercial din partea nordică a Ploieştiului.

 

De la giratoriul suspendat, oaspeţii moldoveni au mers la Centrul de afaceri multifuncţional Lumina Verde, unde au participat la mai multe ateliere de lucru, iar apoi în Parcul Constantin Stere de la Bucov unde au depus flori la statuia moldoveanului Stere.


 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 mai 2024
Autentificare
stiriactuale.ro