
Evaluarea digitalizată, conform spuselor ministrului, nu va afecta tipurile de subiecte, baremul sau timpul de lucru al elevilor, aceştia fiind deja familiarizaţi cu aceste aspecte. Cu toate acestea, prin implementarea evaluării digitale, se elimină riscul erorilor umane şi se optimizează procesul de corectare.
Ministra Educaţiei a reiterat faptul că această schimbare a fost anunţată încă din vara anului precedent şi a fost pilotată cu succes timp de doi ani consecutivi, inclusiv la Bacalaureatul din toamna anului trecut, demonstrându-se că reprezintă un progres necesar în sistemul educaţional.
În cadrul simulării Evaluării Naţionale, lucrările elevilor de clasa a VIII-a vor fi scanate în clasă şi corectate pe platforma digitalizată. Profesorii asistenţi vor superviza procesul de scanare în prezenţa elevilor, iar în cazul în care lucrarea nu este scanată corect sau scrisul este foarte mic, aceasta va fi rescanează şi transmisă în timp real pentru corectare.
Această schimbare este parte a unui proces mai amplu de digitalizare a examenelor naţionale, care va continua şi la Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul din acest an.
Pentru a veni în sprijinul elevilor şi a asigura desfăşurarea corectă a examenelor, Ministerul Educaţiei a furnizat un calendar detaliat al simulării şi examenului naţional, precum şi informaţii utile despre probe şi proceduri.
Calendar Evaluare Naţională 2024
11-14 iunie - înscrierea la Evaluarea Naţională 2024;
25 iunie 2024 - proba la Limba şi literatura română;
27 iunie 2024 - proba la Matematică;
28 iunie 2024 - proba la Limba şi literatura maternă;
3 iulie 2024 - afişarea rezultatelor iniţiale, înainte de contestaţii;
3 iulie (orele 16.00 - 19.00) şi 4 iulie (orele 08.00 - 12.00) - depunerea contestaţiilor;
4 - 9 iulie - soluţionarea contestaţiilor;
9 iulie - afişarea rezultatelor finale la Evaluarea Naţională 2024.