Vineri, 29 martie 2024 - 1:13:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


CEDO le interzice preoţilor să-şi facă sindicat


15 iulie 2013

Preoţilor români le este interzis să îşi formeze sindicat. Potrivit România TV, decizia aparţine Curţii Europene a Drepturilor Omului, instanţă unde s-a rejudecat cazul unor preoţi români din Craiova, care au înfiinţat un sindicat denumit Păstorul cel Bun.
În anul 2008, câteva zeci de preoţi din zona Craiovei au hotărât să înfiinţeze un sindicat, pe care l-au denumit Păstorul cel Bun. Biserica Ortodoxă Română a constestat în faţa judecătorilor asocierea preoţilor, care în primă instanţă au avut câştig de cauză. În cele din urmă, o altă instanţă a hotărât însă, cu titlu definitiv, faptul că preoţii au încălcat Constituţia prin formarea respectivului sindicat. O parte dintre ei au părăsit atunci respectiva asociere, dar alţii, sub protecţia anonimatului, au făcut recurs la CEDO.

Curtea a hotărât că asocierea preoţilor în sindicate, în România, şi, implicit, în celelalte state europene este ilegală, deoarece încalcă dreptul autonomiei bisericii şi obligativitatea de neutralitate. Acest proces a fost susţinut la CEDO de mai multe ONG-uri din SUA, unde asocierea în sindicate a preoţilor este acceptată.
În momentul de faţă, în România există aproximativ 16.000 de preoţi ortodocşi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro