Sâmbătă, 23 martie 2019 - 1:06:33
EUR
EURO = 4.7433 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 4.1707 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

REGIONALIZARE/ Oraşele cu şanse de a deveni capitale regionale


27 mai 2013

Regionalizarea României trebuie realizată în funcţie de potenţialul socio-economic, iar migraţia populaţiei este un criteriu foarte important în alegerea capitalelor regionale, atrage atenţia un raport al Consiliului Consultativ CONREG.

Business24 prezintă lista oraşelor-lider din fiecare regiune, în funcţie de alegerile de strămutare pe care le-au făcut romanii de-a lungul timpului.

"O regionalizare care ar ignora complet drumurile deja constituite, de lungă durată, în circulaţia persoanelor pentru lucru, rezidenta sau schimburi sociale ar fi complet contraindicata. Una dintre puţinele modalităţi de testare a funcţionalităţii potenţiale a diferitelor modele de regionalizare este legată de confruntarea configuraţiilor propuse pentru regionalizare cu configuraţia regiunilor de migraţie internă", se arată în raportul "Disparităţi şi fluxuri în fundamentarea social-economică a regionalizării administrative a României".

Raportul prezintă o nouă hartă a României regionalizate, cu 7 sau 8 regiuni, în funcţie de modul în care Bucureştiul va fi repartizat.

Cum ar putea fi împărţită România, potrivit raportului:

Muntenia Sud, regiune care ar putea cuprinde şi regiunea Bucureşti (Regiunea 8)

Dunărea de jos (Regiunea Sud-Est)

Moldova de Nord (Regiunea Nord-Est)

Transilvania Centrală (Regiunea Centru)

Transilvania de Nord Vest (Regiunea Nord Vest)

Banat Vest (Regiunea Vest)

OlteniaDouă posibile regiuni se bat pe Bucureşti


Astfel, în regiunea Muntenia Sud, oraşul care atrage ca un magnet noi locuitori este Bucureşti. Capitala României reuşeşte să strângă populaţie din toate judeţele regiunii şi din toată ţara, potrivit desenului.

În scenariul cu 8 unităţi teritoriale, în care Ilfov ar reprezenta o regiune distinctă, oraşul-capitală ar deveni, evident, municipiul Bucureşti, iar capitala regiunii Muntenia Sud ar deveni Ploieşti, care atrage un flux important de noi locuitori din Argeş şi Buzău.

Regiunea Dunărea de Jos, Constanta este oraşul care atrage un număr important de locuitori, atât din Tulcea, cât şi din Brăila. Pe de altă parte, locuitorii judeţului Constanta migrează spre Tulcea.

În Moldova de Nord, judeţul Iaşi şi reşedinţa sa de judeţ rămân polul de influenţa al regiunii, prezentând un important interes atât pentru locuitorii judeţului Vaslui, cât şi pentru cei din Neamţ sau Botoşani. Pe de altă parte, există o tendinţă a ieşenilor de a se stabili în Neamţ.

Braşov a pierdut din influenta

Dacă la începutul anilor 2000, Braşovul reprezenta cel mai dezirabil oraş de domiciliu din regiunea Transilvania Centrală, datele din perioada 2006-2008 dezvăluie un interes în creştere pentru judeţul Mureş, atât din partea locuitorilor din Harghita, cât şi pentru sibieni. În schimb, Braşovul menţine o legătură puternică cu judeţul Covasna. Aşadar, atât oraşul Braşov - puternic industrializat, cât şi Târgu Mureş, s-ar putea califica pentru capitala regională Transilvania Centrală.

În Transilvania de Nord, există un interes puternic pentru judeţul Cluj, care vine atât din partea locuitorilor regiunii, din Bistriţa-Năsăud, Sălaj şi Maramureş, cât şi dinspre locuitorii regiunii Transilvania Centru, mai exact din Alba şi Mureş. De asemenea, se remarcă o legătură puternică între judeţele Satu Mare şi Maramureş. Cluj-Napoca rămâne, totuşi, oraşul care atrage cei mai mulţi noi locuitori, din vecinătate.

Regiunea Banat Vest are un pol de influenţa foarte bine conturat în Timiş, care atrage noi locuitori din toate judeţele învecinate, dar şi din Bihor. Timişoara rămâne, fără drept de contestaţie, cel mai important oraş din regiune, în privinţa legăturilor socio-economice.

În regiunea Oltenia, cele mai importante fluxuri ale migraţiei populaţiei se înregistrează între judeţele Gorj şi Dolj, care atrage un număr important de noi locuitori sin din Mehedinţi şi mai puţini din Olt. Craiova este, aşadar, oraşul cu cele mai multe şanse de a deveni capitala regională.
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(173 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Sondaj de opinie

Sunteţi mulţumiţi de activitatea Consiliului Local Sulina?
  •   DA
  •   NU

    
NOTĂ: se poate vota o singură dată în 24 ore.


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare ca sunteti plin de energie si aveti cateva idei ingenioase. Puteti avea succes in afaceri si calatorii, in sustinerea examenelor si in cultivarea relatiilor sociale.In a doua parte a zilei este posibil sa aveti o intalnire neasteptata, in urma careia sunteti nevoit sa va schimbati programul pentru ziua urmatoare.Eastrolog.ro va sfatuieste sa evitati hotararile pripite, care ar putea sa tulbure armonia din familie taur Se intrevede o zi incarcata. Ca sa puteti rezolva tot ce v-ati propus pentru azi, eastrolog.com va recomanda sa va organizati timpul cat mai eficient.Farmecul personal va poate ajuta sa rezolvati intr-o maniera diplomatica o situatie tensionata.Daca sunteti in cautarea unui nou loc de munca, astazi aveti sanse mari sa il gasiti
GEMENI RAC
gemeni Puteti obtine beneficii materiale importante, cu conditia sa va temperati spiritul critic.Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de stapanire de sine in discutiile cu prietenii si cu partenerul de viata, pentru a evita conflictele.Spre seara s-ar putea sa primiti vizita unei persoane apropiate care va da o veste buna in legatura cu o calatorie rac Dificultatile financiare cu care v-ati confruntat in ultima vreme va ofera o motivatie suplimentara pentru a munci cu perseverenta.La locul de munca sau in afaceri sunt sanse sa aveti realizari importante, care va vor aduce in curand si satisfactii materiale.Chiar daca va simtiti in forma si plin de energie, eastrolog.eu va recomanda sa fiti prudent si sa nu neglijati odihna
LEU FECIOARĂ
leu Azi sunt favorizate calatoriile in interes profesional sau de afaceri.Dupa-amiaza aveti ocazia sa rezolvati o problema sentimentala care va framanta de ceva timp.Pe plan financiar, se pare ca parcurgeti o perioada mai dificila. Eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti rabdare, fiindca sunt sanse ca situatia sa se imbunatateasca in curand fecioara In prima parte a zilei aveti sanse de succes intr-o activitate extraprofesionala, datorita colaborarii excelente cu o persoana apropiata.S-ar putea sa vi se ofere ocazia unei investitii profitabile. Pentru a reduce riscurile, ar fi bine sa va sfatuiti sau chiar sa va asociati cu o persoana apropiata care are experienta in domeniu.Este posibil sa aveti de luat o decizie in legatura cu o calatorie pe care v-ati planificat sa o faceti in aceasta perioada. Eastrolog.ro va recomanda sa tineti cont de beneficiile potentiale pe termen lung
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este un moment favorabil pentru a incepe sa puneti in aplicare un proiect menit sa va ajute sa va afirmati in plan profesional. Sunt sanse sa obtineti si beneficii materiale, cu conditia sa aveti rabdare.Relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa fie foarte bune.Eastrolog.ro va sfatuieste sa profitati de acest context favorabil, dar sa nu fortati lucrurile si sa aveti rabdare scorpion In plan profesional sau in afaceri este o zi buna pentru a va ocupa de probleme delicate. Aveti sanse sa finalizati o lucrare inceputa cu mai mult timp in urma.Astazi puteti rezolva mai usor decat de obicei diverse probleme de natura financiara.Eastrolog.ro va recomanda sa aveti grija sa va respectati promisiunile
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti ocazia sa va afirmati in societate si sa obtineti castiguri financiare.La locul de munca sau in afaceri este foarte posibil sa fiti apreciat de superiori sau de parteneri pentru ingeniozitatea si ambitia de care dati dovada.Eastrolog.ro va sfatuieste sa nu puneti la suflet barfele unei femei din anturaj capricorn In cursul diminetii este posibil sa aflati ca va trebui sa faceti o calatorie in interes profesional sau de afaceri.Este o zi buna pentru negocieri, pentru prezentarea unor proiecte noi si pentru activitati de promovare a produselor sau serviciilor proprii.A doua parte a zilei este favorabila intrunirilor cu persoane apropiate. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de ocazie, pentru ca sunt sanse sa va faceti noi prieteni
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Azi s-ar putea ivi ocazia de a obtine venituri suplimentare dintr-o colaborare.Aveti posibilitatea sa finalizati o lucrare dificila, cu mai putin efort decat v-ati asteptat.Eastrolog.ro va recomanda sa evitati speculatiile de orice fel. In caz contrar, riscati sa pierdeti mult pesti Daca vi se propune un nou loc de munca, eastrolog.ro va recomanda sa nu va grabiti sa refuzati. Astazi sansa este de partea dumneavoastra.Este posibil ca o persoana apropiata sa va sugereze o idee buna pentru activitatea profesionala sau pentru afaceri. Ar fi bine sa o discutati si cu partenerul de viata.Seara este favorabila intrunirilor cu prietenii
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 martie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro