Dezamăgire! Asta s-a putut citi astăzi în ochii medicilor din Judeţean, în timpul conferinţei de presă, care a precedat întâlnirea Consiliului de Administraţie menită să găsească soluţii pentru remedierea problemelor semnalate de Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
Probabil că voi fi acuzată că sunt părtinitoare, dar i-am văzut de multe ori la lucru pe mulţi dintre medicii din judeţean. I-am văzut relaţionând cu pacienţii Am colaborat cu o parte dintre ei în perioadele în care tatăl meu avea probleme grave de sănătate şi era pacientul Spitalului. Recunosc, că deşi am fost sfătuită să îl internez la Bucureşti, eu am ales Spitalul Judeţean, spunând tuturor că eu am încredere în medicii de aici! Dar probabil că eu nu am fost unul dintre aparţinătorii isterici care doresc să afle detalii despre starea de sănătate a bolnavului de mii de ori pe zi. Am acceptat să discut cu medicii odată pe zi, considerând că oamenii trebuie lăsaţi să îşi facă meseria pentru care au învăţat zeci de ani!
Pe o parte dintre aceşti medici i-am regăsit miercuri, în sala de conferinţe a Spitalului Judeţean. Dezamăgiţi, abătuţi, supăraţi că trebuie să piardă ore în şir în şedinţe, în loc să salveze vieţi!
Să vezi un neurochirurg precum doctorul Nicolae Soare uitându-se pierdut, în timp ce asculta declaraţiile colegilor săi… Să asculţi dezamăgirea din vocea medicului Marian Albu…Au fost imagini pe care ochiul ziaristului obişnuit să studieze mimica oamenilor le-a transformat în…declaraţii nerostite.
“M-am simţit înşelat de doamna ministru....A fost o discuţie agreabilă, m-a felicitat pentru ceea ce fac. M-a întrebat de ce aparate aş mai avea nevoie. Mi-a promis un aparat performant pe care mi l-aş dori în secţie, şi vă daţi seama cum m-am simţit până dimineaţă...Ca un copil căruia i se dă o super jucărie, pe care şi-o doreşte din tot sufletul...Iar dimineaţă....După o noapte de gradă grea, aflu că doamna ministru îmi critică activitatea. Mă simt înşelat, păcălit”, a declarat dr Marian Albu, cel care în mai puţin de zece ani a reuşit să transforme secţia de cardiologie, dintr-una obişnuită, într-una lăudată de toată lumea.
“Doamna ministru a denaturant adevărul. S-a plâns că se spăla cu...trei pastile...Păi, fix ăsta este dozajul corect. Că mopul era murdar...Păi, când spălaţi pe jos acasă, mopul nu se murdăreşte? Că doar de asta speli...În loc să spună, uite, la miezul nopţii se făcea curăţenie. De ce nu a spus că în cardiologie se resuscita un pacient. Că la acea oră, ora 1.00, spitalul asigura activitatea medicală pentru specializări precum neurochirurgie, chirurgie plastică şi arşi,urologie şi ATI pentru tot judeţul Prahova şi pentru judeţe limitrofe precum Ialomiţa, Dâmboviţa, Buzău”, a spus medicul chirurg Daniel Mihalache.
Spre dezamăgirea multora, şi sinceră să fiu, destul de rar în cariera mea de jurnalist, am văzut o solidaritate extraordinară între medici şi conducerea spitalului. De altfel, şefii de secţie au semnat un memoriu adresat conducerii Consiliului Judeţean Prahova, memoriu în care îşi exprimă susţinerea pentru actuala echipă de management a spitalului. Iar memoriul medicilor avea la ora conferinţei de presă 28 de semnături!
Marius Niculescu, managerul Spitalului, a explicat eforturile făcute în ultimii trei ani de schimbare a feţei unităţii medicale. “Poate că este greşeala mea că am preferat să modernizăm secţii, să reuşim să mulţumim pacienţii, dar am comunicat puţin”, a declarat Niculescu.
Managerul a explicat că vor fi demarate anchete interne pe fiecare secţie pentru a stabili exact problemele, că în perioada următoare vor mai fi angajaţi trei asistenţi sociali, care vor trebui să comunice cu aparţinătorii.
Dar sunt curioasă dacă cineva i-a explicat ministrului că în anul 2018, cei OPT medici de la Unitatea de Primiri Urgenţă a Spitalului Judeţean Ploieşti au tratat 98.498 de pacienţi!
La finalul articolului puteţi găsi înregistrarea conferinţei de presă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti
Bogdan Toader, preşedintele CJ Prahova: “Mă lupt din răsputeri cu schimbarea din temelii a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti”
Într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, preşedintele instituţiei şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la problemele semnalate de ministru în judeţean.
“Mă lupt din răsputeri cu schimbarea din temelii a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti. Am făcut, până în prezent, tot ceea ce a fost posibil din punctul de vedere al autorităţii judeţene pentru a moderniza acest spital. Sunt în derulare lucrări, cu fonduri de la Consiliul Judeţean Prahova. Şi tot Consiliul Judeţean Prahova a obţinut finanţare pentru modernizarea, pentru creşterea capacităţii şi pentru dotarea cu aparatură de ultimă generaţie a Unităţii de Primiri Urgenţe. Există, însă, unele probleme care întâmpină o rezistenţă destul de mare în privinţa schimbării unui sistem, pentru că – dincolo de investiţiile în infrastructură şi în aparatură – trebuie să asistăm şi la o schimbare a atitudinii personalului. Până nu se va înţelege faptul că trebuie să plece oamenii care nu îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu conform fişei postului, persoanele care nu fac cinste acestui colectiv şi care atrag ca un magnet petele negre asupra acestui spital, lucrurile nu se vor îndrepta aşa cum se cuvine. Este regretabil că, în ciuda faptului că medici de renume, care trăiesc pentru acest spital şi care au reuşit performanţe de excepţie, fără a le trâmbiţa în afara spitalului, mai există cadre medicale, mai există infirmiere sau îngrijitoare care nu fac deloc cinste colectivului acestei unităţi medicale. Este dificil, într-adevăr, având în vedere adresabilitatea tot mai crescută a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde ajung mulţi pacienţi şi din judeţele limitrofe, să nu existe şi nemulţumiri din partea pacienţilor sau a familiilor acestora. Însă, când sesizările se repetă la infinit privind atitudinea personalului medical sau a celui auxiliar, trebuie luate măsuri. Iar aceste măsuri înseamnă şi plecarea unor oameni!”.
Planul pentru remedierea deficienţelor constatate la controlul efectuat de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, cuprinde măsuri de urgenţă privind:
- operaţiunile de curăţenie şi de utilizare a dezinfectanţilor
- stabilirea necesarului real de personal pentru fiecare secţie, cu redistribuire pe secţiile deficitare
- îmbunătăţirea comunicării prin desemnarea unei persoane pe fiecare tură responsabilă cu informarea aparţinătorilor la fiecare 60 de minute privind starea pacienţilor din Unitatea de Primiri Urgenţe